• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11
Напишете въпрос свързан със санирането.
Petyr - специалист
8180 написа:
Ако на Дямян му трябва статистика и подкрепа в решението - съгласен 100% с Петър.

Само в първото му мнение има една малка неточност (според мен):
"При вътрешна изолация, често се случва да се появи конденз, а от там и мухъл на вътрешна стена, която се свързва с НЕизолирана външна."
Точно когато имаме изолираната външна стена с вътрешна изолация е проблема. Ако не е изолирана, то конденз ще има на външната, а не на вътрешната.

Предполагам, че не си ме разбрал, защото обяснението ми е малко калпаво, за това слагам схема.
Жълтото е изолацията; черното - стените. При вътрешната изолация с червено са отбелязани най-студените места. Т.е. където е възможно да има конденз и мухъл. Също така през този термомост "бяга" доста топлина (малко като електрическата енергия е - най-много минава през най-малкото съпротивление).

Прикачен файл

untitled.JPG
untitled.JPG (9.53 KиБ) Видяна 46020 пъти
8180 - майстор
Е да де Петър - така те и разбрах и е вярно.

Прикачен файл

2222.jpg
мухъл на вътрешна стена, която се свързва с НЕизолирана външна.
2222.jpg (11.81 KиБ) Видяна 45993 пъти
8180 - майстор
W123,
Разбирам опасенията ти и хумора :)
Хич не е за смях обаче, че след толкова години изолиране и саниране тези въпроси възникват, дори и в по-сериозни от нашия форум места.
Може и търговски интереси да има - то като погледнеш, навсякъде магичски микрофибри, гранули, нови формули, чудесии и всичките Дишащи:sad:
За мен отдавна въпросът НЕ Е спорен.
ribnikolaevi - майстор
Проблемът при вътрешна топлоизолация без подходяща пароизолация има следния механизъм. През студения сезон изолацията изолира /отначало/ добре, поради което изолира и вътрешната повърхност на външната стена от топлината вътре в помещението. Т.е., вътрешната повърхност на външната стена е с температури близки до външните. Но няма кой да спре парите вътре в помещението. И тогава - по стените между изолацията и стената се появява конденз. А какво е добра пароизолация е дълга тема ... Все пак най-сигурната е добре залепено алуминиево фолио. Не съм сигурен дали така ще действат и разните хидроизолационни продукти, които се полагат чрез мацане.
Ако има наистина специалисти, ще ми е любопитно да чуя.
8180 - майстор
ribnikolaevi написа:
Не съм сигурен дали така ще действат и разните хидроизолационни продукти, които се полагат чрез мацане.
Ако има наистина специалисти, ще ми е любопитно да чуя.
Дано Хигро намине тук. Той май е най-навътре с количествените сметки.
Съгласен с изложеното.
Виж, за хидроизолациите като поропреграда и аз съм скептичен. По принцип, те изолират от течна H2O, като не е задължително да са паронепропускливи. Даже търговците се надпреварват да ги рекламират като "дишащи".
Тънкият момент е да не се допусне до студената повърхност пара, в концентрация по-голяма от необходимата за конденз. Как се смята не знам.
Като практическо правило съм срещал - "Вътрешните слоеве да са 3-10х по-непропускливи за парата (НЕ "дишащи") от външните."
Дали това е достатъчно винаги, при различни нива влага - не знам. За по-сигурно (без "тънки" сметки се ползват пароБАРИЕРИ) - Al, полиетилен и др.
За конкретната тема на Дамян, XPS-а може да се разглежда като поропреграда, според конкретната марка - добра или по-лоша, че му дават големи разлики (µ=80-250), а панела точно колко е не знам (бетони µ=8-90). И пак според марката - по-добър от EPS (µ=25-45).
Писал съм го това 3-4 пъти в този форум периодично (сори).
Шири се, обаче, обратното мнение. Според мен, до голяма степен на психологично емпирична основа - огледалото и плочките в банята правят конденз (защото са недишащи), а варосаният таван рядко или никога, защото е дишащ. Аз си мисля друго - защото е попиващ, а "дишането" няма отношение в случая.
Ето от тук основно започват безкрайните спорове.
Не се считам специалист - само читател.
Petyr - специалист
8180 написа:
Не се считам специалист - само читател.
Повечето хора с твоите познания биха започнали да се вживяват като експерти, което ще ги накара да спрат четенето. Аз някога тези неща ги учих в университета, но тъй като не ги ползвам, вече започвам да ги забравям, а явно и с напредване на възрастта право пропорционално се изменя и мързелът ми за четене.

Ето едно интересно четиво:
http://irc.nrc-cnrc.gc.ca/pubs/cbd/cbd057_e.html

А хигро ме изненада много приятно с h-x диаграмата на сайта си. Ако се весне тук може да ми отговори на няколко въпроса, които ме тормозят. Разбира се ще се радвам на отговори от всеки, който има мнение по въпроса:
Може ли да се регулира налягането на фреона в една термопомпа в зависимост от температурата с цел подобряване на СОР?
Дали по този начин компресора ще работи по-добре?
Идеята е, ако имаме една термопомпа направена да работи при Т1=15° и Т2=40° при СОР=4, то дали ако променим налягането на фреона ще имаме същия СОР при Т1=35° и Т2=60°? Делта Т е същото.

Целта е да се направи двустъпална термопомпа, първото стъпало да е за нискотемпературно подово, а второто за БГВ (бойлера), като след първото се ползва 3 кубика акумулатор с идеята компресора да работи основно на нощна тарифа. При необходимост за загряване на 120 литров бойлер, ще се изпомпват 2 градуса от акумулатора.
8180 - майстор
Петър,
Мерси за линка.
Тия американци и канадци са много напред по темата, особено за дървените къщи.
Ако се интересуваш, мога да върна жеста с:
Lstiburek, J. and J. Carmody (1991). Moisture Control Handbook
Тези двамата се срещат много из Нета, а книжлето (250стр.) е доста приятно - навремето го свалих, ама сега май го няма.
Продават по-ново издание на книжката.
Lstiburek се шегуваше някъде, че са го изгонили от Канада, защото се обявил противник на паробариерите. От него за пръв път чух за паропрегради, а и да "вдявам" полека-лека в материята.
Petyr - специалист
Благодаря ти. Намерих pdf-a.
БориславМ - специалист
Имам вътрешна топлоизолация с фибран. Апартамента е само с външни стени, на 4ти етаж и зимата е голям ветрилник. Изолацията е: панел, фибран без шпакловка, тапет (рауфазер). Нямам конденз или мухъл. Недостатъци: бързо изстиване на помещението при спряло отопление, трудно поставяне на картини и др. висящи неща. Предимства: по-евтино от външна изолация и по-КАЧЕСТВЕНО - имаш възможност за контрол, можеш да го направиш прилично и сам. Това го имам от 4 години.
FMaster - специалист
Никога фибран отвътре !!! НИКОГААААААААААА :shock:
Все едно да си налепиш найлон по стените ... в цял свят няма такъв варянт !!!
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11

Тема "Вътрешна изолация с фибран" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: