• 1
  • 2
От мобилни телефони до цифрови камери
dido_petrov - помощник
Прикачен файл:
DSCI0407.JPG
Имам следния проблем с телевизор Сони тринитрон , телевизора е стар и е с кинескоп.Появяват се тези черти когато се включи телевизора и когато позагрее малко изчезват, и цветовете малко се промениха.
FM STEREO - специалист
Тези линии са обратният ход на лъча,вероятно има проблем с видеоусилвателите на платката на кинескопа,лоши спойки или късо или дефектирал транзистор на зеленият видеоусилвател,ако всичко е изправно е възможно проблема да е в самият кинескоп,зеленият катод може да е окъсил. Проверката на кинескопа става по следният начин:
1.Разспояват се съпротивленията 33килоома към катодите на кинескопа,тоест видеоусилвателите са откачени от кинескопа.
2.Взима се едно съпротивление 10килоома 5W единият му край се връзва на маса,а с другият край се допира за момент последователно на трите катода на кинескопа R,G,B,при изправен кинескоп трябва да се наблюдава светване съответно с червен,зелен и син цвят.
Аз имах такъв телевизор и при мен така зеленият катод окъси,приложих този метод и за известно време проблема изчезна,но в последствие пак се появи. Ако не си се занимавал с ремонт на телевизори го занеси на сервиз.
Ако е кинескопа нищо не може да се направи,моя стой на тавана и събира прахта!
profesionalist_wood - майстор
Единствено мога да погледна със телевизионен генератор дали има проблем със цветовете.
Ама си ми далеч :?
  • 1
  • 2

Тема "Проблем със стар телевизор Сони" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: