Най - вълнуващия въпрос зимно време.
andy_forresite - майстор
Е, все някой от форума е с такава или сега търси информация и си знае настройките. Че са индивидуални е ясно, ама все пак за някакъв ориентир ще станат.
Да, техник прави настройките и запуска инсталацията. Уверява се че работи и си отива.
И според мен най-правилно е да се обадиш на техника.
Конфигурацията беше котел СВ20 киловата с горелка марели 40 киловата. Много странна комплектовка. Редно е котелът да е 30-ка, а горелката 20-ка, ама а де... Въпреки това беше топло, вратите отворени, термостатът в хола, а температурата еднаква навсякъде.
Шлаката от горивната камера се чисти ръчно, а за почистването на горелката имало някакъв компресор. Не можах да го видя този компресор къде че беше тясно и не ми се провираше да надничам. За каквото са ми дали грешна информация, за това давам грешна информация и аз. Това знам засега.
Самата идея за котел на дърва и въглища да се куплира с горелка на мен не ми допада. Ако може да се измери КПД ще е супер да се види за какво става въпрос.
Мисля че и БОШ 2000В се продаваше с някаква ератовска GP нещо си за около тези пари. Кое е по-добро от тези две нямам идея.
filmatoplo - майстор
Котела ли - много отдава топлина външно, горната му част направо пари, не се заяждам, дори от уважение към продукта и хората които го правят не споменавам името му. Има един + котела усвоява по добре сравнение с Бисолид, за дебелината и надежността на ламарината не мога да кажа нищо. За горелката -за цената си купуваш там едно метално съоръжение което гори пелети, има един + почиства с вентилатора повреме на работа. Един съвет за горелките - да се съсредоточат около направа и усъвършенстване на горелка с мощност 3-15 ,5-20 ,и 5-25 ,по големи мощностти за домашни условия не са необходими. Какво е туй чудо за 120-150 кв м да се слага котел с горелка 40-50 киловата, чел съм такива отговори на въпроси на питащи клиенти.
jabata - специалист
Ами да има, какво толкова. Нали ги знаеш търговците, колкото повече, толкова по-добре (ама за тях). Те за 70 квадрата апартамент, дават 21 Kw, че да има резерв, какво да си говориме повече. Иначе да, по-скоро трябва да се съсредоточат в малките мощности, да направят нещо читаво. И най-вече в доизкусуряване на котела за малки мощности.
Но те с тези 40-50 Kw, може да искат да привлекат фирми, където се отопляват големи халета.
Мисля,че Golden Fire и Mareli , са търговски марки ,за различни пазари на един и същ продукт.
Инсталаторите могат да помогнат със съвети,относно настройките,но ще е на сляпо,щото не познават менюто,мисля.Се могат да са от полза де.
А най от полза могат да бъдат онези,с малкото мнения.
А бакълъм!
andy_forresite - майстор
Продават бункера отделно за 198 лева с ДДС. Идва "наливен", с или без боя, сглобява се лесно и побира мисля 150 кг. гориво... ако не се лъжа. Не че не могат да направят и по-голям при поръчка. Ламарината без боя е сребристо-сива и сякаш с покритие против корозия. Може да е полезно за тези, на които не им се правят бункери от пластмасови бидони (от зеле) или плоскости ПДЧ и подобни.
Мда, българският пазар изпитва известен глад за по-малки мощности - 10, 12, 15 ... хайде 20, но диапазон от 3 киловата нагоре, не повече от 3 kw да е минимумът.
В случая марелито 40 е с диапазон 6-40, съответно от 1,2 до 8,8 кг/час изгорени пелетки. Широк мощностен диапазон, само дето трябва да гори на поне половината от номиналната мощност за да няма проблеми с шлака и пр. Добре, ще го включа сутринта, ще бръмчи на 20 кв 20 минути и ще се ориентира към това да се вижда пламъка ... и пак ще се изключи при t° навън 8-12°.
jabata - специалист
andy_forresite написа:
В случая марелито 40 е с диапазон 6-40, съответно от 1,2 до 8,8 кг/час изгорени пелетки. Широк мощностен диапазон, само дето трябва да гори на поне половината от номиналната мощност за да няма проблеми с шлака и пр.
Ето това е големия проблем, а именно широкия мощностен диапазон. Горелка 40 Kw, да гори на 6 Kw, ами това ще е някакво малко пламъче, което в комбинация с голям топлообменик (40 Kw), дава потресаващ резултат.
Тествал съм го много пъти, като намали човек пелетите, намалява мощноста, но от един момент нататъка, проблемите свързани с това намаляване стават много. Получава се конденз, шлака, и т.н. В общи линии, оптималното е, минималната мощност да е около 20 - 30% от максималната.
Благодаря на всички отговорили на допитването ми.Котела ми е 32 киловата,а горелката - 40 киловата.Котела и горелката са същите като на снимката на господин cvettomirr.Моят котел гори между 2-3 чувалчета по 15кг. на денонощие, зависи каква температура съм му задал.Първо си бях купил пелети, с които не можех да вдигна повече от 62-63 градуса. След това си купих други, с които при същите стойности на горелката, вдигнах до 77 градуса и котелът ми изключваше и се рестартираше. Зададената температура е 67 градуса. Пламъкът, който горелката прави е на цвят жълто-бял. Радиаторите,които ползвам са следните: 2 радиатора с дължина 2 метра и височина 40 см, 4 радиатора с дължина 1 метър и височина 60см. С тях отоплявам около 120 квадрата. Помещенията са само с PVC изолация и е къща, а не апартамент. Температурата, която достигам в най-горещите помещения е 28 градуса. Всички радиатори са с термоглави. При най-студените дни достигам 22-23 градуса.
Но това,което искам да попитам е как да си настроя количеството пелети за определено време, за да постигна по-оптимални резултати през топлите дни, следователно да гори по-малко пелети ?? Как трябва да настроя менюто че да го постигна, като в самото меню мога да регулирам само определени проценти..
Някой, който е запознат с менюто на тази горелка, моля да сподели тази информация и всичко,което може да се регулира на самата горелка. Благодаря предварително!
andy_forresite - майстор
Горелката ти е Марели 40 кв ли да разбираме? В такъв случай имаш ли тази инструкция: http://elkom-express.bg/wp-content/uplo ... %D0%B8.pdf
На стр. 30 са настройките. По-надолу са описани всички параметри какво означават. Препоръчвам ти на лист да записваш какви са старите стойности/настройки, за да може да се върнеш към тях. Те са ти опорната точка и целта е да стане по-добре. Ако стане по-зле, връщаш към опорната точка. Промените в степените на горене не стават видими веднага. Записвай, изчаквай и не бързай.
В главните настройки се влиза с код 169 (сто шестдесет и девет).
Благодаря на andy_forresitе за изчерпателната информация, но моята горелка е с 5, а не 7 бутона за управление.. Прилагам няколко снимки на котела и горелката ми:

http://media.snimka.bg/s1/5215/036673553.jpg?r=0

http://media.snimka.bg/s1/5215/036673554.jpg?r=0

http://media.snimka.bg/s1/5215/036673555.jpg

http://media.snimka.bg/s1/5215/036673552.jpg?r=0
Какво стана с настройките,намерихте ли решение
Темата е стара но ми е интересна

Тема "Котел на пелети Golden Fire и горелка gf45" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: