Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
ArturDent - Почти Безобиден
toolegittoquit написа:
Сигурен съм, че знам поне 10 човека с гаражи без планове, проекти и простотии. Е това е просто един гараж или кокошарник, не е 10 етажна кооперация. Никакви сеизмични норми не са необходими и хора в него не живеят. Защо е тая бюрокрация?
Защото моето момче има закон, който трябва се спазва. Както във всяка нормална държава.
И този закон е направен не да накърнява твоите права, а да защитава моите от теб.
Пожелавам ти утре някой да си спретне една барака до тебе и да почне да прави авто-аларми, ама да работи денонощно.
Или да си прави кюмюр за собствена употреба.
toolegittoquit - майстор
ArturDent написа:
И този закон е направен не да накърнява твоите права, а да защитава моите от теб.
Законът е направен да обезпечи държавните доходи и "тайните-явни" рушвети. Ако не беше така, процедурите щяха да бъдат много по-опростени и бързи. Дали ще ти се даде отказ, разрешение или разрешение с предписание - все едно.
DundyTheCroc - майстор
Ами не давай рушвети, ако никой не дава може пък да потръгнат нещата в държавата, ама нали всеки гледа да мине бързо, лесно и с един крак извън закона ;)
toolegittoquit - майстор
DundyTheCroc написа:
Ами не давай рушвети, ако никой не дава може пък да потръгнат нещата в държавата, ама нали всеки гледа да мине бързо, лесно и с един крак извън закона
Аз не давам рушвети. Факт е, че като не даваш, те мотаят. Истината е, че те тия не получават заплати, за да вършат работата си. Те стоят там да си топлят местата, за да може да изнудят колкото може повече пари. Още от комунизма тръгна това с черпенето с бонбони, връзкарството да си купиш телевизор, маслини и т.н. Сега само се продължава грозната традиция. Тук е най-голямата Бюрокрация от целият ЕС. И депутатите са ни много на глава от населението, но това друга история...
Според мен за гаражи, навеси, летни кухни, бунгала - трябва да има улеснена процедура. Гледат се отстоянията, гледа се предназначението и се подпечатва още същият ден разрешителното. Не виждам какъв проект и мотаене може да има за бунгало или навес. Или какви сеизмични норми трябва да спазва един гараж, след като е купчина тухли с ламаринен покрив.
hidrazin - майстор
toolegittoquit написа:
...Според мен за гаражи, навеси, летни кухни, бунгала - трябва да има улеснена процедура. ..
Да но никой не те пита и правилно. Иначе масово ще "реализираме кочини".
И каква според теб е разликата между бунгало, малка къща, гараж, лятна кухня, навес с три стени, склад от термопанели, магазинче със стъклени стени....???
Никаква. Всичките са постройки, които се различават само по предназначението си и вида на използваните материали.
Така че си спазвай закона. Ако всички го правеха а не се държаха като мишоци, нещата щяха да са много по-лесни.
:partyman:
toolegittoquit - майстор
hidrazin написа:
Никаква. Всичките са постройки, които се различават само по предназначението си и вида на използваните материали.
Така че си спазвай закона. Ако всички го правеха а не се държаха като мишоци, нещата щяха да са много по-лесни.
И какво? Не може бързо да се издаде разрешение ли? Дали някой ще ги мисли тия работи, ако въобще администрацията беше адекватна и работеше за хората, а не само да иска рушвети? Пожелавам ти на теб да ти се случи да искаш да направиш нещо такова, да се наложи да минеш през всичката бюрокрация, да дадеш поне 1000лв за "становища" и глупости и накрая да не ти дадат разрешително, защото не си платил на някой рушвет. Човек, докато не изпита на своят гръб, винаги си мисли, че него не го засяга и няма да му се случи.
hidrazin - майстор
Да, правил съм и сигурно пак ще правя. Освен това до сега никога не съм давал рушвет.
Когато всичко ти е наред не се налага даването на такъв.
Рушвет дават тези които имат нещо тъмно в искането си или искат да "съкратят" установените срокове.
Общо взето рушвета е свързан все с незаконни неща.
Ти ся какво, искаш да кажеш че всички дето строят нещо дават рушвети ли? :lol:
Милият той - специалиста по строежи и разрешителни. :-D
:partyman:
ArturDent - Почти Безобиден
toolegittoquit написа:
Според мен за гаражи, навеси, летни кухни, бунгала - трябва да има улеснена процедура. Гледат се отстоянията, гледа се предназначението и се подпечатва още същият ден разрешителното.
Пенчо бе чети!
То си има улеснена процедура, не се прави проект, а "техническо становище". Нормален проект има поне 200 страници и поне 20 чертежа, Докато това "техническо становище" е две-три страници, скица къде ще бъде направен строежа с отстояния и малко чертежче как ще изглежда.
Няма нужда от "лицензиран" строител, технически ръководител, не с правят актове, включително и акт. 16. Не се издава разрешение за ползване...

А това за сроковете - има технически и юридически проблеми.
Технически - като дойдат сутринта в понеделник 100 проекта, трябва време за да се прегледат всичките. Срока мисля е 15 дена.
Юридически - след като ти издадат разрешението за строеж, то влиза в сила след като изтече срока за обжалване от заинтересовани, например съседи. (15 дена). Това е защото веднъж влязло в сила разрешение за строеж не може да бъде отменено.
Pooh - майстор
Тинки, Тинки ... докато болшинството от хората са като теб - мечтаят за "европейски" заплати, мрънкат за ниските си доходи, но престъпват всеки възможен Закон и разпоредба (за да не "хрантутят бюрокрацията") - все ще сме на тоя хал! Кога ТИ лично, през целият си съзнателен животец, плати на някой, това което заслужава, че да очакваш различно отношение?
То защото "какво има да се узаконява на една барака/бутната стена/бунгалце" е лайтмотива на болшинството, сме стигнали до там, че не знаеш кога точно ще ти се сурне жилището, без да сме във война и да има бомбардировки.
Не давай, моля те, мнения по теми като законност и корупция. От такива като теб тръгва мътилката - мераклии, да заобиколят установения ред. И после все са неразбрани, недооценени, онеправдани и прочее слъзливи глупости.
:axe:
nikolovvd - майстор
Тинки, що не вземеш да караш с 100 в града, 160 извън града и с 200 на магистрала?
Не ти стиска, нали.
Я си представи, че както пазаруваш в кварталния магазин - тип гараж, вземе та стане земетресение и плочата те затрупа! И въпросния гараж се окаже незаконен, защото някой не му се давали 1000 лв. на проектанти-изедници.

Само за твоя информация, инвестиционно намерение се регистрира за 1 ден и ако всичко ти е направено от професионалисти, строителното разрешително го имаш още същата седмица. Цената за това за един навес или гараж (ако ти е по удобно) е в рамките на 500-1000 лв. с всички такси. Не ми е ясно защо ще ти искат рушвет за построяване на нещо в собствения ти имот или ти просто си ревеш за спорта.

Между другото си има срокове за информиране на съседите (заинтересованите лица), срокове за обжалване и т.н.
Общо взето от 1 до 6 месеца трябва да изчакаш профилактично преди да започнеш, защото може да се окаже, че съда е отменил строителното разлешително, а ти си строил през това време.

Тема "Разрешително за строеж от термопанели?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: