• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 17
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Hoвoceлckи - майстор
То и на боба запръжката, и на мусаката заливката не променят кой знае с колко вкуса, но едва ли пестиш от тях? Ако погледнем в процентно съотношение броя на движещите се с висока скорост автомобили/произшествия, няма да е много по-голямо от съотношението двупроводна инсталация/смъртни случаи, но не мисля, че пренебрегваш обществената опасност.
Вярвай ми, попадам вединия процент със починал от токов удар мой близък! ... точно в следствие на електротехник пренебрегнал елементарни правила.
И питането е не за специална смяна, а при основен ремонт ...
torbalan - Дървен философ
На тази картинка съм опитал да покажа разликата между дву и три проводна схема.

Ако при трипроводната схема се прекъсне нулата между контакта и таблото (където съм отбелязал), то уреда само ще спре да работи.

При двупроводната, ако нулата и заземяващия проводник са съединени в контакта, при прекъсване на нулата напрежението през общата точка на нулата и заземяващия проводник ще излезе на корпуса - и който го барне ще усети какво са 220 волта...

Е това е... Има ли смисъл - за мен лично има смисъл, дори нулата и земното да са вързани в таблото с бушоните вътре в апартамента дето е.

П.П.

Забравил съм да ги "свържа" в таблото, но това не променя нищо...

Прикачен файл

00000001.jpg
00000001.jpg (43.84 KиБ) Видяна 1553 пъти
Последна промяна от torbalan на чет мар 10, 2016 11:31 am, променено общо 3 пъти.
torbalan - Дървен философ
Не стига, че не успявам да изкарам картинката, ами успях два пъти да публикувам опита...
toolegittoquit - майстор
torbalan написа:
Не стига, че не успявам да изкарам картинката, ами успях два пъти да публикувам опита...
Няма и да излезе. Качи я на нормален хостинг.
GalinBelos - специалист
Тинки ти хубаво си цитирал чл. 1753 ама да го беше цитирал целият целият .
Чл. 1753. (1) В сградите линиите от разпределителните, етажните и апартаментите табла до осветителите
за общо осветление, контактните излази и стационарните потребители се изпълняват трипроводни (фазов
- L, неутрален - N, и защитен РЕ проводник).
(2) Не се допуска обединяването на неутрални и защитни проводници на различни групови линии (токови
кръгове).
(3) Не се допуска в разпределителното табло неутралният и защитният проводник да се свързват под общ
контакт
И с ал. 3 какво правим ако от електромерното табло до апартаментното табло са само два проводника , и трябва да извадиш изкуствена втора нула ? Веднага си в издънка . Да не говорим че тук става дума за съществуваща инсталация , която човека пита дали си струва да преработи . Не, не си струва .
При мен 70% от инсталацията е двупроводна
Естествено ! Вече видяхме че нямаш 50 лв. за 4 нови подгревни свещи за 20 годишният си Форд , остана да набиеш 500 лв. в материали за нова инсталация . Ама да даваш акъл как другите да набият 1500+ лв. в ремонти - много си силен .
nikolov333 написа:
GalinBelos написа:
..Като човек работил и в енергото - мога да ти кажа, че масово нули се прекъсват в ГРТ на захранващият кабел от ОК-то...
Може ли да "разшифроваш" съкращението от цитата :?
ОК- отклонителна касета - това са едни метални или пластмасови табла които виждаш на всякъде по улиците .
toolegittoquit - майстор
GalinBelos написа:
Тинки ти хубаво си цитирал чл. 1753 ама да го беше цитирал целият целият .
И с ал. 3 какво правим ако от електромерното табло до апартаментното табло са само два проводника , и трябва да извадиш изкуствена втора нула ? Веднага си в издънка . Да не говорим че тук става дума за съществуваща инсталация , която човека пита дали си струва да преработи . Не, не си струва .
Не се допуска заземителен и нулев проводник да се свързва при РТ под общ контакт, защото тази алинея е била взета предвид факта, че има и други системи за изграждане на мрежи, освен TN-C-S и TN-C. Има системи, при които нулата не е заземена, а е работна. Предвид този факт, свързването на нула със заземяване може да доведе до неблагоприятни последици.
Предвид по-горе описаните особености, може да се каже следното - в сграда между РТ и ГРТ, АТ и ГРТ може да се използва TN-C-S при минимална дебелина на проводника поне 10mm2. Не се предвижда защита от поражение от електричество по индиректни методи и няма потребител досег до главната свързваща линия, тя е директна и без излази.
От АП/РТ до контактни излази за преносими консуматори, излази за фиксирани консуматори и осветление е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да се ползват 3 проводни кабели.
Предвид факта, че нулата в използваната мрежа е многократно заземена, няма никакъв проблем третият проводник да се свърже за нулата. Тя не е изкуствена земя. Тя реално е заземена. Многократно. Който се притеснява, може да дръпне повторен заземител(ако няма такъв) или да пусне отделно заземяване и да разедини нулата от заземяването.
Между другото материалите не за 1500лв. Не са и 500лв. 2 помещения могат да се оправят за сума под 100лв за проводници, заедно с ключове и контакти в тая цена. Стига трудът да е от теб.
Предвид факта, че това е основен ремонт на жилище и може и да се сваля мазилка, шансът да се наранят съществуващи проводници е значителен, по-добре е да се вградят нови или да се пуснат гофри(ако има възможност) и да се пуснат ПВ-А1 проводници.
При мен инсталацията е в заварено положение. За това съм я ревизирал и съм я оставил да работи, докато направя основен ремонт на жилището.
Последна промяна от toolegittoquit на чет мар 10, 2016 12:36 pm, променено общо 1 път.
Hoвoceлckи - майстор
ptankov написа:
... за прокарването на новите жици ми каза, че щом ще се разкъртва и ще се ремонтират всички стаи в даден момент, то непременно трябва да използвам случая да си подменя инсталацията с трижилна изцяло.
GalinBelos, ако ще се включваш със съвети е коректно да четеш от самото начало.
8180 - майстор
torbalan написа:
Съгласен с изложеното.
Може ли да добавя един... куриоз.
На първата картинка, наличието на ДТЗ не помага с нищо и не е нужно.
НО на втората - помага съществено и ще предпази при допир до офазения корпус, противно на Нормативите и масовите схващания за ДТЗ и 2-/3-проводна линия. :?
Според мен.
vgeorgiev - специалист
8180 написа:
torbalan написа:
Съгласен с изложеното.
Може ли да добавя един... куриоз.
На първата картинка, наличието на ДТЗ не помага с нищо и не е нужно.
НО на втората - помага съществено и ще предпази при допир до офазения корпус, противно на Нормативите и масовите схващания за ДТЗ и 2-/3-проводна линия. :?
Според мен.
Според мен си прав. При трипроводна инсталация в жилището и двупроводна до него + ДТЗ..ако PEN проводника се прекъсне между ГРТ и АП таблото. https://youtu.be/JRHyqouJPzE?list=LLmOj ... ulvg&t=117

Колкото по-далеч разделиш ПЕН на ПЕ и Н, толкова по-добре.

EDIT: Според мен целта на ДТЗ е да изключи веднага при наличие на дефект, а не да се чака човек да затвори веригата към земя.
И въпреки това не мога да разбера, защо не е задължителна за стационарни консуматори като фурни например ?
Задължителна е за контактни излази, където например се пуска сешоар.
8180 - майстор
Аз коментирам картинките на Торбалан - там се предполага, че ДТЗ е в Апартам. табло и прекъсването е след нея. Клипът показва супер ужасен случай, когато целият апартамент (или част) е с дефект, ПРЕДИ ДТЗ - преди таблото или около входната занулителна планка.
Може и да визира "индивидуалните" ДТЗ, които не съм виждал - рисува я на две жила от кабела (шнура).
vgeorgiev написа:
EDIT: Според мен целта на ДТЗ е да изключи веднага при наличие на дефект, а не да се чака човек да затвори веригата към земя.
И въпреки това не мога да разбера, защо не е задължителна за стационарни консуматори като фурни например ?
Задължителна е за контактни излази, където например се пуска сешоар.
Това "веднага" (и се нормира) за какво е тогава?
То е точно за да предпази при допир до тоководещи (нормално) или аварийно офазени части (корпус) преди (статистически) да се случат последиците.
А мощните консуматори (или повече на брой, или с импулсни захранвания) имат по-големи утечки и лъжливи сработвания на ДТЗ и нормотворецът ги изключва, макар да са по-опасни реално.

Не изключвам и лобистки причини - един бойлер и една печка, а МНОГО контакти.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 17

Тема "Има ли смисъл да си подменям инсталацията с трижилна?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: