• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
sofeto88 - напреднал
lov написа:
Всичко на ФБ им е добро ама когато нямаш алтернатива за друго захранване. Дори при сегашните цени на панелите, батериите и контролерите с ''кофите да ти го носят тока'' :lol: излиза по евтино. Да не говорим пък стареенето на цялата тази техника.Никой не споменава колко намалява ефективноста на панела след 10 години да кажем. То тук там има написано ама със ситничките буквички :-D
Единственото оправдано нещо е ако можеш да го шъткаш тока веднага. Опреш ли до акумулиране си вътре с двата крака. Направо си калкулирай дългосрочна загуба.
Ами аз имам 9 годишен панел които за момента дава ток на късо 8А като производителя е написал 8.5, смятам че е добре, иначе за акумулаторите дори с добри гелови и да изкарат 6 години пак няма избиване където единия е 500лв 150ач. Правилно това е вариант само за място където няма друг вариант. Да не говорим какво става като в момента цялата система доизстисква последните амперчасове защото от 5 дена работи на 10% заради времето. от 30А добив днес сме на 2-3... неблагодарна работа е :lol: Ако се комбинира с ветрогенератор е глътка свеж въздух за 1000лв...
lov - майстор
sofeto88 написа:

За диагонали мислих, но конструкцията е много стабилна ,за момента няма нужда мъчих я всячески да я разклатя-бетон е.Плюс това четирите крака са хванати със 100мм анкерболтове за плочата. Колкото до снега, не очаквам някакъв сериозен добив при снеговалеж и изобщо месеците ноември-март, какво да направя леко песимист съм :lol:
Виждал съм и по тежки неща да литнат във въздуха от къде никакъв вятър. ''Вържи попа да е мирно селото'' рекли хората :)
А не е важно само колко са дълги и здрави анкерите. За плочата нищо не знаеш дали не е отливана на ''лениниски съботник'' и колко цимент и желязо са спестили. :-D на такива конструкции задължително се прави поне двойно подсигуряване. От тоя същия човек дето ми обясняваше за ветрвите натоварвания съм чувал че анкерите са най калпавата история в едно строителство и трябва да се ползват само в изключително крайни случаи.
Относно добивите през зимата то там апетита идва с яденето. Като видиш какво има през този период съм напълно убеден че следващата тема ще е доподгряване на водата идваща от соларна система. :lol:
А тука цените не са високи и всяко едно подобрение дори по късно във времето се изплаща много бързо. При мен в началото беше на ток с проточен после минах на газ. Но не е заради някаква икономия а просто се газифицирах и прецених че на което и да е цената ми е една и съща. И проточния го махнах да не заема място. То така или иначе бойлера ми си е със стандартни нагреватели и при аномалия с газта нищо няма да ми пречи да почакам половин час да си взема един душ. :)

Относно вятъра и там имах големи мераци но след като се докоснах до истинските големи турбини и разбрах някои неща за тях мнението ми е същото както за фотоволтаиците. Пак се опира до цена на акумулиране.
sofeto88 - напреднал
[quote="lov"][quote="sofeto88"]

Виждал съм и по тежки неща да литнат във въздуха от къде никакъв вятър. ''Вържи попа да е мирно селото'' рекли хората :)
А не е важно само колко са дълги и здрави анкерите. За плочата нищо не знаеш дали не е отливана на ''лениниски съботник'' и колко цимент и желязо са спестили. :-D на такива конструкции задължително се прави поне двойно подсигуряване.

Добре навих се, попринцип малко ми трябва :-D

мисля да доосигуря със диагонали тип стоманено въже пак забито в плочата с анкери и донатягане със едни куки с резба ? Добър вариант ли е?
lov - майстор
Не ми е ясна схемата дето ще ги навържеш но стоманеното въже ще ти излезе по скъпо и с повече главоболия. Освен това трябва да го дириш поцинковано. По лесно и по евтино е да ползваш арматурно желязо примерно 6-8мм. В края можеш да си завариш планки дето да си ги хванеш с болтове към конструкцията а в другия край си правиш ухо за обтегача със заварка като го сгънеш в на две или пак планка ако смяташ че можеш да уцелиш дупката за анкера че да стане опънато. Така избягваш каушите които или трябва да запресоваш или да ползваш скоби за въже. Пък ако можеш да качиш електрожен там направо заваряваш.
sofeto88 - напреднал
lov написа:
Не ми е ясна схемата дето ще ги навържеш но стоманеното въже ще ти излезе по скъпо и с повече главоболия. Освен това трябва да го дир.
Добре това ще го измисля, а каква изолация да използвам за тръбния път, открито на атмосферни условия ще е 2метра другото влиза в блока вече... Предполагам трябва тези два метра да увити със алуминиево фолио освен че ще има изолационна шлаухка
lov - майстор
Да точно с алуминиево фолио.Има такова самозалепващо се. Най лесно става като си нанижеш изолацията на нещо по тънко и си ги облепиш предварително и после ги нанизваш. Не се скъпи за дебелината на изолацията. Колкото по дебела по добре. За колената или разните кривундели ползвай ивици от полиетиленова подложка за ламинат. Дори да стане пондебело там да не ти пука няма да ходи на изложба. Облепвай добре с фолиото да не влиза вода при дъжд че после зор излиза.
Andri01 - майстор
Моите тръби от СК до където влизат в подпокривното пространство са с освен изолация и фолио. Обаче после се наложи още покриване с алуминиева ламарина 0,3мм.-чайките/ или май враните/ много налитаха на фолиото и за едно лято го "изядоха" :(.
Ако са монтирани тръбите,изолацията я режеш спираловидно,навиваш я около тръбите и после отгоре фолиото.
sofeto88 - напреднал
lov написа:
ри да стане пондебело там да не ти пука няма да ходи на изложба. Облепвай добре с фолиото да не влиза вода при дъжд че после зор излиза.
Добре започват да се изясняват нещата, мисля да използвам 18 x 19 mm за външната част , и 18х13 за закритите части, защщото няма да мога да напъхам в отдушника 19мм изолацията..
sofeto88 - напреднал
Andri01 написа:
Моите тръби от СК до където влизат в подпокривното пространство са с освен изолация и фолио. Обаче после се наложи още покриване с алуминиева ламарина 0,3мм.-чайките/ или май враните/ много налитаха на фолиото и за едно лято го "изядоха" :(.
Ако са монтирани тръбите,изолацията я режеш спираловидно,навиваш я около тръбите и после отгоре фолиото.
Ако го боядисаме да не е лъскаво? примерно с един спрей отвън или някакъв грунд, даже един антикор за автомобили.. хем няма да влиза вода след него. :-D
Evgeniy - майстор
По лесно е е да ги вкарате в алуминиев въздуховод от разтегаемите... Супер се получава.
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11

Тема "Помощ за изработка на соларна система за топла вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: