Най - вълнуващия въпрос зимно време.
spalxy - напреднал
Здравейте на всички,
Намерих една стара тема по този въпрос тук, но темата е от 2012 и не ми стана особено ясно какви са вариантите и за отварям нова с конкретният ми въпрос и идея.

Наскоро си взех бойлер на Елдом с долна серпентина (това е модела http://eldominvest.com/bg/product/106.html). Имам локално парно, което деля с 1 съсед, парното се поддържа на 50-60 градуса в зависимост от температурата навън и вече е свързано към серпентината, като преди входа и след изхода има ръчни спирателни кранчета а между входа и спирателния кран има и предпазен вентил (не съм 100% сигурен че така се казва) за налягане. Забелязах, че бойлера има още 2 дупки до входа/изхода за серпентината на които пише муфа термостат, което доколкото разбрах е за термостат, който да мери температурата на водата в бойлера (но не съм сигурен) ?
Въпроса ми е: Какво трябва да направя за да мога автоматично да спирам циркулацията на серпентината, когато температурата на водата в бойлера отиде над температурата на серпентината ? С други думи, оставям бойлера включен и го слагам на 60/70 градуса и когато водата в него мине 50 да спре циркулацията на серпентината за да не топля парното. Така като се къпя или като спре парното докато ме няма, пак ще имам топла вода като се прибера. Предполагам мога да сложа магнет вентили на мястото на текущия на входа и да ги вържа към някакъв термостат ?

Също така имате ли представа дали е възможно бойлера да се включва по друг начин, освен от копчето (някакъв изход за реле) ? Идеята ми е да не го държа включен през цялото време (от съображения за сигурност), но ако да кажем спре парното той да се включи сам (само тогава) ? Имам елементарни познания относно микроконтролери (като arduino) и мога да го автоматизирам, но виж с бойлери и ВиК тепърва се сблъсквам :-D

Благодаря предварително :partyman:
ivanovbg - майстор
Това което го мислиш за работа едновременно с парно и нагревател няма как да стане. За да стане нагревателя трябваше да е над серпентината. Така че нагревателя си остава с ръчно командване.

Иначе за топленето от парното, варианта е с да си изработиш или закупиш за управление диференциален термостат който да управлява трипътен кран с ел. задвижка.

:partyman:
transportna - специалист
Здравей колега. Елдом имат една страхотна екстра, фабрично електронно управление, което го вграждат в Грийн лайн серията им. Жалкото е че не си дал още малко пари за да се сдобиеш с готов такъв вариант. Мисля че сервизите им предлагат допълнително да ти го монтират, но трябва да се позаинтересуваш. Това управление е Натурелско. Можеш да влезеш в сайта им и да си го изтеглиш и да го прочетеш и да видиш дали ще те устройва. Аз съм с такъв бойлер и за миг не съжалявам. Тези две дупки около серпентината са оставени за да можеш да си сложиш гилза за температурен датчик който според температурата на водата ще ти управлява нещо. Какво ще е това нещо ще си решиш сам. Било то магнет вентил или електрически кран и т.н. Споделям ти моя опит. Аз реших енергонезависимо решение. Термостат с изнесен сензор и вентил на Херц. И тук дойде моята греда. Сензора е по дебел от отвора на гилзите които се продават за завиване в отворите около серпентината. Решението беше сензора се слага на входящата топла в серпентината и всичко си действа. Дано да съм ти бил полезен.
fbr - майстор
Синтезирано, по това което си описал проблемите са два. 1. Разрешаване на циркулация през серпентината, когато температурата на отоплителната система е по-висока от температурата на бойлера, и забраняване на циркулацията когато температурата на бойлера е по-висока от температурата на отоплителната система. Този проблем се решава с термовентил с електрическа задвижка и управлението му чрез диференциален термостат. Разбира се, има и компромисни варианти описани по-горе, но това е най-изчистения вариант.
2. Работа на ел. нагревателя, само когато отоплителната система не работи. Този проблем е по-сложен за разрешаване. На практика този проблем се решава, при специално изработени бойлери с нагревател в горната част на бойлера, като загрява само частта нагоре от нагревателя, а долната част остава студена и усвоява топлина само от отоплителната система. Разбира се, има и вариант бойлерите да са два последователно, като студената постъпва в бойлера със серпентината и се загрява само от отоплителната система, изхода от нея влиза в електрически бойлер, който е постоянно включен. Така имаш винаги топла вода осигурена от електрическия, и при работеща отоплителна система в него постъпва загрята вода от този със серпентината, така той не се охлажда и затова не се налага включване на нагревателя му. Но когато отоплителната система не работи, когато този със серпентината се източи, в електрическия постъпва студена вода, което води автоматично до включване на нагревателя му.
spalxy - напреднал
Здравейте, много благодаря за отговорите.

Относно бойлера, аз исках да взема този с електронното управление, но се доверих на възрастни "разбирачи" около мен, които ме убеждаваха, че тази електроника е още едно нещо, което да се счупи по бойлера и аз в крайна сметка се отказах. Ще проверя каква е ситуацията с електронното управление.

Това със спирането на серпентината си мислех с един термо вентил на входа на бойлера и една термо глава с външен датчик, настройвам главата на опредлената температура и тя ще спира вентила ... видя ми се обаче прекалено лесно за да е истина :-D
Общо взето и аз си го мислех с един термо датчик в муфата на бойлера вързан за един магнет вентил, който ще замести ръчният кран на входа на серпентината и така като загрее бойлера, цък магнет вентила спира на входа и спира циркулацита на вода през серпентината. Това струва ли ви се работещо решение ? Някой може ли да даде акъл какви части точно трябва да търся ?

Сетих се и един въпрос относно отоплението вкъщи, установих, че имам термо вентили на Luxor (италия) монтирани на всички радиатори, но имат само капачки, нямат термо глави. Какви термо глави бихте препоръчали ? Гледах някакви електронни в бриколаж ( http://www.xavax.eu/00111972/xavax-radiator-control- ) на 36лв, което ми се струва евтино, можете ли да дадете съвет ?
Evgeniy - майстор
Хората няколко пъти препоръчаха ДИФЕРЕНЦИАЛЕН термостат, ако искаш топлината да влиза еднопосочно в бойлера. Той може да управлява електрическа задвижка на HERZ например, която е около 30-40 лв.
spalxy - напреднал
Ясно. Нещо такова http://www.technogamma.org/products/dt/tD.php

Благодаря за помоща, ще си направя рисърч за останалото :wink:
fbr - майстор
Това първото на Сириус го ползвам, но се наложи да го доработя. Няма никакъв хистерезис, и в моментите на включване и изключване релето почва да бръмчи в междинно положение. Наложи се да му правя обратна връзка някаква, вече не помня какво, но така вече си работи няколко години добре.
spalxy - напреднал
супер, това е което ме интересуваше пък и излежда на добри пари. Този втория с дисплея изглежда доста добре, май към него ще се ориентирам, ще прегледам и останалите неща които ще трябва да взема и ще действам ;)
Благодаря за помоща!

Тема "Бойлер със серпентина - муфа термостат" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: