Чираче написа:Можеш да помислиш за някакъв датчик от лек автомобил на 80 градуса, който да монтираш в карман/джоб/ на удобно място. Този датчик подава сигнал на оперативната верига на реле, което по силовата верига може да включва всичко/осветление, зумер, сирена, или каквото пожелаеш/. Но ще ти трябват 12V прав ток. За него можеш да ползваш зарядното за акумулатор.Термо-контакторите за автомобили имат голям хистерезис (няколко градуса). Примерно на 83 гр. включва на 79 изключва.
Аз така бях направил на старата кола против прегряване от синовете. На първия кръг на охладителната система /към изпарителя на газовата уредба/ монтирах датчик на 95 градуса. При евентуално достигане на тази температура, далеч от прегряване на двигателя, датчика подава сигнал на релето, а то от своя страна включваше зумер с гаден звук, и вентилатора пред радиатора. Така бях сигурен, че няма да се прегрее двигателя. Всеки може да си го направи на автомобила. Ще е полезно.
Относно колите на един служебен опел аскона перката за охлаждане се движеше посредством хидро муфа реагираща на топлината. И фабрично имаше термоключ, който при достигане на някаква Т гаси двигателя. Антифриза кипна, двигателя угасна. Докато купя антифриз двигателя се охладил. Долях запалих, поражения нямаше или поне аз не открих. Да ама това е дърта кола с масивни части. Сегашните са толкова изфиносани, че малко да я изтървеш прегрята и главата се кривнала.