Най - вълнуващия въпрос зимно време.
don_dzatara - специалист
Здравейте,
може би един от най-честите въпроси на хората е вътрешна или външна изолация. В къща на втория етаж съм, цялата къща е със стериопор 10см и сменена PVC дограма. Пода е плоча, а тавана е гредоред. Искам да сложа вътрешна изолация на само на външните стени - фибран 2-3 см. Удачен вариант ли е? Ще има ли появата на мухал и влага?
Ivelin79 - напреднал
Здр. Ако отвън ти е изолирано както трябва няма как да имаш мухъл вътре... Ако можеш да си го позволиш направи си конструкция на външните стени после постави каменна вата на RockWool след това затвори с 2 пласта катрон 1,5см на пласт. Използвай за фугите на картона фугопълнител fugenfuller Knauf и за финиш Sheetrock. И не забравяй добре да си запечаташ дограмата преди да направиш обръщалата за да не ти се получи конденз. Вътрешните стени ... ако и те са с карон на конструкция използвай минерална вата на Knauf. Таваните ако ги правиш също с каменна вата на RockWool. Констукция през 60см. два пласта картон, конструкция през 40см. 1 пласт картон на Knauf 1.2 или 1.5 по твой избор. За боя мога да ти препоръчам Dulux скъпа е но си заслужава с 2.5л. покриваш 32 кв. Работил съм в чужбина 8 год. Новото строителство е с изолация отвън и вътре.
Успех!
krasi92 - майстор
Фибран не е решение за изолация.Колегата Ивелин ти е дал едно добро решение
8180 - майстор
don_dzatara написа:
Искам да сложа вътрешна изолация на само на външните стени - фибран 2-3 см. Удачен вариант ли е? Ще има ли появата на мухал и влага?
А защо искаш да сложиш ДОПЪЛНИТЕЛНО 2-3см.?
Ако не ти трябват за друго (обръщане на дограма, да речем), не очаквай съществена ефективност като ТИ.
С наличната външна, би трябвало да си в Нормите и без проблеми.

Иначе, "не ме кефи" необоснованата, Форумна категоричност на "чужд гръб".
EnergySolutions - напреднал
Моят съвет е да не правиш нищо. Колегата много добре е обяснил за гипскартона. Точно така се прави. Със сигурност ще ти подобри ефективността на изолацията. Също така, ще ти намали малко външния шум, защото гипскартона и ватата много добре шумоизолират, но според мен 10 см стиропор ти е перфектно. Ако изолираш отвътре, ще намалиш акумулацията на топлината в жилището, което ще ти влоши малко комфорта. Трябва да се премислят нещата и да се премерят плюсове и минуси. Фибран не слагай. Той не е паропропусклив и ще ти се образува конденз и мухъл.
8180 - майстор
EnergySolutions написа:
Фибран не слагай. Той не е паропропусклив и ще ти се образува конденз и мухъл.
8180 написа:
На база "градските легенди" в И-нет. :?

С останалото съм съгласен.
EnergySolutions - напреднал
8180 написа:
EnergySolutions написа:
Фибран не слагай. Той не е паропропусклив и ще ти се образува конденз и мухъл.
8180 написа:
На база "градските легенди" в И-нет. :?

С останалото съм съгласен.
Под "Фибран" имам предвид XPS, а не търговската марка. Иначе да кажем, че базата е малко повече от градските легенди ;)
8180 - майстор
EnergySolutions написа:
Иначе да кажем, че базата е малко повече от градските легенди ;)
А дано, че дотук май повече малко - фалстарт, особено с претенцията в Прякора (Ника), според мен.
don_dzatara - специалист
Благодаря за отговорите. Ще си остане на шпакловка, не съм почитател на гипсо картона :)
BAT_GOIKO - специалист
EnergySolutions написа:
Моят съвет е да не правиш нищо. Колегата много добре е обяснил за гипскартона. Точно така се прави. Със сигурност ще ти подобри ефективността на изолацията. Също така, ще ти намали малко външния шум, защото гипскартона и ватата много добре шумоизолират, но според мен 10 см стиропор ти е перфектно. Ако изолираш отвътре, ще намалиш акумулацията на топлината в жилището, което ще ти влоши малко комфорта. Трябва да се премислят нещата и да се премерят плюсове и минуси. Фибран не слагай. Той не е паропропусклив и ще ти се образува конденз и мухъл.
Много точно казано! Комфорта не се измерва с колко бързо можеш да загрееш въздуха в една стая за единица време, а колко равномерна е топлината в жилището и каква е разликата между температуарта на въздуха и темературата на стената от вътрешната страна на стената ти (има някъде и дефениция в нета за конфорт с тези параметри). Защо никой не желае да живее в панелка (въпреки че ги изолират и екранират и .....). Там винаги се усеща голямата разлика като минеш близо до външна стена. Голяма е опасноста ако имаш сега стена която ти е с дебелина около 40 см, след като сложиш въртешната изолация да не можеш да се насладиш на паропропускливоста на стената (т.е. да си като в парник) и конфорта да има около теб колкото се може повече естествени материали.

При мен съм с 10 см графит на юг и запад и 15см на север и изток. тухла + вар (на места до 5 - 6см за да изправим :shock: ) после гипс с мрежа и стаенен гипс. Да сега имам по 34 см вътрешни стени на места но не се оплаквам от комфорт.

Виждам че с количеството си се справил ако ти е изпълнена както трябва външната ТИ от грамотни инсталатори (може и със сертификат) всичко ти е наред. Ако обаче задуха силен вятър и от ел контакта ти свири като на футболен мач свирката - е тогава е добре да се огледаш какво са направили.

Успех

BAT_GOIKO

Тема "Вътрешна и външна изолация на къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: