• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Всичко за дърводелството
torbalan - Дървен философ
Днес прешкурих една стара дъска от бамбук. Купувана е преди година - две от Метро.

За съжаление не съм се сетил, когато съм я купил да я намасля и се сцепила на две-три места...

Шкурка 40, 60 и 80, а после Топ ойл на Осмо.

Това ми се получи... Много ме кефи, как водата стои на топченца отгоре :)

Прикачен файл

DSCF3153.JPG
DSCF3153.JPG (85.7 KиБ) Видяна 2075 пъти

Прикачен файл

DSCF3155.JPG
cvetankirilov - специалист
Прикачен файл:
DSCI3631.JPG
Ей зарибихте ме с тези дъски. Реших и аз да си направя една- дъбова. Извадих една цепеница от дървата за огрев от преди две години, рендосах я по сцепеното на абрихта, после я разбичих на циркуляра, после пак малко на абрихта и изкарах три дъсчици на по 8см. Залепих ги в неделя и днес като минавах през търново се отбих в практикера и си купих някакво масло на губра. За пръв път работя с масло и не знам как съм се справил, то ще си проличи от употребата. Според вас колко ръце му трябват на това масло за да стане както трябва и дали точно това е безвредно.
EDI - майстор
Омаслява се докато пропива и вземе да връща.Това масло не е за дъски, мебелно е.
zz_stefanov - майстор
Красиви дъски сте направили, но какви масла им слагате, нали ще ги отдават към храната.
Вече не мога да намеря на пазара монолитни (не слепени) дъски. Слепените се цепят веднага след като ги сложа в миялната.
Дъската е основен преносител на бактерии причиняващи хранителни отравяния - основно след обработка на месо или риба.
Основно заразяването става след обработка на сурово месо и последващо ползване за рязане на колбаси които няма да се обработват термично.
Трябва да има отделни дъски за месо, риба, колбаси и зеленчуци, както и много добро измиване след ползване.
Понеже това не може да стане у дома, ги пъхам в миялната :)
cvetankirilov - специалист
EDI написа:
Омаслява се докато пропива и вземе да връща.Това масло не е за дъски, мебелно е.
Което ще рече да не слагам повече масло, ами утре да я прешкуря и да пробвам с пчелен восък да я мина, или може и така да я ползвам :?
parketmilanov - специалист
Да взема да изтупам темата и да се включа с една първа дъсчица....

Прикачен файл

дъска за рязане.jpg
lov - майстор
zz_stefanov написа:
...............................Слепените се цепят веднага след като ги сложа в миялната.
.......................................
Трябва да има отделни дъски за месо, риба, колбаси и зеленчуци, както и много добро измиване след ползване.
Понеже това не може да стане у дома, ги пъхам в миялната :)
Ако беше прочел ръководството на съдомиялната си машина преди да го изхвърлиш щеше да прочетеш, че не се слагат за миене дървени прибори. :-D
:partyman:
zz_stefanov - майстор
В моята не пише нищо такова. Вече втора ползвам :)
На приборите трябва да пише да не се вкарват вътре.
PS пише наистина - без дървени дръжки и слепени такива. То ясно, защото ще се разлепят. та монолитните дъски ще продължавам да си ги пускам там. :)
От там дъските са ми грозни и бели :)
lov - майстор
То и на много тенджери и тигани им е забранено да се мият в съдомиална. На дъното си имат съответната маркировка. Вообще всичкото дето е на алуминиева основа и дърво не трябва да се мие там. А причината е че препаратите са силно алкални за да могат да разградят твърдите частици а мазнините да се осапунят. А пък като добавиш и високата температура му е много хубаво на дървото и лепилата. :x Препарата освен че разгражда част от дървесината превръща маслото с което е импрегнирана в сапун. А от там на татък ти е ясно какво става с него.
Не че в къщи не слагаме разните му дървени шпакли и бъркалки ама те са тънкостенни и не се надуват толкова. Нямат лепила в тях пък и да се скапят не струват много. :)
Илчо Илиев - майстор
cvetankirilov написа:
EDI написа:
Което ще рече да не слагам повече масло, ами утре да я прешкуря и да пробвам с пчелен восък да я мина, или може и така да я ползвам :?
Колега, омасли я с олио/свинска мас,аз поне така правя,но е добре да я затоплиш,попива по-добре....
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "от какво дърво се правят кухненските дъски" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: