• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Всичко за дърводелството
zz_stefanov - майстор
lov, това ми е приказката и на мен, знам че се скапва в миялната. Дъската е консуматив все пак. А миризмата на гранясало от неизмитата от свинска мас и олио дъска ми е много позната, знам готвачка дето само ги преплакваше :)
PS Съжалявам, че насочих темата към "кошмари в кухнята" :)
lov - майстор
Съгласен съм напълно за кошмарите в кухнята. Но измиването веднага с гореща вода и някакъв миещ препарат също върши добра работа. Няма какво да се заблуждаваме красотата на дървото иска и жертви. Редовно почистване както и потдръжка.
torbalan - Дървен философ
cvetankirilov написа:
EDI написа:
Омаслява се докато пропива и вземе да връща.Това масло не е за дъски, мебелно е.
Което ще рече да не слагам повече масло, ами утре да я прешкуря и да пробвам с пчелен восък да я мина, или може и така да я ползвам :?
Шкури здраво - до сухо. Или ако имаш абрихт - мини я на абрихта... Ако не ти е жал - ползвай я за нещо друго и си направи нова...

След това, ако не ти се дават пари за масло, по-добре със зехтин, олио, мас... Но да знаеш, че ще замирише от тез масла...

С ленено масло не би трябвало да мирише. Знам, че се продава по аптеките и в магазините, дето пазаруват художниците...Това последното пак не знам дали е подходящо. Лично аз не съм ползвал.

Лично аз ползвам Топ Ойл на Осмо. Ма пустото - много е съкпо... :(

Нагрей я с пистолета за горещ въздух или във фурната до температура около 70 градуса (това е температура при която можеш да я докоснеш, но не можеш да си задържиш ръката), така ще поеме повече и по-малко ще мажеш...
Илчо Илиев - майстор
zz_stefanov написа:
lov, това ми е приказката и на мен, знам че се скапва в миялната. Дъската е консуматив все пак. А миризмата на гранясало от неизмитата от свинска мас и олио дъска ми е много позната, знам готвачка дето само ги преплакваше :)
Тююю,явно ми се е скапало обонянието,от няколко години ползвам букова дъска намазана с олио и редовно опреснявана обмазката де с бекон,де с други подобни и да не забележа,че смърди .....
Не знсм колко от вас наистина са виждали и работили с маслата за които говорите,но определено аз не бих си мазал дъската на която ще си режа мезета с ленено масло,но това си е мое мнение,вие....както си знаете....
zz_stefanov - майстор
Илчо Илиев написа:
zz_stefanov написа:
Тююю,явно ми се е скапало обонянието,от няколко години ползвам букова дъска намазана с олио и редовно опреснявана обмазката де с бекон,де с други подобни и да не забележа,че смърди .....
.....
Ми не бих я оставил обмазана със животинска мазнина, но всеки си живее със собствените си понятия за хигиена :)
cvetomir_77 - специалист
zz_stefanov написа:
Илчо Илиев написа:
zz_stefanov написа:
.....
Ми не бих я оставил обмазана със животинска мазнина, но всеки си живее със собствените си понятия за хигиена :)

В къщи след като нарежа сланинка на дъскта и хапнем сланинката обилно полята я с винце, я с ракийка я измиваме (дъската) с мека гъба - с препарат за съдове и огромно количество вода (по възможност гореща или поне топла). Тази от снимката според мен е орехова. Годините и са над 30, като преди 1,5 година я опресних на щрайхмуса с по една стружка от всяка страна.

Прикачен файл

IMG_20160304_224319.jpg
parketmilanov - специалист
Професионалните готвачи които транжират месо върху онези големи кръгловати дъски /може и правоъгълни/
с едно заточено нещо което наричат цикла го минават и пускат тънка стружка ...така се хигиенизира...
аз освен с гъба и препарат от време на време с силно наточен нож я минавам и пускам по една стружка на моите дъски ...стават като чисто нови ...
иначе най-добре е месото върху пласмаса .имам предвид суровото .
cvetankirilov - специалист
Ииииииии специален поздрав за Бат Бойко :partyman:
Прикачен файл:
DSCI3632.JPG
DSCI3632.JPG (74.66 KиБ) Видяна 1605 пъти
Изшкурих дъската здраво и после горещ зехтин и гореща дъска два пъти ( май ще иска още).Утре требе да правя нова дръжка за ножа, тази се отцепи малко.
torbalan - Дървен философ
Ако ще правиш дръжка - загледай това.
bulhomes2 - майстор
В другата тема някой спомена за обмазване с течен парафин. Той поне се пие спокойно (в аптеките се продава за лекарство) и аз поне не усещам каквато и да е миризма. Но не съм пробвал.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "от какво дърво се правят кухненските дъски" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: