Всички въпроси за вилата.
juvesan - специалист
ilian ivanov написа:
Черния парцал им приличал на птица и се плашат от него.При мен сработва, но всяка година го слагам. Но черен , не червен.
Хм... това ми дава храна за мозъка... дали пък ако не закача 2-3 черни , изрязани от картон или някакъв фазер силуети на граблива птица ( гледах един опит с някакви пиленца, които им "прелитаха" в лабораторни условия различни макети и тези , които имат насочени върхове на крилата напред, както били повечето грабливи прици караха пилетата да се сгушват надолу и да замират, а другите не.... ) и да видим ... така би било по изискано.
VLADO66 - майстор
hidrazin написа:
VLADO66 написа:
...П.П. Намерих нещо,мисля да пробвам ...
Ми то това е златно! Излиза по 50-тина лева за линеен метър. :-D
:partyman:
Ще мацна под стрехата на няколко места така че едно би трябвало да стигне.Намерих и още един препарат, но не съм се обаждал на фирмата за цена.
shotik - майстор
Преди в друга тема съм писал за защита от гълъби, мисля ,че може да стане и срещу лястовици. Тънка тел се опъва над подпрозоречните дъски ,в краищата по няколко пирона на 3-5 см разстояние един от друг и става като на китара струните,образно написано.
Като се приближат и пърхат с крила, теловете се раздвижват и ги плашат. Ще трябва да ги наковеш пироните и опънеш телът под стряхата , където има вероятност да направят гнездо.
Опитай така,може би без препарати и др . да ги отблъснеш.
Svetoslavoff1 - майстор
Уффф, и мен ме правят на луд...Има няколко стрехи, закътани. Но не отиват там, а правят сложни маневри да се докопат до ребрата на един полузатворен навес, оформен като лятно кухне. Та споделяйте успешни практики, моля!
hidrazin - майстор
VLADO66 написа:
...Ще мацна под стрехата на няколко места така че едно би трябвало да стигне...
Нещо си се объркал. Нищо няма да мацнеш защото това не е за мазане.
Кутийките са готови за употреба. Отваряш и слагаш/залепяш.
Слагат се на 20-тина сантиметра една от друга.
То заради това тези дето ги показа предлагат и големи лотове.
Bird free optical gel - 45 кутийки

Изображение

Или приготвяш няколко стотачки или въобще не се набутваш с тези 10 лева.
С тези десет кинта е по-добре да се вземе бутилка водка. :-D
:partyman:
VLADO66 - майстор
Бати, за тия пари ще наема един мургав да ръкомаха и лети около къщата :-D
zz_stefanov - майстор
Поминалата година им чистихме отпечатаците на гнездата с разни химии (доместос и саво). Предната година забелязах, че не правят гнезда дето сме пръскали.
Та тая решихме да обиколим стрехите със саво за проба. Ще споделя резултата :)
Не пречи и вие да пробвате.
dpp - специалист
Бе то Саво -Саво ама тая белина изветрява за ден два и ева ли ще помогне..
Аз също имам дерт с лястовиците, правят точно над вратата на втория етаж и серат над нея - т.е. на входа през вратата. Не ми пречат да парвят дето искат другъде но не и там. А съм чувал , че самите те правят гнезда там където има хора - чувстват се защитени, а и са сладки гадинките , чуруликат си , приятни са ! Но да правят мааалко по встрани бе на 2 метра..:)
При мен има нещо интересно, втора година врабчетата им "гепят " гнездото което е точно дето не искам да правят и миналата година гнездото с 3- 4 врапчета се изтупа по едно време когато наедряха малките , та си играх да ги гледам , накрая излетяха и се отървах ама... :?
zz_stefanov - майстор
Изветрява но очевидно нещо остава, защото поставят една човка материал и се отказват от мястото. Ще видим тази година как ще стане.
kartechar - специалист
dpp написа:
При мен има нещо интересно, втора година врабчетата им "гепят " гнездото което е точно дето не искам да правят и миналата година гнездото с 3- 4 врапчета се изтупа по едно време когато наедряха малките , та си играх да ги гледам , накрая излетяха и се отървах ама... :?
И при мен миналата година врабчетата, които вече са станали голяма колония и са на път да се превърнат в следващата напаст, изгониха лястовиците от вече построените гнезда още преди да снесат яйцата си.

Тема "Защита от лястовици!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: