Ясно колега, но смятам да взимам комбиниран котел, бил той Грейко или не. Трябва да може да работи и на дърва с дадения комин.
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
VelinPetrov
- специалист
15644 мнения в "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB"
LazarGanev
- "Велик майстор"
Всеки пелетен котел, включително и Грейко може да работи без комин, но е добре да има комин за да изсмуква неизгорелите газове, когато спре тока. В случая твоя комин, така както си го описал не би трябвало да създава проблеми при работа на пелети, но говоря без да съм го видял, добре е някой да го види, преди да дадеш 4К. Понеже ти се интересуваш от комбиниран котел, което означава, че смяташ да гориш и дърва, държа да ти кажа, че при работа на дърва изискванията към комина са съвсем други - там трябва доста повече тяга. Тоест необходимата тяга при работа на дърва и на пелети е различна. Аз мисля, че с този комин няма да имаш проблеми и при работа на дърва, но не мога да се ангажирам как ще е при продължителна работа само на дърва. В крайна сметка ти купуваш пелетен котел и се очаква, да ползваш основно пелети, така че не се притеснявай. За турболаторите е писано в темата - планирано е още при създаването на котела, но се търси финансово по-изгоден вариант
VelinPetrov
- специалист
Благодаря за мнението Лазаре, ще се консултирам и с дистрибутора за София да видя какво ще каже.
Виадруса сега бачка без ядове, но той по книга иска 14 паскала тяга което не е много, а при триходовия знаем че е над 20-25 паскала за оптимална работа на дърва.
Виадруса сега бачка без ядове, но той по книга иска 14 паскала тяга което не е много, а при триходовия знаем че е над 20-25 паскала за оптимална работа на дърва.
Dino
- специалист
Здравейте, Понеже съм нов в тази материя, а в момента ми е на дневен ред решаването на отоплението на къщата искам да попитам някой неща ....
Събирайки информация за това какъв пелетен котел да си избера ,последно се спях на варианта Грейко. Изчетох всичко от край до край в тази тема от форума и...останах с впечатлението че ще е добре в схемата да се сложи и буфер . Пообиколих няколко фирми за подобна дейност за консултация и ...изпаднах в объркване и размишления....
От темата за Буфера разбрах че има поне два варианта по принцип .:
Единия е по схемата на Антон от 1-ва страница -където първо се топлят радиаторите, след това буфера .
А другия е по схемата на Ккостадинов стр.7.(имам в предвид втората схема с буферния съд) където за да се стоплят радиаторите трябва първо да се стопли буфера.
Въпроса ми е трябва ли плътно да се придъжам към тези схеми в часта им с трипътните вентили. Питам защото навсякъде ме убеждават, че били излишна работа понеже котела бил на пелети, а освен това връщащата се вода от радиаторите и буфера щяла да бъде с достатъчно висока темп. за да предотврати конденз. Освен това понеже ще съм само с радиатори не е било необходимо трипътен вентил за тях тъй като не е необходимо да се гони фисирана температура за разлика, ако се ползват конвектори .
Пиша в тази тема защото искам инсталацията конкретно да бъде съобразена с този модул (котел и горелка Грейко ) и да се отчатат конкретните особенности.
Събирайки информация за това какъв пелетен котел да си избера ,последно се спях на варианта Грейко. Изчетох всичко от край до край в тази тема от форума и...останах с впечатлението че ще е добре в схемата да се сложи и буфер . Пообиколих няколко фирми за подобна дейност за консултация и ...изпаднах в объркване и размишления....
От темата за Буфера разбрах че има поне два варианта по принцип .:
Единия е по схемата на Антон от 1-ва страница -където първо се топлят радиаторите, след това буфера .
А другия е по схемата на Ккостадинов стр.7.(имам в предвид втората схема с буферния съд) където за да се стоплят радиаторите трябва първо да се стопли буфера.
Въпроса ми е трябва ли плътно да се придъжам към тези схеми в часта им с трипътните вентили. Питам защото навсякъде ме убеждават, че били излишна работа понеже котела бил на пелети, а освен това връщащата се вода от радиаторите и буфера щяла да бъде с достатъчно висока темп. за да предотврати конденз. Освен това понеже ще съм само с радиатори не е било необходимо трипътен вентил за тях тъй като не е необходимо да се гони фисирана температура за разлика, ако се ползват конвектори .
Пиша в тази тема защото искам инсталацията конкретно да бъде съобразена с този модул (котел и горелка Грейко ) и да се отчатат конкретните особенности.
Прикачен файл
sh.Антон.JPG (79.62 KиБ) Видяна 2384 пъти
Прикачен файл
сх.Костадинов.png (66.89 KиБ) Видяна 2384 пъти
LazarGanev
- "Велик майстор"
Я кажи какво ще топлиш?
LazarGanev
- "Велик майстор"
Мисля, че няма да имаш проблеми без буфер
LazarGanev
- "Велик майстор"
Ако се окаже, че има нужда винаги можеш да добавиш буфер
димитар кисиов
- специалист
Dino написа:Да не се окаже че на горелката ще и се наложи често да спира заради малкия разход на киловати ? От това се притеснявам и от тук последващите проблем..Вашия монтажник какво препоръчва
Дори и да бъде без буфер , трипътните вентили добре ли е да се сложат ?
Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература