Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
CaraVani0 - помощник
Здравейте на всички. Имам поставена саморазливна замазка Нивеликс 3-5 върху подовата циментовата плоча в апартамент (хол и стаи) с идеята да изравни (не само изглади) пода за основа на дъбово дюшеме. Майсторите си оставиха ръцете с въпросната саморазливна замазка, тъй като явно не са разбрали, че пода има нужда от по-сериозно изравняване, и са избрали да го изравнят със саморазливна замазка, изравняваща неравности до 5 мм. Виждам, че има и такава, изравняваща до 1.5 см неравности - Нивеликс 5-15, но мисля че решението на проблема трябва да е друго. След като замазката бе положена, викнах паркетаджия да окачестви замазката и да знам дали мога да положа дъбово дюшеме върху нея. Замазката не бе нито равна нито здрава. Майстора направи трите теста за подова настилка: равност, здравина и такъв за съдържание на влага. Слагайки мастара във всевъзможни посоки върху пода си личаха пролуки от 5-10+ мм и това в разстояние дължината на мастара - 2+ метра. Наранявайки настилката с ръба на мастара се видя, че спокойно се оформят коловози и настилката се рони. Да не говорим, че на места дори цяла люспа от повърхностната част на замазката се бе отлюпила. Доколкото съм виждал, денивелацията на пода се отчита със специални лазерни нивомери (това видео на 6:29), които сто про не са били използвани от моите майстори и всичко е било отчитано "на око".

Интересува ме главно как най-правилно и ефективно да премахна положената саморазливна замазка?
Къртене или някакъв вид промишлено изшкурване с машина? Виждам има бол фирми за изкъртване на подови замазки, но бих искал вашата препоръка с какво сам човек е най-ефективно да я изкърти и евентуално да ми препоръчате фирма към която да се обърна. Мислех и вариант с оставяне на текущата замазка и полагане на друга изравняваща отгоре - саморазливна или циментово-пясъчна, но текущата би играла ролята на троянски кон и евентуалната нова замазка върху нея би плавала.

Като впоследствен въпрос - каква замазка е добре да положа след премахването на текущата - по-добра и по-покривна саморазливна или циментово-пясъчна? В горепосоченото видео на 14:11 демонстрират полагането на последната, а на 17:24 демонстрират полагането на цялостна циментово-пясъчна подова замазка. Притеснява ме, че дебелината трябва да е поне 4 - 6 см., за да е здрава, тъй като това допълнително ще вдигне нивото. Текущото такова е 2.50 - 2.51 м. след поставянето на 10 см. изолация на тавана + гипскартон 1.25 см. Самото дюшеме е грубо 2 см. дебело, а оттук 4 - 6 см. замазка + 2 см. дюшеме = 6 - 8 см. вдигане на нивото или 2.42 - 2.44 височина на тавана. Преди мислех да слагам и подова изолация - фибран и отгоре пясъчно циментовата замазка, но нивото ще отиде ептен. Може би единствения вариант, при който няма смисъл да се премахва подовата замазка е ако се постави фибран отгоре ѝ.

Ще съм благодарен за всякакви напътствия.
ulieliadi - специалист
Не можеш просто така да си добавиш 4-6см замазка отгоре. Това би довело до намаляване на светлия отвор на вратите и ще се наложи къртене на щурцовете им. Да не говорим за здравина - ако отдолу не е, то и отгоре ще бъде същото или най-малкото ще бие на кухо.
Според мен по-добре е къртене до плоча и наново пясъчно циментова замазка.
CaraVani0 - помощник
Ще разбиват замазката утре - къртене на поставената от майстора саморазливка (2-3 мм) + тази от строителя до плоча (6 см.). Оттук тавана ще стане на височина 2.56 и ще правя нова циментово-пясъчна замазка, но имам 2 въпроса:
1) Има ли смисъл да слагам фибран на пода, тъй като съм на втори жилищен етаж (0 етаж - магазини, 1 етаж - съседа отдолу) и съседа отдолу би ме топлил? Или пък ако той си сложи изолация на тавана би се обезмислило полагането на фибран? В допълнение на това ще слагам и дюшеме с 2.2 см. дебелина.
2) Ако циментово пясъчната замазка е перфектно изравнена, то има ли смисъл от слагането на саморазливна такава отгоре ѝ преди полагането на дъбовото дюшеме? За мен е тотално излишно, тъй като от опит виждам, че грам не са здрави или аз съм случил на кофти майстор и/или кофти саморазливна замазка?
torbalan - Дървен философ
Изолация на пода има смисъл само, ако ти е студено. Ако съседа поддържа нормална температура в жилището си - не виждам ползата от изолацията.
CaraVani0 - помощник
Нека не забравяме не малкия детайл, че човек след като си закупи жилището първо го ремонтира и чак тогава живее в него, така че когато разбера дали ми е студено вече ще е късно да умувам по този въпрос. Направил съм температурен анализ на жилището. При температура -12°C навън, вътре е 10 - 11°C без да има каквито и да е било отоплителни тела и без присъствието на хора - чисто гол апартамент. Щеше ми се да е поне 15 - 18°C, но незнам с колко ще повиша тази температура ако сложа фибран на пода (5 см. например и 6 см. замазка).
nikolov333 - майстор
Фибран на пода има смисъл само ако под теб е необитаемо или ако е открито, примерно тераса и ако замазката е директно на гола земя.. В твоя случай няма смисъл от фибран и саморазливна, разбира се ако ти направят добре замазката..
torbalan - Дървен философ
CaraVani0 написа:
Нека не забравяме не малкия детайл, че човек след като си закупи жилището първо го ремонтира и чак тогава живее в него, така че когато разбера дали ми е студено вече ще е късно да умувам по този въпрос. Направил съм температурен анализ на жилището. При температура -12°C навън, вътре е 10 - 11°C без да има каквито и да е било отоплителни тела и без присъствието на хора - чисто гол апартамент. Щеше ми се да е поне 15 - 18°C, но незнам с колко ще повиша тази температура ако сложа фибран на пода (5 см. например и 6 см. замазка).
Шегуваш ли се?

При -12 на вън в моята къща ще е -12 вътре. Това, че при теб е 10 - 12 градуса означава, че съседите те топлят... Ако сложиш фибран на пода - температурата ще падне, защото ще пречиш на съседа отдолу да те топли...

То ако в апартамента без отопление е 15 - 18 градуса, аз изобщо няма да слагам отоплените... :)
Като пръднем по два пъти и ще се сгреем :)

Тема "Премахване/Изкъртване на саморазливна замазка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: