Блажна боя, лакиране, боядисване с латекс, тапети и всичко полезно за вашия дом или предстоящ ремонт. А ако търсите изпълнители, разгледайте препоръчани майстори и фирми за боядисване с латекс.
Здравейте,
предстои ми да боядисвам апартамент ново строителство, в който основата на стените е турбозол, а след това фината шпакловка (само на места обаче) е направена с гипс сатен и унифор. Тъй като е шпаклован тук там, а не цялостно, шпакловката е на петна и се чудя дали това ще създаде проблеми при боядисването?

Какъв грунд да нанеса преди боядисването с латекс? Хич не съм наясно!

След нанасянето на грунда, какъв латекс да използвам. Гледам, че има различни видове- мат, сатен, коприна...
Каква е разликата между отделните видове латекс?
Кой е по-подходящ с оглед на по-лесната поддръжка?
Кой е с такова покритие, че след години с лекота да мога да боядисвам наново върху него без това да ми създава главоболия и трудности? Гледам, че има някакви силиконови, върху които после не може да се боядисва! Правилно ли съм разбрал?

И продължавам с въпросите :rolleyes:

Кои марки латекс бихте ми препоръчали за мнооого неопитен бояджия като мен? Да се справя сравнително лесно с нанасянето му, без да ме е яд след това като видя крайния резултат?

За точно този вид какво ще кажете:
http://www.aureca.net/product-63-Dulux- ... E%D1%8F#ct
Мога да си го поръчам от чужбина на крайна цена около от 32 до 40 лв за 2,5л. Добра ли е цената като за оцветен вариант и струва ли си самия латекс?
sirko - специалист
И аз съм що-годе като в твоето положение... Защо не си минал цялостно с шпакловката?
Частичната шпакловка може би ще създаде проблем само при гланцова боя (така си мисля само)
Грунд дълбокопроникващ, аз слагам един на церезит ЦТ17 ама е малко скъпичик.
Дулукса е супер ама този от УК, нашенския е правен в Полша... или Чехия беше и не е качествен. За тази цена мисля че е добре, аз се отказах от дулукса и ще мацам с други бой които според мен са по-хубави и евтини.
toni_g79 - специалист
Върху турбозол ще се озориш доста :-D Иначе за латекса аз харесвам Хротекс.
sirko написа:
И аз съм що-годе като в твоето положение... Защо не си минал цялостно с шпакловката?
Защото с турбозола беше почти равно, просто тук там искаше да се оправят някои неравности по стените и тавана! Просто нямаше смисъл да се шпаклова нацяло.
Дулукса е супер ама този от УК, нашенския е правен в Полша... или Чехия беше и не е качествен. За тази цена мисля че е добре, аз се отказах от дулукса и ще мацам с други бой които според мен са по-хубави и евтини.
Ами от Англия ще го поръчвам, надявам се да е оригинален! И е оцветен, тук за оцветяването ще трябва да плащам допълнително, което ще го оскъпи още повече!
toni_g79 написа:
Върху турбозол ще се озориш доста :-D Иначе за латекса аз харесвам Хротекс.
Виждам, че се занимаваш в сбояджийство, ще се радвам ако споделиш някакъв съвет какво да правя с тези стени, две от които между другото са от гипсокартон! Как да процедирам, че да нямам проблеми с петната по шпакловката? Само с грунд ако мина ще се реши ли проблема? И какъв да е? В един магазин ми дадоха съвет да смеся грунд, вода и част от латекса и да мина с тази смес преди да ударя двете ръце латекс? Струва ли си или само с качествен грунд ще се оправят нещата? Все пак купувам латекс, който уж е в най-високия клас и би трябвало да покрива добре всички проблемни зони, но дали на практика е така?
И диша ли въобще този латекс? Да не затворя влагата в стените и да се чудя какво да правя после?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Първо мини с грунд за изравняване на попивността, после мини с грунд за изравняване на цвета и после си боядисвай. Съвременните бои могат да се разреждат, но не бива. Не слушай продавачи в магазин, некомпетентни са и не им пука за твоите проблеми. Те продават. Достатъчно точно си пише на опаковките на продуктите и това е важното.
Аз бих шпакловала нацяло, но щом твоето око не го дразнят тези разлики в повърхностите ...
Защо да ме дразнят разликите в шпакловката? Нали ще има боя, какво значение има цвета на шпакловката?
А какви са тези грундове? Аз знам само обикновения грунд, който се полага преди боята за да се намали разхода на латекса?
Този грунд няма ли да ми свърши работа?
torbalan - Дървен философ
Напоследък ползвам някакъв гръцки - Витекс. Не е супер евтин, но не е и скъп.

Голяма кофа, дето ми стига за нормална стая (4х4 метра) струва около 40 лева (при това в Козлодуй). Говоря за бял.

Боядисвал съм и с по-евтин, но цапа, като се отъркаш в него. Витекса не цапа.
Смея да се включа в темата без да съм професионален бояджия. Просто защото съм използвала Дулукс и имам наблюдения. Стените, след ремонта, са гипсокартон. Идея си нямам каква е била шпакловката. Аз съм на принципа, че на която марка е боята, на същата трябва да е и грунда. И така направих. Купих грунд на Дулукс и боя Дулукс. Още с грунда си проличава истинското качество на тази марка. Можех спокойно да си оставя стените и таваните само на грунд без някой изобщо да разбере, че не са минати с боя. Няма такава красота!!! Мек сатенен блясък, идва ти да го погалиш! След това боята се разнася плътно и лесно. Минимално разреждане, минимално. Плътна покривност след втората ръка. Съответно обаче и валяка ми беше съобразен с вида латекс. И четката, с която отсичах ъглите - и тя. Нещата са комплексни. Когато се купува нещо скъпо и съответно качествено, най - голямото престъпление е да се комбинира с евтинджос. Поздравления за избора на марка! И действай смело, не е сложно! А латекса се държи прекрасно! И изглежда невероятно!
nikolov333 - майстор
Според мен подготовката на основата е 90% от боядисването..С боята можеш само да развалиш добре подготвената основа, но не можеш да оправиш лошо подготвената основа с боя. Затова задължително шпакловай цялостно.. Иначе после ще четем друга тема "Как да оправя боята като вече се нанесохме в апартамента и не искам да шпакловам наново заради прахоляка от шлайфането на гипса.." има вече такива теми из форума :drinkers: http://forum.napravisam.bg/viewtopic.ph ... не#p741596

Тема "Латекс за апартамент ново строителство?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: