• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
torbalan - Дървен философ
В кучи студ - подовото ще се справи само. Няма нужда от конвектори...

За бързо затопляне - за вила ли говорим или за къща, в която ще се живее...

Ако ще я топлиш два - три пъти през зимата - термопомпа не ти трябва.

Ако ще е къща, дето ще се живее - забрави да изключваш отоплението...
kuuuuuul - майстор
+1 Много точно. Подовото през 10 до 15см и няма да има нужда от друго,за всеки случай си пускаш тръби за конвектори или радиатори.
П.П. Нещо като за тебе.
viewtopic.php?f=57&t=53654
boqnkov - специалист
Kuuuuuul, като цяло каква е разликата от тази термопомпа в ebay и направената от климатик? Плюсове и минуси на едната и другата?
EnergySolutions - напреднал
Здравей
Като начало ще те поздравя за избора за нискотемпературно отопление. Подовото отопление създава невероятен комфорт и ко се изпълни добре, ще останеш доволен. Къщичката изглежда много добре. Явно я правиш с мерак ;) . Бих искал само да те предупредя, че често подовото е недостатъчно за отопление. Може би наистина ще ти се наложи да добавиш конвектори или радиатори. Също искам да ти кажа, че подовото отопление не е проста работа. На пръв поглед изглежда така, но това е голяма заблуда. На много проектанти им е трудно да го пресмятат и често се презастраховат. Ще се опитам накратко да отговоря на някои от въпросите ти, а ти ако имаш други и искаш, може да ги обсъдим по-късно.

- На въпроса за тръбите. - Използвай тръби, които са специално произведени за подово отпление. Има такива на Oventrop или Rehau. Разбира се има и други марки. Има си редица причини, поради които се препоръчват, но не искам сега да задълбавам прекалено.
- Където знаеш, че ще има гардероб, душ кабина, кухненски шкафове и т.н. е безмислено да се прави серпентина. Ако се предполага, че мебелите ще се местят е ОК. Иначе няма смисъл.
- Хубаво е да сложиш добавка в замазката. Като отидеш да си купш тръбата питай и за добавката. Същите марки, които споменах по-горе я произвеждат. Тя повишава еластичността на замазката и топлофизичните и свойства.
- Когато правиш подовото гледай да разделиш тръбата на няколко кръга. По възможност гледай кръговете да са с еднаква дължина на тръбата, както и тръбата да не е по-дълга от 100м.
- Хубаво е да си вземеш и колекторна група за подово отопление. Те са снабдени с регулиращи вентили и дебитометри. С тях ще можеш да си регулираш еднакъв дебит във всички серпентини. Това е много важно.
- Изолацията - Задължително !!! Между другото 20 см вата отговаря на 20 см фибран както и на 20 см стиропор. Трите вида изолация са с напълно един и същ коефициент на топлопреминаване. Разликата е в други свойства. На пода под подовото слагаш подложка за подово отопление. Ако искаш да увеличиш дебелината на изолацията, слагай фибран. На външни стени слагай стиропор или вата. Никога фибран.

Това е от мен. Ако имаш други въпроси съм насреща. Поздрави!
kuuuuuul - майстор
boqnkov написа:
Kuuuuuul, като цяло каква е разликата от тази термопомпа в ebay и направената от климатик? Плюсове и минуси на едната и другата?
Специално за тази основното е цената после че е фабрична и управлението и вече е измислено(не че и ти няма да можеш да го измислиш).
radius - майстор
EnergySolutions написа:
Бих искал само да те предупредя, че често подовото е недостатъчно за отопление.
Често изолацията е недостатъчна и затова така :wink: при 10-12см изолация, хубава дограма и премахнати термомостове си е напълно достатъчно дори с 37С вода при -12 външна.
EnergySolutions написа:
- Използвай тръби, които са специално произведени за подово отпление. Има такива на Oventrop или Rehau. Разбира се има и други марки. Има си редица причини, поради които се препоръчват, но не искам сега да задълбавам прекалено.
С 2 думи използвай PEX
EnergySolutions написа:
На много проектанти им е трудно да го пресмятат и често се презастраховат.
Мога да дам координати на хора, които АнтонБМ ми препоръча и чиито сметки проверих на практика и са напълно верни. А цената е смешна на фона на инвестицията в изолации и отопление
EnergySolutions написа:
- Хубаво е да сложиш добавка в замазката. Като отидеш да си купш тръбата питай и за добавката. Същите марки, които споменах по-горе я произвеждат. Тя повишава еластичността на замазката и топлофизичните и свойства.
Това с топлофиз.свойства е рекламен трик за мен.
EnergySolutions написа:
По възможност гледай кръговете да са с еднаква дължина на тръбата, както и тръбата да не е по-дълга от 100м.
100 м е много, ще иска по-голяма помпа. А по-евтино е да работи с малко делта Т (4-5С), а не с висока температура и голямо делта Т.
EnergySolutions написа:
С тях ще можеш да си регулираш еднакъв дебит във всички серпентини. Това е много важно.
Еднакъв дебит изобщо не е нужен, а се търси баланс спрямо нуждите на стаята. Защо да търся еднакъв дебит и после да се чудя как да регулирам по стаи, като мога да направя баланс ( с различни дебити) според нуждите на стаите после по външна Т да регулирам.
EnergySolutions написа:
Между другото 20 см вата отговаря на 20 см фибран както и на 20 см стиропор. Трите вида изолация са с напълно един и същ коефициент на топлопреминаване.
Това хич не е вярно и може лесно да се провери. Не разбрах в цокълната област на стените какво да сложа - вата ли :rolleyes:
radius написа:
EnergySolutions написа:
Бих искал само да те предупредя, че често подовото е недостатъчно за отопление.
Често изолацията е недостатъчна и затова така :wink: при 10-12см изолация, хубава дограма и премахнати термомостове си е напълно достатъчно дори с 37С вода при -12 външна.

Това с 10-12 см изолация на база на какво го казваш? Имам примери, при които с външна тухла 25см на Poroterm и 15 сми изолация от каменна вата при окачена фасада, се добавят допълнително конвектори, за да се компенсират топлинните загуби.
EnergySolutions написа:
- Използвай тръби, които са специално произведени за подово отпление. Има такива на Oventrop или Rehau. Разбира се има и други марки. Има си редица причини, поради които се препоръчват, но не искам сега да задълбавам прекалено.
С 2 думи използвай PEX

Нямам предвид PEX. По скоро RAUTITAN flex 16 x 2,2
EnergySolutions написа:
На много проектанти им е трудно да го пресмятат и често се презастраховат.
Мога да дам координати на хора, които АнтонБМ ми препоръча и чиито сметки проверих на практика и са напълно верни. А цената е смешна на фона на инвестицията в изолации и отопление

За това съм съгласен. Не съм казал, че никой не може да ги прави. А че много се затрудняват. А на такива, които разчиатат само на софтуера, за да им го сметне и не разбират логиката на процеса, благодаря. По-добре без тях.
EnergySolutions написа:
Това с топлофиз.свойства е рекламен трик за мен.

Че може и без нея съм съгласен. Но не е просто рекламен трик. Има много изисквания и препоръки при монтажа на подово отопление.
EnergySolutions написа:
По възможност гледай кръговете да са с еднаква дължина на тръбата, както и тръбата да не е по-дълга от 100м.
100 м е много, ще иска по-голяма помпа. А по-евтино е да работи с малко делта Т (4-5С), а не с висока температура и голямо делта Т.

Ще кажеш ли, какво значи по-голяма помпа? Струва ми се, че си говорим общи приказки.
EnergySolutions написа:
С тях ще можеш да си регулираш еднакъв дебит във всички серпентини. Това е много важно.
Еднакъв дебит изобщо не е нужен, а се търси баланс спрямо нуждите на стаята. Защо да търся еднакъв дебит и после да се чудя как да регулирам по стаи, като мога да направя баланс ( с различни дебити) според нуждите на стаите после по външна Т да регулирам.

Това не го разбрах. Как точно ще регулираш ?
EnergySolutions написа:
Между другото 20 см вата отговаря на 20 см фибран както и на 20 см стиропор. Трите вида изолация са с напълно един и същ коефициент на топлопреминаване.
Това хич не е вярно и може лесно да се провери. Не разбрах в цокълната област на стените какво да сложа - вата ли :rolleyes:
Ами аз твърдя, че коефициета на топлопреминаване на "λ" и на трите вида материал е около 0,039. Ако ти имаш някакъв друг вид информация, моля да я споделиш! След като твърдиш, че не е вярно, моля обоснови се!
radius - майстор
Е точно за нещо толкова очевидно, не виждам смисъл да се доказвам. Може да го приемеш на доверие или да го провериш.
Можеше да поспорим за другите неща , с които не съм съгласен, това не е толкова интересно.

Ама пък да не излезе, че само лая, ето ти един стиропор с ламбда 0,031 ( аз съм с такъв и 10см би трябвало да се равняват на 12см от "обикновения")
http://siko.bg/toploizolacionna-plocha- ... t-8sm.html
На пазара има XPS с декларирана ламбда 0,029, колко е вярно не знам, но толкова се води.
http://www.knaufinsulation.co.nz/media/ ... eet_lr.pdf

Сега ще приемеш ли "обосновката" ми?
Нямам нищо против споровете. В тях се ражда истината. Особенно когато са градивни. Както виждаш разликата между различните видове е в стотни и хилядни, което е пренебрежимо малко съпоставяйки го с цената и периода за който ще се възвърне инвестицията. Ако има нещо, с което не си съгласен винаги съм отворен да го обсъдим. Не твърдя, знам или мога всичко. Всичко което пиша е лично мнение изградено от опита ми в сферата и наученото през годините.
Фитилчо - майстор
EnergySolutions написа:
Както виждаш разликата между различните видове е в стотни и хилядни, което е пренебрежимо малко съпоставяйки го с цената и периода за който ще се възвърне инвестицията.
Подкрепям !
Процентно разликата е МИНИМАЛНА а ценово процентно е повече от двойна ....
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "Термопомпа + подово" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: