• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 14
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kalin72 - майстор
Чудесно, но на двойна цена, а и силно се съмнявам КПДто й да е много по-високо на нашенската каминка :)
Тоест, аз ще изсипя 6К лева за нещо, което ще върши същатата работа поне за двете години гаранция, както и това нещо за 3К лева, не говоря за Бисолид и Прити, защото поне от форума знаем за качеството им. Оригинално фирмено управление, това не го разбрах много, да не би всяка италианска фирма производител да си има развойна лаборатория със IT специалисти, работещи конкретно върху този или онзи модел горелка? По-ми се чини да си купуват управления от признати производители, които са пипнати тук и там за техните си нужди, за конкретната горелка. Тоест, както и Натурела прави управления за Грейко и някой друг.
Не казвам, че скъпите камини не са хубави, ама дадох примера с колите, ако едната ми върши добра работа, защо да давам 2 пъти повече пари, само за престижа?
Фитилчо - майстор
В моят случай обаче цената не играе и съответно... нямаше изобщо избор :)
kalin72 - майстор
Лошо няма, важното е да си щастлив :)
Фитилчо - майстор
Като я монтирам и туря трипътният винтил, ще зная, дали съм :)
kalin72 - майстор
Е, като си направиш правилно инсталацията, ще си доволен :)
Пусни снимки после, че и аз мисля да преправя на баща ми плетениците от тръби....и се чудя дали само с един трипътен, който да връща топла вода в камината ли да го направя, или да копирам мойта инсталация...
andy_forresite - майстор
Става за първите няколко минути. :lol:
Аз меря с инфрачервен (безконтактен) тръбите на изходящата и входящата вода. На кюнеца на 40 см от фукса току що ми даде 106,5, а на чугунената плоча отгоре и малко встрани 317,4. Мисля че може да се разчита на такъв термометър за мерене на кюнци включително.
Здравейте,
Отоплявам къща от 50 кв.м. с три стаи и баня, без изолация, с PVC дограма, с камина на дърва с водна риза. Иска ми се да намаля хамалогията и се оглеждам за пелетна камина с водна риза. Много не разбирам, но мисля, че така ще ми е най-лесно - махам старата и слагам новата :)
Харесах си тези двете:
http://shop.slavov.bg/%D0%9F%D0%B5%D0%B ... -15-kW-921
и
http://alfa-term.com/%D0%BF%D0%B5%D0%BB ... %B7%D0%B0/
Проблемът е, че май са много мощни. Не намерих по слаби. Не мога да си позволя 5000 лв. и за това тези двете ми допадат :) но на тази 10 kw пише от 80 до 100 кв.м. Очаквам камината да топли стаята в която ще бъде и да захранва два съществуващи в момента радиатора в другите две стаи, единият с 13 другият с 9 ребра и лира в банята. Ще купя и бойлер 80 л. който също да се топли от камината.
Проблем ли е ако е по-мощна и какви са минусите?
Ще съм благодарен за мнения и съвети.
andy_forresite - майстор
И двете са прекалено мощни, да.
Съществен недостатък в твоя случай ще бъде честото гасене на камината по температура. Това не е добре за разхода на пелети и за нагревателя, който запалва пелетите. Всичко се амортизира по-бързо при чести стартове.
Прочети в темата за тази камина бърнит 13 кв. Там има потребител с два радиатора, който се оплакваше от това, че повече от 2 часа не може да гори (гаси се).
В студено време ще работи без да спира.
Излъчваната от камината топлина около 1 киловат при минималната мощност. Този киловат може да стига да компенсира изстиването на стаята след като веднъж е затоплена, но не и да те стопли в лют студ. Ще е тъпо да ти изгасне от прегряване на водата в контейнера й, пък в стаята на камината да е студено... :? Според мен може да стане, но ще се мъчи когато навън не е студено, а през другото време ще крета някак. Единствено като я стартираш при студена инсталация ще "попее" двадесетина минути и до там.
При бърнит 13 кв ако може да ти настроят по-ниски мощности на 5-те й степени, например: първа степен на 4 киловата, втора степен на 5, трета на 6, четвърта на 7 и пета на 8 кв., ще станат нещата. Трябва да се пита. Според мен може да се настроят. Ще видиш как е по-добре да я използваш - по температура на водата или по температура в стаята на камината чрез вграденият в нея стаен термостат.
Системата трябва да е затворена. Камината има вграден разширителен съд. Термостатични глави на радиаторите няма да ти трябват. Трипътен вентил на малък кръг също не виждам за какво ще ти е.
Анди,нещо си са развихрил в последното мнение. Сякаш има грешни разсъждения тук-там.
Нишо лично. Понякога е добре да изчакаме мнение на специалист.
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 14

Тема "Моля за съвет при избор на пелетна камина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: