syncho написа:Това са много колектори за 200л бойлер. Или са ти ги сметнали грешно или гониш много голяма консумация или толкова са и колектори тия колекториПреценката е лично моя на база изчетеното във форума. Площта на колекторите е има-няма 4 кв.м., а тръбния път - 50м. При ъгъл на монтаж 60-65*, през лятото ефективната площ ще е малко над 3 кв.м., точно 1,5 бр. плоски силиктивни колектори. Много ли е?
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
stefko
- помощник
132 мнения в "Соларна инсталация - параметри"
syncho
- майстор
Не можеш да ги сравняваш с плоските колектори. Това са две различни технологии. Мога да се обзаложа, ако искаш, че лятото до 14:00ч най-вероятно ще ти е забила системата вече. При положение, че два пъти по-малко колектори се слагат на 200л система, за да загреят водата за един ден до 60-70С представи си тук какво ще се получи. И другия момент е, че при вакуумните ъгъла на монтаж не оказва толкова голямо влияние, колкото при плоските.
Large
- специалист
Taka... Да споделя малко прогрес...
Навързах 4 радиатора (около 9 KW мощност) и 2 бойлера по долната схема:

Регулирането на потока през консуматорите става през кранове 1, 2 и 3. Първо имах малко резерви и наредихме 30 тръби.
Големия бойлер едва "чуваше", а на малкия не му издържа гумата на фланеца (ама то това става около 2-3 пъти в година).
Наред с това, излязоха и течове на някои от радиаторите, но съм сложил чинийки
На 30 тръби, при поток, насочен само през радиаторите, топлината стигаше до втория.
След нареждане на още 2х15 (общо 60) и добавяне на малко повече изолация (но не навсякъде), положението се подобри. Топлина обаче не стигаше до последния радиатор.
При нареждане на всички 90, си отдъхнах, защото всички радиатори стават топли (дори горещи).
В Неделя, 6ти Март, времето беше слънчево, без облаци, навън беше 15 градуса, а вътре не можеше да се диша- 25
.
Чудя се дали да сложа още един радиатор, защото показанията на датчиците (LМ 335 на контролера ДТ-3) бяха 52 градуса на радиатора (най-близкия до вакуумните тръби), а колектора беше на 78.
Ясно е че това са екстремни ситуации и през зимата няма да е все така ясно времето, но радиаторите са вързани в паралел, на общи магистрали, така че могат да се изключват.
Замисъла е да се топли първо спалнята, а ако стане "напечено" и хола.
Пак пиша, основната функция на радиаторите е да разтоварват вакуумните тръби, когато бойлерите са загряти. Далеч съм от мисълта, че ще се топля само на тях. Може да се добави и камина на дърва в последствие.

До някойлко седмици трябва да дойде платката и да налепя SMD компонентите
и да пусна онлайн монитора.
Навързах 4 радиатора (около 9 KW мощност) и 2 бойлера по долната схема:

Регулирането на потока през консуматорите става през кранове 1, 2 и 3. Първо имах малко резерви и наредихме 30 тръби.
Големия бойлер едва "чуваше", а на малкия не му издържа гумата на фланеца (ама то това става около 2-3 пъти в година).
Наред с това, излязоха и течове на някои от радиаторите, но съм сложил чинийки

На 30 тръби, при поток, насочен само през радиаторите, топлината стигаше до втория.
След нареждане на още 2х15 (общо 60) и добавяне на малко повече изолация (но не навсякъде), положението се подобри. Топлина обаче не стигаше до последния радиатор.
При нареждане на всички 90, си отдъхнах, защото всички радиатори стават топли (дори горещи).
В Неделя, 6ти Март, времето беше слънчево, без облаци, навън беше 15 градуса, а вътре не можеше да се диша- 25

Чудя се дали да сложа още един радиатор, защото показанията на датчиците (LМ 335 на контролера ДТ-3) бяха 52 градуса на радиатора (най-близкия до вакуумните тръби), а колектора беше на 78.
Ясно е че това са екстремни ситуации и през зимата няма да е все така ясно времето, но радиаторите са вързани в паралел, на общи магистрали, така че могат да се изключват.
Замисъла е да се топли първо спалнята, а ако стане "напечено" и хола.
Пак пиша, основната функция на радиаторите е да разтоварват вакуумните тръби, когато бойлерите са загряти. Далеч съм от мисълта, че ще се топля само на тях. Може да се добави и камина на дърва в последствие.

До някойлко седмици трябва да дойде платката и да налепя SMD компонентите

Large
- специалист
kuuuuuul написа:Нещо не схващам целта на експеримента,това хотел ли е,басейн има ли?

(между другото, единия съсед има подобна мощност - ~90 тръби, ама 1,5м и към тях добави 6 плоски панела, които купил офертно. Неговите бойлери са "направи сам, само с една серпентина и няма как да ги охлажда зимата, та излива гореща вода в канала... Умуваме с него някакъв вариант за рециркулация, с миинмум нови тръби за прокарване...")
шоп написа:Браво!Мдаам, топлина има, в пика. За монтажния ъгъл, не мога да кажа колко е, защото в повечето време съм далеч от мястото, а се се сетих да го измеря. Ще накарам някой да и прати снимка от покрива, и да измеря.
качи и снимки:-)
имаш над 5 KW топлинна мошност в пика на слънцегреенето. Дано монтажният ти наклон е над 50 градуса и си слагал достатъчно количество термопаста.
Поздрави!
Понеже използвахме старите, налични стойки на плоските колектори, се наложи да намалим ъгъла с няколко градуса, но точна или орносиителна цифра не мога да кажа.
Тъпото е, че като завивах холендрите между отделните лколектори, не съ държал здраво контрата и част от чашките на колектора, в които влизат кондензорите на медните тръбички са под ъгъл. Като нареждахме пурвата 1/3 от тръбите, май го раздавахме доста пестеливо с термопастата, докато при втората и третата 1/3 бяхме по-щедри. Така или иначе голяма част от пастата остава извън чашката, изстъргва се в процеса на поставяне на тръбата, а тръбите с най-малко паста са точно тези, подложени на най-високи температури...
Сега се сетих, че имам видео в стил "Чарли Чаплин"

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=DNGlwObSIdw[/youtube]
Large
- специалист
Ето и една снимка, не е с много добро качество, но все пак... илюстрира концепцията.

По ред на номерата:
1 Изход за охладения топлоностел, към входа на соларния колектор
2 Вход на загретия топлоносител, от изхода на колектора
3 Разклонение към малкия бойлер
4 Рзклонение към голеия бойлер
5 Разклонение към радиаторите на долния етаж
6 Вход за изстудения толоносъел от радиаторите
7 Кран за източване, който до сега се ползва само за покачване на налягането, чрез връщане на изкапалата в легена долу вода.
8 Вход за охладената вода от големия бойлер
9 Вход за охладената вода от малкия бойлер
10 Възвратен клапан на 3.5 бара,с резба, на която съм сложил "щудер" непотребо парче тръба (тази ми я правиха в Бургас и профила е леко странен, не влиза в машинката за зачукване...)
11 Контролер на Интиел, ДТ 3, на който входа за датчик на бойлера е изведен до съседната кутийка.
12 Устройство за превключване на референтния датчик (бойлерния) на диференциалния термостат. Представлява галетен ключ с много повече от необходимите ми степени, но от много глава не боляло, както казват някои. Трите датчика (голям, малък бойлер и радиаторен датчик) са свързани с терминали за тонколони, които модифицирах с разместване на пластмасовите притискатели.
В едното крайно положение е големия бойлер, а в другото е (са) радиаторите. Няяма значение кое от долните се избира, всички са дадени на късо, с цел да няма, "Опаа, аз мислех че щракна 3 пъти а то отишло на празното копче...".
Регулирането на потока става посредством сферични кранове, според това, колко са изстинали бойлерите. 1 ден нагрев за малкия и 2-3 за големия (това от 15 градуса). Сега като са топли вече, май само ще върти през парното...
Задачите, които предстоят от тук нататък са да се развият всички връзки от тия два "възела", да се подсушат и залепят с анаеробно лепило, за да се спре теача.
Да нанижа изолация и да изгоря тия мехурчести найлони.
Да подготвя контролера, който ще командва системата, но трябва да купя по още една помпа на всеки кръг. На старо са около 50-60 лв.
Помпите ще са под кранове 6, 8 и 9.
ДеТето ще го ползвам за рециркулация, но по-нататък... по една кофа вода изтича, докато дойде топлата... А рециркулацията би предотвратила (забавила) замръзване на снопа тръби в баните. А и ще разхлажда бойлерите през зимата...
П.С. Знам че не трябва тока да минава така, Снимката е от изпитанието на вода, вече е в пластмасова кутия с прозрачен капак.

По ред на номерата:
1 Изход за охладения топлоностел, към входа на соларния колектор
2 Вход на загретия топлоносител, от изхода на колектора
3 Разклонение към малкия бойлер
4 Рзклонение към голеия бойлер
5 Разклонение към радиаторите на долния етаж
6 Вход за изстудения толоносъел от радиаторите
7 Кран за източване, който до сега се ползва само за покачване на налягането, чрез връщане на изкапалата в легена долу вода.
8 Вход за охладената вода от големия бойлер
9 Вход за охладената вода от малкия бойлер
10 Възвратен клапан на 3.5 бара,с резба, на която съм сложил "щудер" непотребо парче тръба (тази ми я правиха в Бургас и профила е леко странен, не влиза в машинката за зачукване...)
11 Контролер на Интиел, ДТ 3, на който входа за датчик на бойлера е изведен до съседната кутийка.
12 Устройство за превключване на референтния датчик (бойлерния) на диференциалния термостат. Представлява галетен ключ с много повече от необходимите ми степени, но от много глава не боляло, както казват някои. Трите датчика (голям, малък бойлер и радиаторен датчик) са свързани с терминали за тонколони, които модифицирах с разместване на пластмасовите притискатели.
В едното крайно положение е големия бойлер, а в другото е (са) радиаторите. Няяма значение кое от долните се избира, всички са дадени на късо, с цел да няма, "Опаа, аз мислех че щракна 3 пъти а то отишло на празното копче...".
Регулирането на потока става посредством сферични кранове, според това, колко са изстинали бойлерите. 1 ден нагрев за малкия и 2-3 за големия (това от 15 градуса). Сега като са топли вече, май само ще върти през парното...
Задачите, които предстоят от тук нататък са да се развият всички връзки от тия два "възела", да се подсушат и залепят с анаеробно лепило, за да се спре теача.
Да нанижа изолация и да изгоря тия мехурчести найлони.
Да подготвя контролера, който ще командва системата, но трябва да купя по още една помпа на всеки кръг. На старо са около 50-60 лв.
Помпите ще са под кранове 6, 8 и 9.
ДеТето ще го ползвам за рециркулация, но по-нататък... по една кофа вода изтича, докато дойде топлата... А рециркулацията би предотвратила (забавила) замръзване на снопа тръби в баните. А и ще разхлажда бойлерите през зимата...
П.С. Знам че не трябва тока да минава така, Снимката е от изпитанието на вода, вече е в пластмасова кутия с прозрачен капак.
Large
- специалист
Така.... време е за ъпдейт....
Ардуиното ми е програмирано, взех си и "дънна" платка, на която се пои всичко и става доста по-организирано.
Все още ми липсват някои чаркове, чакам да ми доставят 8 SSR релета и един операционен усилвател.
Понеже някои от чарковете са SMD, ми се взе тока да ги запоя, добре че виждам по-добре наблизо, отколкото надалеч... иначе трябваше да използвам очила при запояването

Странното нещо, едното странно нещо е пишман анемометъра, който си бях направил преди време, но си взех купешки. С това имитирам сигнала на датчика за поток.
МАлкото нещо е същия дарчик, като тия в металните тръбички, само че са открит монтаж, с нещо ще меря околната температура... 2м от земята, на сянка.. т.н...
Както и да е. Чакам да дойдат релетата, да ги запоя и след това да сложа държачите на предпазителите. Иска ми се да ползвам държачи, които да изваждат самия стъклен предпазител, но няма достатъно място от едната страна. Ако пък слагам отзад, трудно се пои.. абе няма пълно щастие.
Акато и да е. Важното е че събрах почти всичко и ДОРИ работи...
Имам и доказателство :
http://log2.com.ua/live/6wn4xm/index.php
Този онлайн монитор работи само на платената версия, но безплатната може да командва 2 бойлера и да пише статистиката на SD карта.... Като се замисля, на мен само това ми трябваше, статистиката, ама се отнесох....
Данните, които се виждат, са с неголяма разлика в температурите, защото снопа кабели, който съм свързал виси от масата и един вид, сега проверявам дали самите датчици показват еднакво...
Остава въпроса, който трябва да реша до 25ти, този месец- от къде да взема 3 и 4 жилни кабели с оплетка за датчиците...
Гледах някакви в Бургас, ама май ще взема туй един, местен, варненски . 4 жилен, оплетка по 80 стотинки метъра.
В краен случей, може да ползвам FTP кабел, или в още по-краен телефонен или алармен, без оплетка.
Мисля да сложа датчик в гилзата на всеки от 6те тръбни панела, ама ако остане кабел...То, всъщност, трябват един 4 жилен и един 3 жилен, за да се четат датчиците на 6те панела, но тогава ми остават "само" 10 други датчици за бойлери и радиатори.
3 за 500л бойлер,
1 за 300 хоризонтален
1 за температурата на връщащата се вода
2 на радиаторите във всеки кръг.
3 на още един 500л бойлер, в бъдеще....
Някой има ли идея как да измеря температурата на водата на хоризонтаален бойлер, 300л Сън Систем
Не трябва да махам термостата.. може би ще режа металната обшивка и изолацията и ще залепя метална тръбичка. Течния метал дали провежда достатъчно топлина?
Като се замисля, външно мерене няма да помогне, защото самия бойлер май няма серпентина вътре а антифриза минава по външна водна риза... кофти. Май ще трябва да извадя термрегулатора, за да ползвам гилзата на сондата му.
Едно уточнение, на снимката е показано какво трябва да се случи с плоските панели, които в момента стоят на топло, складирани. Те не са част от системата, но ги сложих, за да се вижда перспективата.

В ляво на сайта, ще сложа стилизирана схема на системата. Тия 8 кръгчета са 8те релейни изхода, който се въртят при активирано реле.
Ардуиното ми е програмирано, взех си и "дънна" платка, на която се пои всичко и става доста по-организирано.
Все още ми липсват някои чаркове, чакам да ми доставят 8 SSR релета и един операционен усилвател.
Понеже някои от чарковете са SMD, ми се взе тока да ги запоя, добре че виждам по-добре наблизо, отколкото надалеч... иначе трябваше да използвам очила при запояването

Странното нещо, едното странно нещо е пишман анемометъра, който си бях направил преди време, но си взех купешки. С това имитирам сигнала на датчика за поток.
МАлкото нещо е същия дарчик, като тия в металните тръбички, само че са открит монтаж, с нещо ще меря околната температура... 2м от земята, на сянка.. т.н...
Както и да е. Чакам да дойдат релетата, да ги запоя и след това да сложа държачите на предпазителите. Иска ми се да ползвам държачи, които да изваждат самия стъклен предпазител, но няма достатъно място от едната страна. Ако пък слагам отзад, трудно се пои.. абе няма пълно щастие.
Акато и да е. Важното е че събрах почти всичко и ДОРИ работи...
Имам и доказателство :
http://log2.com.ua/live/6wn4xm/index.php
Този онлайн монитор работи само на платената версия, но безплатната може да командва 2 бойлера и да пише статистиката на SD карта.... Като се замисля, на мен само това ми трябваше, статистиката, ама се отнесох....
Данните, които се виждат, са с неголяма разлика в температурите, защото снопа кабели, който съм свързал виси от масата и един вид, сега проверявам дали самите датчици показват еднакво...
Остава въпроса, който трябва да реша до 25ти, този месец- от къде да взема 3 и 4 жилни кабели с оплетка за датчиците...
Гледах някакви в Бургас, ама май ще взема туй един, местен, варненски . 4 жилен, оплетка по 80 стотинки метъра.
В краен случей, може да ползвам FTP кабел, или в още по-краен телефонен или алармен, без оплетка.
Мисля да сложа датчик в гилзата на всеки от 6те тръбни панела, ама ако остане кабел...То, всъщност, трябват един 4 жилен и един 3 жилен, за да се четат датчиците на 6те панела, но тогава ми остават "само" 10 други датчици за бойлери и радиатори.
3 за 500л бойлер,
1 за 300 хоризонтален
1 за температурата на връщащата се вода
2 на радиаторите във всеки кръг.
3 на още един 500л бойлер, в бъдеще....
Някой има ли идея как да измеря температурата на водата на хоризонтаален бойлер, 300л Сън Систем
Не трябва да махам термостата.. може би ще режа металната обшивка и изолацията и ще залепя метална тръбичка. Течния метал дали провежда достатъчно топлина?
Като се замисля, външно мерене няма да помогне, защото самия бойлер май няма серпентина вътре а антифриза минава по външна водна риза... кофти. Май ще трябва да извадя термрегулатора, за да ползвам гилзата на сондата му.
Едно уточнение, на снимката е показано какво трябва да се случи с плоските панели, които в момента стоят на топло, складирани. Те не са част от системата, но ги сложих, за да се вижда перспективата.

В ляво на сайта, ще сложа стилизирана схема на системата. Тия 8 кръгчета са 8те релейни изхода, който се въртят при активирано реле.
шоп
- майстор
Large написа:Така.... време е за ъпдейт....
Преди време и аз имах подобна дилема, но с опити разбрах, че когато едни колектори са с еднакъв брой тръби, еднакво ориентирани и през тях минава горе-долу еднакво количество флуид, няма нужда всеки колектор да има датчик. При мен 4 бр колектори работят с един датчик и една помпа.
Иначе шапка ти свалям за мониторинга. Много е пригледен. От доста време следя мониторинга на една немска къща с 55м2 плоски колектори и 11м3 буфер. Вече ще поглеждам и твоята.
Успехи!
Тема "Соларна инсталация - параметри" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература