Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
nikolov333 - майстор
Осветлението е добре да е на два кръга с 1.5мм/10А и климатиците също отделни с 3х2,5мм с 16А..хладилника също 3х2,5мм с 16А..кухненския бокс поне да е с отделна ДТЗ или 2.
Не разбирам последните два реда "двойни предпазители" какво означават ? Какви са входящите проводници от ел.мерното табло и колко А е предпазителя?
vgeorgiev - специалист
можеш ли да дадеш разпределение на жилището ?
Не бих сложил 1.5мм2 кабел на хладилника... Не, че му трябва повече...
След 20А предпазителн не бих сложил контакт (пеалня/миялна).

Помисли си за варианта, за табло в кухнята. Аз така правя в момента. Табло с 8 позиции.
bubsss - напреднал
nikolov333 - Двойни предпазители са 2 предпазителя с едно лостче за включване/изключване, идеята е да си имам 2 кабела 3х2,5 за контактите във всяка стая, но когато трябва да се спрат контактите в стая, да е сигурно че ще се спрат всичките, тоест да не може да се спре само единия предпазител и да стане сакатлък. Осветлението не виждам нужда да го разделям. Какви са ти съображенията да разделя климатиците? Кухненския бокс реално ще са само 2-3 контакта, всичките ел. уреди са изнесени в твърди връзки. Защо да слагам повече за хладилника, той харчи супер малко?

vgeorgiev - пералнята и миялната ще са на твърди връзки. Какви са ти съображенията за хладилника, той харчи супер малко? Ще потърся за разпределението.
nikolov333 - майстор
bubsss написа:
nikolov333 - Двойни предпазители са 2 предпазителя с едно лостче за включване/изключване, идеята е да си имам 2 кабела 3х2,5 за контактите във всяка стая, но когато трябва да се спрат контактите в стая, да е сигурно че ще се спрат всичките, тоест да не може да се спре само единия предпазител и да стане сакатлък. Осветлението не виждам нужда да го разделям. Какви са ти съображенията да разделя климатиците? Кухненския бокс реално ще са само 2-3 контакта, всичките ел. уреди са изнесени в твърди връзки. Защо да слагам повече за хладилника, той харчи супер малко?

vgeorgiev - пералнята и миялната ще са на твърди връзки. Какви са ти съображенията за хладилника, той харчи супер малко? Ще потърся за разпределението.
Имаш предвид двуполюсни предпазители..те по принцип не се ползват така, понеже при авария ще падат заедно и двата кръга. Осветлението е по желание. Климатиците на отделни линии с отделни предпазители за да не ти товарят една линия и да претоварват кръга. Кухненския бокс с отделна ДТЗ за да не ти спира и хола при проблем в кухнята.
Нали разбра,че на контактите се слагат АП 16А, понеже виждам пералня + миялна с 20А ???
Последна промяна от nikolov333 на чет мар 03, 2016 9:47 pm, променено общо 1 път.
bubsss - напреднал
Май наистина е по добре да са си отделни бушони, не се бях замислял че ще падат заедно. За пералнята и миялната горе съм написал че ще са с твърди връзки не с щепсел и контакт. В този случай 20 А не би трябвало да са проблем мисля? Климатиците ги смятах, че максималното което могат да товарят двата заедно е към 3,8kW което мисля че 2,5кв.мм 20 А кръг би трябвало да издържи или греша?
nikolov333 - майстор
Слагай си отделни кръгове на климатиците..няма да спестиш кой знае колко от кабела и втори предпазител..
bubsss - напреднал
не е за да спестя, ами че стават много гнездата, до тук са 22 и се чудя дали има смисъл да ги разделя
vk - специалист
много са 22 бушона бе човек, каква къща е това , колко квадрата ?
Пералня и миялна не са на твърда връзка, а с контакт - така ги продават(с капсулован щепсел с 3*1 мм жиците), защото те не са големи консуматори. разбира се ти можеш да го отрежеш и да сложиш твърда връзка, ама явно не е необходимо.
vgeorgiev - специалист
Ето как си направих таблото: http://forum.napravisam.bg/viewtopic.ph ... 63#p759663

1. контакти ПВ-А1 2,5мм2 АП и ДТЗ
2. контакти ПВ-А1 2,5мм2 АП и ДТЗ
3. контакти ПВ-А1 2,5мм2 АП и ДТЗ
4. фурна ПВ-А2 6мм2 АП и ДТЗ
5. бойлер ПВ-А2 6мм2 АП
6. кухня (отделно табло в нея) ПВ-А2 6мм2 АП
7. климатик ПВ-А1 2,5мм2 АП
8. баня/тоалетна ПВ-А1 1,5мм2 АП и ДТЗ
9. таван ПВ-А1 2,5мм2 АП
10. осветление А ПВ-А1 1,5мм2 АП
11. осветление Б ПВ-А1 1,5мм2 АП

Ето как изглежда в момента.