Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
EDI - майстор
Няма да отричам новите технологии на забъркване на смеси, защото и аз ги използвам активно /най-вече шпакловките/. :lol: Но мисълта ми беше, че има стари и изпитани неща, които сега не могат да бъдат направени в заводите.Например, ми беше останала една торба гипс, след като си смених инсталацията в къщи.Реших да я използвам за шпакловане в две стаи, които имам на двора за складчета.Взех гасена вар и лепило Ц-200.Разредих ги, след което забърках материала.Да ви кажа, че стана много добре. :-D А пък, зависи и от майстора. :-D
Тани - модератор
Едиии не ни подвеждай! И ти говориш за шпакловъчни смеси :-D :-D :-D

Съгласен съм с тебе при това положение! Всеки може да си направи сандвич по-вкусен отколкото в Мак'Доналдс :-D :-D :-D
smarty - специалист
Здравейте!

понеже съм абсолютно начинаещ в шпакловането искам да попитам как се справяте с прахоляка при шлайфането ?
Вчера приключих едната стая - шлайфах и с шлайф машинка и с ръчна , но прахоляха беше чудовищен!

И друго, чудя се дали се шлайфа чак толкова много или трябва да се набляга на майсторията при нанасянето на шпакловката преди това, така че да няма чак толкова за шлайфане ?
Нанесох една ръка, после втора, гладих-гладих (че и на места трети път) ама все малко остава за шкурка да му се невиди :(

Казвайте моля, че иде ред на другите стаи, а жената се е изправила на нокти :)
Чаро - Акълия
че е до майсторлък с маламашката- до майсторлък е :) наблягай
че без шлайфане няма да стане -няма, но ако се постараеш при шпакловането ще е по-малко шлайфането
ето ти идея
[url] http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... c&start=15 [/url]
W123 - специалист
smarty написа:
... как се справяте с прахоляка при шлайфането...
... прахоляха беше чудовищен!
... а жената се е изправила на нокти...
Добре дошъл в отбора на шпакловчиците.
А ся видя ли за кво искаме толкова пари за работа.
Няма бягане от праха.Шкури и да не ти пука.Жена ти така и така ще чисти няма за какво да се ядосва.Прах влиза и в най-далечната стая зад перваза...
За да имаш по-малко прах след всяка ръка минаваш набързо без да се заиграваш не с машина а с ръчна.Използвай шкурка от онази на квадратчетата.По-малко се зацапва и само като я обърнеш праха пада.
На последната ръка може малко да се позанимаваш повече.Ако ще слагаш латекс можеш спокойно да шкуриш с шкурка 80.Става дума за шкурка 80 и две ръце Леко с дългокосмест валяк,гаранция че няма да се виждат грапавините така че няма смисъл да се престараваш да става лъскаво.
Не натискай шкурката а я пусни да си върви спокойно.
Няма да се плашиш,добрия бояджия може да скрие калпавия шпакловчик и обратното-калпавия бояджия може да @бе мамата и на най-добрия шпакловчик.
smarty - специалист
уау - яко!
това с гофрето през прозореца- нямам думи :)
благодаря за напътствията!

и така продължавам смело. натрупах опит!
понеже машинката ми не е такава, че да мога да и сложа гофре и да засмуча прахоляка от нея ще си мааам с ръчната :) луд умора няма!

ползвам шкурки мрежести 150.
като пошкуря малко с по-плавни движения и така пооо-внимателно като видя, че се запълва шкурката я изтръсквам в едно легенче на чието дъно съм слочил 2 пръста вода (е не я топя де) и веднага улавя прахоляка.
става по-бавно, но много по-чисто!

а после за почистването ползвах прахосмукачка с воден филтър и пей сърце :)

искам да попитам още нещо:
наложи се да си шпакловам с една стара маламашка, която за мое учудване работи по-добре от новата която си купих специално за шпакловането. та тази новата е на eastman лъскава полирана, абе сама трябва да работи като я погледне човек, но нанася много гадно - провлачва материала и оставя едни неприятни деруги - само за псуване... има ли някаква хитрина за работа с този тип маламашки ?
ще ми се да работя с нея - иначе язък за парите!
michael78 - специалист
тия дето строят кооперацията ми шпакловат с гипсова смес направо върху тухлите.няма замазка няма нищо.това няма ли да създаде проблеми в бъдеще?Още сега мога да рапозная къде минават кабелите на ел.инсталацията, а където има арматура е избила ръжда.какви проблеми да очаквам и как да ги профилактирам??
W123 - специалист
smarty написа:
...провлачва материала и оставя едни неприятни деруги - само за псуване... има ли някаква хитрина за работа с този тип маламашки ...
Има разбира се.Сложи нормална шкурка 300 и нагоре на едно стъкло и прекарай страниците на маламашката и ги заобли леко.Когато са ги рязали са останали кривини и мини зъбчета.
След това като поработиш с нея сама ще се оправи.Още си пазя и от време на време работя с първата ми маламашка,ехеее за четири лева си я купих тогава да си направя ремонт вкъщи и това беше първия път когато се докоснах до такъв инструмент а сега си вадя хляба с това.Тази маламашка си има сантиментална стойност и за това не се разделям с нея.От това че се е търкала по тераколите и мазилките като пускам първата ръка гипсова шпакловка или сатен, десния й ръб е станал остър като макетен нож без да се базикам.Имало е случаи на някой обект да си забравя ножа и с нея съм рязал домати,краставици и салами...А като я мия ако не внимавам винаги се порязвам.За това старата работи по-добре понеже са изчезнали всякакви стърчащи гадости.
Другата тънкост е винаги да си подържаш маламашката чиста.Видиш ли че започва да засъхва по нея материяла отиваш и я измиваш с домакинска гъба с грапавото.

michael78 написа:
тия дето строят кооперацията ми шпакловат с гипсова смес направо върху тухлите.няма замазка няма нищо.
Това което гледаш,ако е то,е гипсова мазилка .Може да се нанася мнооого дебело и лепва прекрасно на тухла.Няма да се плашиш.
smarty - специалист
мда, дори и да е чиста пак влачеше!
сега и разгледах внимателно ръбовете има едва забележими неравности!
утре ще я мина с шкурка и стъклото както ми каза !

като я погледна по "мерната линия" трябва ли да бъде идеално права или е добре да има лека дъга - малко да бъде изкривена в краищата си ? кое е по-добре за шпакловането ?

мерси много!
W123 - специалист
Трябва да е права.Самите краища направо ги заобли леко или с по-едра шкурка или направо с ъглошлайфа.

Тема "ПРОБЛЕМИ СЛЕД ШПАКЛОВКА" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: