• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
djshomi - напреднал
Колега щом прочетох началото на поста ти и си казах ето пак ще има интересна системка с фотоволтаични панели за ток но не.
Предполагам си чел темата с изградена тази системка. За мен това е върха на сладоледа няма помпи, флоиди тръби възвратни клапани и хиляди уловки .Фотоволтаични панели последователно кабел до нагревателя на бойлера контактор и консуматор ако прегрееш бойлера.
lov - майстор
То и повдигането на горе му давало по голяма устойчивост при ветрово натоварване. Поне така ми го обясни на времето един специалист. И при моите съм допуснал същата грешка :) и си бера последствията. Но заради антената на сателита излизам от време на време на покрива да чистя. :-D
4799inpl64 - специалист
lov написа:
То и повдигането на горе му давало по голяма устойчивост при ветрово натоварване. Поне така ми го обясни на времето един специалист. И при моите съм допуснал същата грешка :) и си бера последствията. Но заради антената на сателита излизам от време на време на покрива да чистя. :-D
станахме двама с метлите и антените
lov - майстор
То и за това има цяр един подгревен кабел но то мързела мъчи само. :) Преди да ме тресне гръмотевицата като разходя паницата по небето и тя се отръска.
Large - специалист
djshomi написа:
Колега щом прочетох началото на поста ти и си казах ето пак ще има интересна системка с фотоволтаични панели за ток но не.Предполагам си чел темата с изградена тази системка. За мен това е върха на сладоледа няма помпи, флоиди тръби възвратни клапани и хиляди уловки .Фотоволтаични панели последователно кабел до нагревателя на бойлера контактор и консуматор ако прегрееш бойлера.
Да, хубаво е да няма флуиди, ама все пак, най-мощните панели за ток, които съм виждал са по 250 вата (по етикет). За да стоплиш бойлер, ти трябват 4-6-8-10 броя.... Ами ако бойлера се е загрял вече? Какво ще ги правиш тия 2-3 киловата, лятото през деня, когато по условие няма никой в къщата. Зимата може да пуснеш една мижава духалка, ама кога ще се изплатят тия 6-8 панела....
Днешните технологии на преобразуване на слънчева светлина в електричести ток са на с минимална, даже мизерна ефективност... 10-12 процента. Добре че поне природата е била благосклона да даде високо КПД на ел нагревателите....
Идеята ми е, ако нямаш работещ през деня консуматор, който да оползотворява ел енергията ( с мрежов инвертор), няма смисъл да инвестираш във фотоволтаици. Да правиш ток, с единствената цел да грееш вода, след като това става с многократно по-ефективни панели за подгряване на вода, не е оправдано.
Има и комбинирани такива ток+ вода, но май цената е неоправдана.
Според мен, соларната система за БГВ може да се куплира с 500-1000 вата фотоволтаична мощност и мрежов инветор, в ролята на ЮПС, като гаранция, че има ли слънце ще има и топла вода и помпата ще работи. Неизползвания ток, влиза в контакта.
Следващата ми стъпка ще е да сондирам пазара за ФВ компоненти, ама да си оправя бакиите с с топлата вода първо.

Все пак, както писаха горе, тук е "Направи сам" и всеки е (добре) дошъл да си покаже творението.
Гледането и акъла са без пари и човек може да научи много. :wink:
Фитилчо - майстор
Аз съм го замислил за по напред това с ФВ. Ама преобразувателите, контролерите и акумолаторите струват доста кинти уви...
Иначе става за осветлене(със специално осветление), за хладилник, дори бойлер да доподгрява, може да ти захранва непрекъснато пуснат сървър у вас и други игри също :-D Бих си светнал двора нощно време с лед осветление също...
Изобщо има доста предимства
lov - майстор
Всичко на ФБ им е добро ама когато нямаш алтернатива за друго захранване. Дори при сегашните цени на панелите, батериите и контролерите с ''кофите да ти го носят тока'' :lol: излиза по евтино. Да не говорим пък стареенето на цялата тази техника.Никой не споменава колко намалява ефективноста на панела след 10 години да кажем. То тук там има написано ама със ситничките буквички :-D
Единственото оправдано нещо е ако можеш да го шъткаш тока веднага. Опреш ли до акумулиране си вътре с двата крака. Направо си калкулирай дългосрочна загуба.
sofeto88 - напреднал
djshomi написа:
Колега щом прочетох началото на поста ти и си казах ето пак ще има интересна системка с фотоволтаични панели за ток но не.
Предполагам си чел темата с изградена тази системка. За мен това е върха на сладоледа няма помпи, флоиди тръби възвратни клапани и хиляди уловки .Фотоволтаични панели последователно кабел до нагревателя на бойлера контактор и консуматор ако прегрееш бойлера.
Понеже имам изградена система за ток, ще ти кажа че пълно щастие няма- за един боилер поне 2кв трябват минимум 10 панела по 300лв, (ако намериш толкова ниска цена) отделно нямаш тръби и помпи но имаш , трудно комутиране на прав ток с високо напрежение което води до ужасни непреодолими искри... сметнах го и ми излиза три-четири пъти по евтино с панел за топла вода и слагам един а не 10 панела, това са рамки, конструкции място и зли погледи :-D по-малко
Последна промяна от sofeto88 на пон мар 14, 2016 9:39 pm, променено общо 1 път.
sofeto88 - напреднал
gnt69 написа:
Сигурно и отдолу са сложили като влезе да изтича. :partyman:
отдолу няма само отстрани :-D
sofeto88 - напреднал
lov написа:
Две забележки до тука. :)
При този равен покрив долната част на панела трябвало да я повдигнеш по високо защото зимата снега ще го затисне а и този който се свлече от панела няма на къде да отиде. И така над половината ще е покрит със сняг.
Втората е да направиш диагонално спъване на колонките в задната част.
За диагонали мислих, но конструкцията е много стабилна ,за момента няма нужда мъчих я всячески да я разклатя-бетон е.Плюс това четирите крака са хванати със 100мм анкерболтове за плочата. Колкото до снега, не очаквам някакъв сериозен добив при снеговалеж и изобщо месеците ноември-март, какво да направя леко песимист съм :lol:
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11

Тема "Помощ за изработка на соларна система за топла вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: