Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Калински,мани ги тия от бош! Колко ша ошамотиш на твоя котел.....
Направи го,се ша има полза,но с тоя котел, по тоя начин ,няма да е оправдана , особено на оная цена.
Ако е за без пари, просто го направи!
kalin72 - майстор
Абе аз само питам, не че ще дам 800 лева за 3 тухлички и врата :))
Инак моя котел е с тухли, във втория ход, но се позамислих тези на Бош дет са показните, дали увеличават положителния ефект :)
Аз горелка още не съм взел, тухлички гледам, хахах :mrgreen:
С едно ,най малко, съм съгласен с ШОПа-топлообмена малко по далеч от горивната камера.
В нашите котли ,малко трудно ще се осъществи.
alex_serviz - специалист
Не ми се рови - назад в темата съм писал ( и показал ) съвсем елементарен ( и евтин ) тунинг с ламарината в стария бункер на котела. За 32 KW-товия става без грешка.
шоп - майстор
Трифон П.Трифонов написа:
С едно ,най малко, съм съгласен с ШОПа-топлообмена малко по далеч от горивната камера.
В нашите котли ,малко трудно ще се осъществи.
Е, горното не съм го измислил аз. Чета една книга от над 500 страници : История на печното дело в Русия.

Който има време и желание може да се запознае с този сайт: http://www.stove.ru/

Кузнецов е известен и почитан дори зад океана в Канада и САЩ и неговите идеи за перфектно горене са основно 3, подкрепени с най-проста физика и химия.

1 за добро горене е нужна максимално висока температура ( извода е да имаме ошамотена горивна камера и никакъв топлообмен в тази зона) гориво с ниска влажност и достатъчно кислород, както и допълнително подгрят въздух за горенето.
2 докато имаме основно горене и допълнително изгаряне с вторичен, третичен и т.н. въздух потока на газовете да е само нагоре ( разбира се, физиката казва, че когато имаме повишаване на температурата на даден флуид пътя му е нагоре)
3 когато имаме охлаждане на газовете-топлообмен, посоката трябва да е само надолу ( разбира се, физиката казва същото)

Тези три основни принципа се спазват от стотици години в зиданите кахлени руски печки. Така имаме отлична тяга без нагнетатели или всмукателни вентилатори.

На база горното ми е било винаги интересно инженерите, които са проектирали топлообменик с ход "нагоре" дали са учили физика за 8 ми клас:-)
fbr - майстор
шоп написа:
На база горното ми е било винаги интересно инженерите, които са проектирали топлообменик с ход "нагоре" дали са учили физика за 8 ми клас:-)
При прехваления Грейко Експерт е така, с аргумент "При Herz е така" Да, ама при Herz топлообменника с ход нагоре е с турболатори.
gnt69 - майстор
Грейкото има хем нагоре хем надолу. :partyman:
fbr - майстор
Е да де. Забележката е за третия ход- този който е нагоре.
andy_forresite - майстор
При италианските камини ходовете, поне тези които съм виждал по видеата, са два. КПД е над 93%, като достига 95 и дори 97 при някои модели. При котлите как е - има 3, 4, 5 ... 8-ходови котли, плюс добавяне на ламарини, на турболатори, зидария с шамот, шмиргел :) , клапа на димоотвода и пак КПД е по-ниско. Ако извади 4,4-4,5 киловата от кило пелети 5,1-5,2 кв ще викаме ура. При дискутирания котел процентът не беше ли 93? Ако е толкова, какво повече може да се желае...

Да попитам за уредът, който се вижда в горния ляв ъгъл на грейко експерт (пелетния) - това термометър ли е или има и манометър? Правя сметка колко тройника ще ми трябват.

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: