Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Аз си мислех, че пресилено Бош започнаха да ги предлагат тези панели 2бр. в пакети с 300л бойлер, но явно има защо. Преди се водеха за 100л, носе оказа май че са силнички.
benimm8808, според мен за твоя случай най-евтино и ефикасно решение би било да смениш контролера с ДТ2 на Стил Електроникс. Той има 2 режима - Уикенд и Ваканция, при които помпата работи за да охлажда бойлера. Далеч съм от мисълта, че този на Натурела е лош, но в твоя случай не ти помага много
Evgeniy - майстор
И неговия контролер има режим ваканция плюс дали в този режим да работи и помпата на котела.
Малко е тъпо да прави през нощта бойлера на 30 градуса и да няма топла вода сутрин.
Един термостат за разхлаждане при достигане на 80-83 градуса е по добър вариант може би.
benimm8808 - специалист
LazarGanev написа:
benimm8808, според мен за твоя случай най-евтино и ефикасно решение би било да смениш контролера с ДТ2 на Стил Електроникс. Той има 2 режима - Уикенд и Ваканция, при които помпата работи за да охлажда бойлера.
Колега имаш ли наблюдения как точно работи принципа на охлаждането при ДТ2.Моята идея е как смъкна няколко градуса до 15:30 часа на бойлера през деня.Иначе и Натурелата си има охлаждане на бойлера,но е нощно от 23:00 до 6:00 сутринта.Софтуера помни,че е влезнал в режим на прегряване на 84гр. и вечерта пуска помпата.Все си мисля ,че за да смъкна няколко градуса от бойлера през деня,трябва да измисля как да пусна втората помпа за кратко.
benimm8808 - специалист
Evgeniy написа:
Най простото е термостат с ампула (капилярен), която да напъхаш в мястото за сензор.
Тва ясно,но как точно този термостат ще пусне помпата на камината? Би ли споделил,виждам,че си играл с Натурелското управление.
Evgeniy - майстор
Какъв е модела на камината? Нейният контролер управлява тази помпа. Може да се наложи да се слпжи малко контакторче, което да превключва помпата от камината към директно включване.
benimm8808 - специалист
Burnit comfort - българска(македонска) :cool:
Кофтито е,че помпата е до 70гр.иначе директно качвах датчика в горната гилза на бойлера.
benimm8808 написа:
Колега имаш ли наблюдения как точно работи принципа на охлаждането при ДТ2.Моята идея е как смъкна няколко градуса до 15:30 часа на бойлера през деня.
Да, имам наблюдения, слагал съм. При режим Уикенд работи като натурелския, но не чака нощта, а още през дена работи така, че да не събира повече топлина отколкото му е нужно. Например си задал 60*С на бойлера, като ги достигне спира помпата и я пуска чак като в панела мине критична температура. Като падне температурата в панела помпата изключва за да не стигне горещата вода в бойлера, а да остане в тръбите за изстиване. По този начин малко по малко температурата в бойлера пак се вдига, затова контролера дебне ако дойде облачно време или нощем включва помпата за охлаждане на бойлера до зададената температура - т.е. при този режим се гарантира една температура в бойлера за даима топла вода като се върнеш в края на уикенда. При програма Ваканция не се гарантира топла вода, ама трябва да погледна как беше точно. И аз точно днес съм пред подобна дилема кой контролер да сложа - утре пускам една система и клиента тръгва да пътува няколко месеца никой няма да ползва топла вода. Взел съм и двата, ама май ще сложа гоцеделчевския да ми е мирна главата
benimm8808 - специалист
Тва е хитро и умно,не съм забелязал Натурела да го имат като опция-да си задаваш колко градуса искаш да си имаш в бойлера.Относно критичната температура в панела-ние ли си я задаваме?,кога да включи за малко помпата.
Забелязах,че и при Натурела има защита от прегряване на панела-на 104гр. помпата се включва през 60сек. за 30 сек. и това е циклично.Но някак не ми се искаше да чакам да вида до колко градуса ще стигне панела,а и четох че пропилена се изпържва при 140гр.

Поздрави.
Цитирам:
Диференциалният термостат ДТ-2 е с постоянно записани параметри , както е указано в
описанието. При достигане на работната /номиналната/ температура на бойлера –65 С, ДТ-2
спира работата на помпата по следене на диференциална разлика. За да заработи отнова е
необходимо да се излезе извън границите на някое от ограниченията на бойлер и
ли колектор.
Например : Ако на колектора температурата не е достигнала максимално зададената си стойност,
която в случае е 120 С.
За да се избегне завиране на колекторите при някои отворени системи,
трябва да се намали тази граница до 100 С. При това положение ,когато на колектора
температурата се качи над 100С , ще започне да се следи диференц. Разлика и ще продължи
нагряването на бойлера до 93С. След тази температура от 93 С на бойлера се спира работата на помпата
с цел защита на бойлера от прегряване.
Функция “SU1” e отпускарска настройка , която във всеки един момент се опитва да охлади
бойлера през колектора, когато температурата на колектора е с 10 С по-ниска. При 5 С помпата
спира да върти и чака отново 10С разлика. Този процес продължава до достигане на някое от
зададените ограничения в температурата на ДТ-2
Функция “SU2”е уикенд настройка. Тя извършва същия процес с разлика ,че следи температурата на бойлера да не пада под работната/номиналнат/-65 С
benimm8808 - специалист
Лазаре,ако тази тем.65гр. е фиксирана,не виждам смисъл от нов ДТ2, просто ще кача датчика на водната риза на камината в най горна точка на бойлера,задавам 70 гр.(това е мax на включване на помпата) и готово.Но аз искам да достигне поне 80гр. и тогава да измисля как да включа помпата за няколко минути.
Казвам ви веднага защо гоня тези 80-82гр.
Лятото ми се случи бойлера да спре на 84гр. точно към 15:30 така си и остана на 84гр.-сянката покри колектора.Следващия и последващия ден бяха много дъждовни,но не ми се наложи да пускам реотана за подгряване- карах 2 дена от запаса на бойлера.
Тогава разбрах предимството на големия бойлер.

Поздрави.

Тема "Въпрос за охлаждане на бойлер през парна инсталация?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: