• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 17
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
krasi92 - майстор
От самото начало беше ясно че не ти се инвестира в сигурна и безопасна инсталация.За контакти в банята без ДТЗ не ми се коментира а за контактен излаз 2,5 квадрата кабел пък ако щеш включвай само епилатор.Влагозащитен контакт съм виждал ама водозащитен не бях и ми е интересно да разбера точно от каква серия е.Между другото стана една много добра и интересна тема от един елементарен въпрос.
FM STEREO - специалист
По добре да е трижилен,не съм ползувал този контакт но мисля,че ще стане,най добре е ако може да разкъртиш до разклонителната кутия от която е вързан този контакт и да си пуснеш от там кабел за вторият контакт,но щом не си много наясно с токовете,по лесно ще ти бъде да вземеш от първият контакт. За пералня 2,5мм2 са достатъчни,може и мостов,може и многожилен.
ptankov - специалист
krasi92 написа:
От самото начало беше ясно че не ти се инвестира в сигурна и безопасна инсталация.За контакти в банята без ДТЗ не ми се коментира...
Ох, еми то... Може ли да се смени цялостно само инсталацията на банята и да се сложи ДТЗ само за банята? Примерно в коридора на стената, където е голямата конзола с шалтерите, която изключва тока към контакта.
krasi92 написа:
Влагозащитен контакт съм виждал ама водозащитен не бях и ми е интересно да разбера точно от каква серия е.
Айде може и да не си толкова саркастичен! Казах, че не ги знам термините. Сигурно е влагозащитен.

ПП: Банята позволява да има суха и мокра част отделени с параван и под с понижено ниво. Контактът е в сухата част.
FM STEREO - специалист
Може,от ДТЗ-то инасталацията става трижилна като защитният проводник се свързва с нулевият преди ДТЗ-то и няма никакъв проблем,преди нея обаче кабела трябва да е с сечение минимум 4мм2,както и след нея.
ptankov - специалист
FM STEREO написа:
... преди нея обаче кабела трябва да е с сечение минимум 4мм2,както и след нея.
Кой го знае къкъв е кабела преди нея. :?

Добре, предавам се! Явно няма да се справя сам. :cry: Имах мерак да се пробвам с цел да се науча нещо, но явно неизвестните са повече и работата опира до живота на обитателите. Нещо почвам да си нямам вяра, че знам какво правя.

Ще търся електричар, който да ми оправи нещата в банята засега, а после може постепенно и останалите стаи.

krasi92 wrote:
От самото начало беше ясно че не ти се инвестира в сигурна и безопасна инсталация.

Краси, човек, не че не ми се инвестира. Исках да разпитам, защото не всичко, което ти го казва първия дошъл майстор, че трябва да се направи е необходимо да се прави. Това важи за всичко - и като идеш с колата в сервиза и като идеш на доктор и той иска непременно да те оперира. Нали човек първо разпитва, преценява и тогава решава дали да прави или не. Понеже това ми е 1-ви ремонт на токове, който правя. И сме се разпънали на няколко фронта: дограма, баня, спалня... А на всичкото отгоре живеем в жилището докато то се ремонтира. И толкова неизвестни излизат, че човек се побърква. За пари да не говорим. Получава се така, че всяко нещо, което бутна ми е за първи път. И така... Та не че не ми се инвестира, ще инвестирам, ако е нужно, кой иска се убие с ток??

Мерси.
krasi92 - майстор
Винаги е добре да има повече от едно мнение по какъвто и да е въпрос.Човек винаги трябва да има избор.
nikolov333 - майстор
Прав си за питането...иначе ремонта на банята поне от снимките ми изглежда основен? Според мен е задължително да подмениш инсталацията на банята от таблото с 3 проводна...или ако няма как да се преправи старото табло, да ти монтират отделно с 4-6АП/ДТЗ само за нея!!! П.П. Снимай и таблото да го видим и обясни по-точно къде се намира..
ptankov - специалист
Да, ремонтът на банята е основен, това е ясно. На останалите стаи е по-скоро козметичен - латекс и паркет. Аз първо бях викнал майстор за 2 контакта в спалнята, ама тогава банята не беше мислена.

Таблото е от най-старите - с жичка, дето прегаря при нужда. То ще се сменя в даден момент.

Самото табло е бая далече от банята - през целия коридор на буквата "Г" та чак до входа на апартамента.

Апропо, как се "сменя" ел. инсталация? Дърпат се старите кабели и на тяхно място се полагат нови, или просто се копае нов канал без да се интересуваш къде са старите и старите си остават в стената?
valentino76bs - майстор
FM STEREO написа:
Може,от ДТЗ-то инасталацията става трижилна като защитният проводник се свързва с нулевият преди ДТЗ-то и няма никакъв проблем,преди нея обаче кабела трябва да е с сечение минимум 4мм2,както и след нея.
Минимум ли :), 2.5 му е напълно достатъчен!
Пералнята ми е 1900 вата Аристон кабела и е 3Х1!
toolegittoquit - майстор
ptankov написа:
Апропо, как се "сменя" ел. инсталация? Дърпат се старите кабели и на тяхно място се полагат нови, или просто се копае нов канал без да се интересуваш къде са старите и старите си остават в стената?
Как ще ги дръпнеш, като най-вероятно са замазан и закован мостовак?
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 17

Тема "Има ли смисъл да си подменям инсталацията с трижилна?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: