• 1
  • 2
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
Здравеоте приярели и колеги на форум направисам .На скоро си купих жилиште в София,ново строителство със добра външна изолация и троен стъклопакет.Жилиштето е тристаино 80 квадрата на 5 ти етаж южно изложение но няма тец.Искам ако някои знае нешто повече за термопомпитеда въздух вода или вече има такава да ми даде съвет каква термопомпа да си взема и коя фирма да ми я монтира заштото чесно казано не разбирам абсолютно ништо.Искам да сложа водно подово на целия апартамент и боилер за горешта вода.Аку някои знае фирма която е добра и коректна и може да ми помогне с някои савет ште ви бъда много благодарен :partyman: :partyman:
miroki - майстор
Подовото ще стане, но бойлер по-трудно.
Трябва и място за нея.
Има много фирми за климатизация.
Andri01 - майстор
Извинявай,но вземи малко пооправи правописа на темата си ,а? Това "ШТ" можеш спокойно да го замениш с "Щ",тука-там и някой "Й" и запетайка няма да са излишни. Не мислиш ли?
stivemaster - майстор
Неговата клавиатура май няма Щ, пък и едвали чете това което пише.
Благодаря ви но попитах ако може някои да ми помогне при избор на термопомпа а не да ми оценява правописа...За съжеление несме всички идеални. =D> =D> =D>
torbalan - Дървен философ
То избора се прави от проектант...

Първо се изчисляват загубите, за да е ясно каква мощност ще трябва...

После вече идва драмата с избора на марка и модел. Хубави отзиви има за Дайкин, Фуджицо, Мицубиши...

Ако искаш - мога да ти дам телефон на човек, който с това се занимава.

Другия вариант е - захапваш си пръста и избираш... Ако избереш по-мощна, не е проблем, но е и по-скъпо...

Ако избереш по-маломощна, ще мръзнеш в студените дни...

От идеята да грееш вода с термопомпа, ако питаш мен, откажи се...
Благодаря ти ако е удобно да ми дадеш телефона на твоя приярел да говоря с него . И ако може да ми обясниш защо не препоръчваш да има и топла вода. :? :? :?
torbalan - Дървен философ
Дълго е за обяснение...

Кратката версия е, че тока у нас е доста евтин и е по-изгодно да грееш водата директно на бойлер, отколкото да инвестираш в доста скъпа и сложна система...
Zoro5 - специалист
След като жилището е ново строителство , няма ли документи, в които да пише каква му е изолацията или какви са му топлинните нужди?
Интересно, за новото строителство, има ли изисквания да се изгражда с някакъв вид отоплителна инсталация ( комини, тръби за парно) или се разчита само на ел.контактите?
За бойлера има различни варианти. Специална термопомпа само за бойлера - това е по-добрия вариант. Друг вариант е термопомпа за общо отопление с изход и за бойлер , но тогава бойлера ще се топли само когато се отопляваш или охлаждаш . Има различни технически решения с различна функционалност и трябва да се чете внимателно спецификацията на термопомпата. При всички случаи излиза по-скъпо с бойлер и обикновено ,при много студено време , се подпомага от (или направо се минава на) реотан.
Да има изулация 8 см.външна и PVC 6камерна с троен стъклопакет.Има и комини оставени са траби в всички помештения за климатици.Спрях се на термопомпа защото предо 3 - 4 години бях на гости на един приятел в Германия.Беше началото на февруари и температурара беше - 20 /-22 градуса ,тои се отопляваше с термопомпа въздух вода с подово и гореща вода и при тези температури вътре беше + 24/26 градуса. Има доста фирми за продажба и монтаж но не всички са коректни .За това ако някои е ползвал услугите на някоя такава фирма и може да ми даде някакви телефони ще см благодарен.За това ми трябва малко повече информация каква марка да ми монтират.Благодаря предварително на всички :drinkers:
  • 1
  • 2

Тема "термопомпа въздух вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: