• 1
  • 2
Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
iririr - помощник
Здравейте, моля за съвет относно хидроизолация на бетонна плоча на пристройка към къща.Ситуацията е следната: къщата е на над 55г., гредоред, като целият й първи етаж е вкопан на около 1,5м в земята. По-късно към северната страна на къщата е построена допълнителна пристрoйка с обща площ приблизително 55м2 и размери 12 х 4.5м. Върху въпросната пристройка има само и единствено бетонна плоча, няма улуци. С течението на времето при дъжд водата започва да подлизва и да мокри стените, от капещата вода се мокрят и основите на пристройката. От вътрешната страна се виждат влажни петна, мухъл .. .Къщата не е основно жилище, по-скоро е със статут на вила, използва се малко.
На този етап ми идват две идеи за действие. Първата е да се направи дървена конструкция и върху нея да се нареди LT покривна ламарина (1/3 от необходимата е налична). Поради разликата в нивото на подовете на къщата и доп. пристройка няма как да се осигури достатъчен ъгъл на наклон на конструкцията без да се скрият част от прозорците. Показания наклон достатъчен ли ще бъде.Втори вариант хидроизолация с воалит 4,5кг м2 с посипка, като и при двата варианта улуците са задължителни.
Моля дайте съвет кой вариант е по-добрия, ако има други такива моля споделете
Прикачен файл:
LK.Plocha.JPG
Прикачен файл:
LK.Plocha.JPG
Прикачен файл:
Reselec 1 3.JPG

Прикачен файл

Reselec 1 2.JPG
ni1986 - напреднал
За варианта с ламарината наклона 5 %, който си предвидил е предостатъчен. Помисли само за осигуряване на вентилиране на въздушния слой, между плочата и ламарината. Освен всичко, това е и по-дълготрайния вариант. Забравих да спомена, че, ако ползваш ламарината, нямаш нужда от улук, ако около пристройката имаш изграден плочник и цокъл. Просто трябва да я издадеш малко по-далеч от стената.
iririr - помощник
Честно казано варианта с ламарината и на мен ми се нрави повече. Всъщност наклона на ламарините е 2,8°, а разликата между най-високата и най-ниската част е около 230мм. Относно конструкцията мисля за основни греди да използвам 80мм х 80мм х 5м., със стъпка между тях 660мм. А перпендикулярно върху тях да слагам дъски със сечение 30мм х 100мм х 4м, със стъпка между тях 660мм, и разбира се под мястото на припокриване на две ламарини да има също такива дъски. Дължината на припокриване на ламарините мисля да е около 200мм, като между тях да слагам силикон тип битумен уплътнител. Улуци мисля да слагам
Какви отвори и къде трябва да има за да се проветрява конструкцията
Моля за съвети и мнения!

Прикачен файл

12k3 - Copy.JPG
ni1986 - напреднал
Аз наклона съм го дал в проценти, ти в градуси - един и същ е. Добре е отворите за вентилиране на дървената к-ция и ламарината да са на две срещуположни страни. При теб това са двете напречни страни на покрива. Помисли за детайла на стъпване на гредите върху бет. плоча. Добре е там да има една перпендикулярна на тях греда, на която да стъпят. Можеш да сложиш 50х80 мм легнала - така ще намалиш наклона на 4 %, но той пак е достатъчен. Това го казвам, защото без тази греда напречните греди ще стъпят на ръба на плочата, което е недопустимо. Битумни лепила не са необходими при застъпването, което си предвидил - 20 см са около 2 ребра застъпване.
radius - майстор
Четох по диагонал, но помисли за хидроизолация на къщата над ламарината поне 50см. Като вали дъжд ще пръска и ще ти мокри стените.
ni1986 - напреднал
Там трябва да се направи обшивка от гладка ламарина с пола над LT ламарината, както е при комините.
iririr - помощник
radius написа:
Четох по диагонал, но помисли за хидроизолация на къщата над ламарината поне 50см. Като вали дъжд ще пръска и ще ти мокри стените.
Самата стряха на къщата се надявам да пази стената от пръски
iririr - помощник
за препокриването на ламарините имам в предвид по дължина, не по широчина. Тъй като най-вероятно ще намеря ламарини с дължина 3-4м и ще се получава 1 цяла + 1/2 приблизително. Не разбрах защо надлъжните греди не трябва да стъпват директно върху ръба на плочата, а трябва да са върху друга греда?
ni1986 - напреднал
Защото ще ти е трудно да ги захванеш.
Защото има опасност да се обруши бетонното покритие от линейното натоварване в ръба на плочата.
Защото това е класика в жанра.
Ако не ти се слага бордова греда можеш да използваш метални пети с планки, но цената им няма да ти хареса, а и не се намират лесно.

Прикачен файл

b8eaa9be3fade7d91bbbd403b8602a05.jpg
b8eaa9be3fade7d91bbbd403b8602a05.jpg (20.25 KиБ) Видяна 1939 пъти
iririr - помощник
Доколкото разбирам конзолната част на бетонната плоча не трябва да се натоварва, натоварването трябва да е върху самия зид и разпределено на по-голяма площ.?
  • 1
  • 2

Тема "Хидроизолация на допълнителна пристройка към къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: