• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 15
От мобилни телефони до цифрови камери
torbalan - Дървен философ
Сигурен ли си?

Дори в градче, като Козлодуй има.

Имам приятели радиолюбители, моделисти, фотолюбители и т.н.... Имат си клубове, правят си организации и т.н.

Ето например моделистите утре и другитен организират в Казанлък двудневно шоу, на което за съжаление ня ма да мога да отида.

Може да не му казват "кръжок", но има далеч, далеч по-голямо предлагане от едновремешните кръжоци...
Последна промяна от torbalan на пет мар 18, 2016 2:39 pm, променено общо 2 пъти.
nikolovvd - майстор
Ама те кръжоците не бяха ли за чавдарчета и пионери. :?
Иначе за нас дъртаците може и клубове по интереси да се наричат. :lol:
Говоря за децата на мои приятели... А не за наборите ми :)
jordanvass - майстор
Торбалане, нещо ти е много къса паметта. Или май по-скоро избирателна. Поздравления за такива ентусиасти, но те са изключения. И са си го направили по лична инициатива, предполагам и с лични средства. Преди много години, когато децата носеха сини и червени вратовръзки, тази дейност беше много стройно организирана, а държавата отделяше много средства за издръжката й. Всяко училище имаше организирани извънкласни форми на обучение по безброй дисциплини, умения и науки. Всички те бяха абсолютно безплатни и предлагаха на децата както оборудвани за целта помещения, така и нужните материали, инструменти, машини и конструктори. Явлението беше масово. всяко дете почти задължително участваше в поне 1-2 такива кръжока. Сега има само изключения, плод на ентусиасти с възможности. За съжаление онова време никога няма да се върне.
toolegittoquit - майстор
torbalan написа:
Говоря за децата на мои приятели... А не за наборите ми :)
А безплатно ли е или това са дружения на ентусиасти, платено всичко с техни пари?
nikolovvd - майстор
Във всеки град имаше магазин "Млад техник", а вътре имаше и конструктори и двигателчета с вътрешно горене и отделни елементи - транзистори, кондензатори и др.
Сега за да се купи нещо или трябва до София да се ходи или в online магазин да се рови човек, а в училищата гледат само да свършат учебните занятия и кой от къде е. Ако родителите не насочват децата си на къде да тръгнат, т.е. да ги запалят по нещо, няма кой да го направи. Поне голямата част от нас са минали по този път и затова имаме разностранни интереси. А най-важното е, че не се страхуваме да опитваме нови хобита и дейности.
Да не говорим, че е по-лесно да оставим децата пред таблета или компютъра и да си пием биричката.
Нещо не те разбрах....
nikolovvd написа:
Във всеки град имаше магазин "Млад техник", а вътре имаше и конструктори и двигателчета с вътрешно горене и отделни елементи - транзистори, кондензатори и др....
Сега има не по един, а по няколко... Отелно, че онлайн дори от Китай може да си поръчаш (поръчвал съм резервни части за хеликоптера на големия ми син). Цените са десетки пъти по-ниски от едно време...

nikolovvd написа:
...Сега за да се купи нещо или трябва до София да се ходи или в online магазин да се рови човек, а в училищата гледат само да свършат учебните занятия и кой от къде е. ...
Не знам къде живееш, но дори в градче като Козлодуй има магазин за електро и радио джунджурии... По време на РСО нямаше такъв, и интернет нямаше...

nikolovvd написа:
... Ако родителите не насочват децата си на къде да тръгнат, т.е. да ги запалят по нещо, няма кой да го направи. ...
Ти какво очакваш, да дойде съседа и да свърши твоята работа ли? Нима мислиш, че на времето децата на тия, дето си прекарваха живота в кварталната пивница, са проявявали интерес към кръжоци???

nikolovvd написа:
...
Да не говорим, че е по-лесно да оставим децата пред таблета или компютъра и да си пием биричката.
За това, че правиш така, никой не ти е виновен....

На практика нищо от написаното от теб, освен последните две изречения, не е вярно. Към днешна дата възможностите за занимания извън училище са несравнимо по-големи от това, което предлагаха кръжоците по соц-а.
toolegittoquit - майстор
torbalan написа:
На практика нищо от написаното от теб, освен последното изречение, не е вярно. Към днешна дата възможностите за занимания извън училище са несравнимо по-големи от това, което предлагаха кръжоците по соц-а.
Не, не са по-големи възможностите. Трябват пари. И кръжоци няма, където на децата да се показват различни неща. Всеки се спася индивидуално.
Разбрахме те, че с Козлодуйската заплата можеш да си позволиш много неща и парите ги нямаш за нищо. Днес има деца в България, които нито компютър имат, нито интернет имат, нито материални възможности имат родителите им. И това без да са цигани. А тия деца к'во? Кучета ги яли ли?
jordanvass - майстор
Торбалане, кое през соц-а те е спирало да се занимаваш с каквото ти душа иска, ако не се предлага в организираните кръжоци? И въобще въпрос не може да става за сравнение на всеобхватността, популярността, масовостта и организацията на едновремешните кръжоци със сегашните форми на извънкласна работа. Сега нито я има организацията, нито са безплатни тия занимания. И за да не звучат по комунистически, вече не се казват кръжоци, а курсове. За съжаление всички те са платени и далече не могат да достигнат до всяко дете И по тази причина, наред с липсата на организация и грижа от държавата. Не знам къде ти в момента виждаш повечето възможности от едно време.
Не по-големи, а несравнимо по-големи...

По време на соц-а средна заплата 130 лева, цени на неща, които съм пазарувал:
транзистори руски - от 1,30 до към пет лева
светодиоди - лев и педесе за бройка
филм за фотоапарата - само чернобели от 1,2 до към пет лева
двикателче за модел (най-евтиното) - 18лева, другото дето беше малко по-мощно 36 лева.

При минимална заплата 340 към днешна дата и средна малко над 700 лева, цените на гореизброените неща са между 10 и сто пъти по-ниски...

А клубове има и то не малко. В козлодуй има моделисти.

И не знам защо си мислите, че по соц-а материалите в кръжока ги даваха от даскалото. Няма такова нещо.
Бил съм ракетомоделист - единствено двигателчетата ни ги даваха, защото се водеха на учет.
Бил съм авиомоделист - единствено балза ни даваха, защото не се продаваше никъде. Искаш макет с двигател - ако има на Млад Конструктор - отиваш и си купуваш...

И милион пъти да повториш една лъжа - тя няма да стане истина.
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 15

Тема "Кръжок" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: