Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
ivasim - помощник
Правя ремонт и имам следния въпрос.
Когато ми правиха офертата, шпакловката беше оферирана като три ръце, последната ръка колор кит.
До момента са направени две ръце гипсова шпакловка и майсторите ми се опитват да ме убедят, че колор кит не е необходим защото няма да подобри гладкостта. И второ, че окончателното шлайфане с най финната шкурка е работа на бояджиите.
Та въпросът ми е така ли е всичко това или просто се опитват да ме метнат. От строителство нищо не разбирам и реших да се обърна към вас. Благодаря !!!

Между другото, страшно хубав и полезен сайт. Повечето идеи за ремонта ги взех от тук. Браво !!!
tokuro40 - специалист
аааа, задължително третата ръка с колор-кит и да го изшлайфат с шкурка 180. :x :x :x :x :x :x :x
ivasim - помощник
Мдааа. И аз така мислех, ама като не разбирам реших да питам.
Благодаря!
А само за информация, каква е ползата от колор кита? Става по-гладко или какво?
masterval - майстор
Вече беше забелязано, че от колоркита файда няма. Полагането на латекс най-често нарушава постигнатата степен на гладкост (каквато й да е тя). Но на гипсова шпакловка не ми се струва добре да остане, трябва някакъв кит и грунд.

Шкуренето си е работа на шпакловчиците, тук те пържат или искат да те метнат, както ти харесва. Но не ги моли да шкурят с 180, тук нещо се бъзикат специалистите. 120-150 дори е много ситно, ако ще се слага латекс.
А за оферираното количество шпакловки... Ако плащаш отделно за всяка шпакловка, трябва да убиеш майстора, а после да не му платиш. Оферира се работата, а на колко етапа ще се свърши - По тази логика се наемам да ти боядисам с латекс на 4 ръце по 1,5 лева на ръка (ако латексът не е на Мегахим :-D )
W123 - специалист
както каза Мастера,дори и толкова е дребна шкурка.
100 е достатъчна а ако не се натиска може и с 80 мрежеста.
Ако плащаш отделно за всяка шпакловка, трябва да убиеш майстора, а после да не му платиш.
Щоооо?!Е аз па давам цена на всяка една ръка която полагам и по такъв начин клиента добива точна представа за парите които плаща.
Обикновенно ме вика някой и ми казва да пусна една ръка "сатенче' да се ИЗПРАВЯТ и загладят стените на панелка на която е паднала половината шпакловка и след като са сваляни тапети са я надрали до неузнаваемост.Наблягам на ИЗПРАВЯТ стените.
Обяснявам как е добре да се процедира и какви материали да се използват и след това казвам:за това-толкова лева на квадрат,за следващото-толкова, за третото-толкова...
По такъв начин няма скрито-покрито и е ясно за какво иде реч.Ако в процеса на работата се окаже че някой етап може да се пропусне понеже съм се презапасил естествено свалям и цената само на това нещо.
След това като боядисвам си давам цената за грундиране и на всяка отделна ръка като ако си работя с точно определен продукт знам на колко ръце ми е достатъчно,ако е Пастело,Смело,Дебело и други подобни не нося отговорност и всяка следваща ръка се заплаща докато покрие и човека да си бере гайлето...
masterval - майстор
:prost:
Аз казвам "5 лева до готово" и аз посочвам материалите.
И не ми броят ръцете и бирата :-D
ivasim - помощник
Не съм се изразил правилно.
Аз не плащам за всяка ръка.
Като ми правиха офертата там пишеше:
"шпакловка - 6лв/кв.м - включва три ръце, трета ръка колор кит"
Снощи говорих с майсторите, но те категорично отказват шлайфането да е тяхна работа и продължават да твърдят, че шлайфането не е включено в тази цена. С удоволствие бих ги изхвърлил, но нямам избор, защоото сега е сезона на ремонтите и ако тепърва търся бригада за гипс картон, замазки, шпакловки и тн.т ще си е......., а аз до 10.07 трябва да съм се нанесъл.
W123 - специалист
Kaто нещат да шлайфат да слагат колоркит ама ако има и най-малката грапавина ги гониш без да им платиш.
Никой бояджия няма да шкури,или трябва да му дадеш някой лев отгоре.
Spaidy - специалист
Абе вие сте луди обаче... кефите ме. :lol: :lol: :lol:
Колега, моята гледна точка е, че шкуренето е бояджийска работа.

Незнам всеки сам си преценява, но това е моята гледна точка. Така са ме учили и на тоя принцип си държа.
Я да те питам значи тези момчета който шпакловат ще праснат 2 ръце шпакловка, 1 ръка колор кит, накрая ще изшкурат и ще ти вземат 6 лева на квадрат? А после ще дойде някой чепат бояджия ще изпие 6 бири и ще си тръгне пиян и ще ти вземе 1 левче за грунд и 4-5 лева за боя? Е според теб справедливо ли е? Можеш ли да сравняваш като труд шпакловане с боядисване за едни и същи пари?

Ето моето предложение. Викни ги да боядисват те и те ще си шкурят стените. Ако искаш ти да си боядисваш не е толкова трудно повярвай ми. Вземи една шкурка 150 и газ, даже дето ти казват хората и с 120 става.

А ако не ето и още едно предложение кажи им, че не искаш колор кит само шпакловката да им платиш примерно на 4 лева или колкото се спазарите (междодругото са ти взели супер евтино за 2 ръце шкапловка и 1 ръка колор кит) и си викни майстор който да ти направи колор кита да ти боядиса и готово.

Междодругото W123 това предложение с плащането за всяка ръка е много добра идея колега, не се бях сещал, но е много идейно защото човека знае дефакто всяка ръка какво правиш и какво му струва, а не като му кажеш някаква цифра да се хваща за главата и да охка. :lol:
ivasim - помощник
слушам и изпълнявам :)

Тема "Опитват ли се да ме метнат ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: