• 1
  • 2
Всичко за компютрите, компютърните мрежи.
Lisko - майстор
horgasz написа:
ArturDent написа:
Що да не се ползва за бекъп ?
Нали правиш разлика между бекъп и архив?
При първото е резервно копие на данни а при второто е единствено копие на по-стари данни.
Каква е вероятността да се скапят едновременно два диска.
За домашна употреба е повече от достатъчно.
+1
Въпроса е дали автора на темата има същото тълкуване за бекъп, щото съм чувал всякакви вариации на тема "архив" и "бекъп"
+1
Lisko - майстор
nikolovvd написа:
tysonlkr написа:
Решил съм да си взема външен хард за което съм предвидил около 100 лв.
Ако не беше това условие щях да ти препоръчам нещо такова.
https://www.synology.com/en-global/products/DS415+
Можеш да съхраняваш на него каквото искаш, както по LAN, така и през USB.
Има и междинни решения. Моя NAS е доста по-евтин и само с два харда, единия 2Тб, другия 1Тб, пълни са на 2/3 всеки. Работят в режим Jbod, сиреч "всеки си е башка".
Външните хардове най-често пострадват от деца, на второ място от някой който се е спънал в жицата.
Както вече беше казано - ключовия момент е - да не е единственото място. Познавам не един и двама които си загубиха всичките снимки поради това че ги държали единствено на външен хард, докато в един красив момент той пада на земята. Тогава си научиха урока, но на много скъпа цена.
nbr - специалист
Аз държа снимки(и др. файлове) на 2 външни диска. Обаче напоследък се ослушвам за по интелигентен вариант. За много пари варианти бол. Вие как го правите?
ArturDent - Почти Безобиден
Lisko написа:
Външните хардове най-често пострадват от деца, на второ място от някой който се е спънал в жицата.
А каква е гаранцията че NAS няма да пострада по същия начин?
nbr написа:
Вие как го правите?
Вместо NAS аз използвам WiFi - рутер с USB. Което по същество си е и NAS, и Принт сървър и рутер. А и е по-евтино.
nikolovvd - майстор
Не е нужно да си купувате NAS от най-скъпата конфигурация с 12-16 TB. Когато си купувате кола едва ли се хвърляте на топ модела.
Мислил съм и за сървър втора употреба. Има не лоши машини за 350-400 лв. Хубавото на този вариант е, че ако 4 диска се обединят в масив и се кофигурират да работят под райд ниво 10, няма да има проблем с данните дори някой диск да изгори. Освен това повредения диск може да се смени без да се изключва машината и без да се прави каквото и да е. Райд контролера се грижи за оправянето/възстановяването на данните. Може да се отиде и още по-далеч, чрез репликация между два сървъра, но това е нужно за митниците например или НАП. За дома това си е параноя.
Като най-приемлив вариант смятам сървър с 2 огледални диска от 1 TB и един външен диск от 1-2 TB, на който да се правят архиви на седмица или когато се стоварят нови данни. Естествено тази конфигурация не е за бюро. Обикновено се слага някъде в килер, мазе или там където достъпа е по-ограничен. Сървъра може да се достига дистанционно и няма да пречи на никой.
Има и "облаци" като Гугъл диск, но не знам като са безплатните колко ще са сигурни във времето.
Lisko - майстор
ArturDent написа:
Lisko написа:
А каква е гаранцията че NAS няма да пострада по същия начин?
Никаква - ако си го държиш на бюрото или някоя маса около която минават хора. Отговорът го е дал nikolovvd.
Моя го държа на място където е невъзможно някой да го бутне, ритне и т.н.
Разликата с външния хард е, че не е необходимо да е на една-USB-жица разстояние от компа, който ако е лаптоп, както е модерно напоследък, ще се разнася и жицата постоянно ще се включва/изключва.
В тоя смисъл, външен хард към рутера действително е хитра идея.
ArturDent - Почти Безобиден
Lisko написа:
В тоя смисъл, външен хард към рутера действително е хитра идея.
То да ти кажа между NAS и рутер с USB (едно или няколко), разлика почти няма. Може би NAS е малко по-бърз с HDD , но ако се използва за backup, това не е проблем.
Ако се замислиш колко са наистина ценните данни, които трябва да се пазят, не са толкова много.
Тук не броим филмите.

Общо взето всеки NAS може да изпълнява функциите на рутер и обратно. Като се барне малко софтуера му - има и готови решения.
  • 1
  • 2

Тема "Външен хард 1 ТВ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: