От мобилни телефони до цифрови камери
estorm - специалист
Nimi благодаря за пояснението. Ако мощността на тия модули е реална бих взел по малък разбира се. Ако може да ми кажеш всички ли камери в нощем режим светят /в червено/? Аз искам да имам 2-3 външни сложени на места където няма да се виждат, но тая светлинка е проблем.
Nimi - специалист
Мисля, че новите поколения светодиоди не са толкова забележими но няма наблизо камера с такъм да я погледна.
Говоря за камерите дето са с един или два големи светодиода.
kozl - майстор
Има аналогови камери без осветление или на камера с осветление трябва да се прекъсне захранването на диодите и няма да се вижда на тъмно. Като няма осветяване ще падне и консумацията. Вместо един ЮПС може да се ползват два. Един за двр и камери и един за допълнителните прожектори.
hidrazin - майстор
на камера с осветление трябва да се прекъсне захранването на диодите и няма да се вижда на тъмно
Но пък и камерата няма на вижда нищо на тъмно. :-D
Решението - допълнителни IR прожектори на места различни от камерите за да не ги демаскират.
Или най-доброто решение - термокамери като на моя обект. Имам близо 40 броя.
За съжаление това решение е неприложимо за домашни условия по чисто финансови причини. :-D
:partyman:
kozl - майстор
Е имах в предвид за местата където са предвидени прожектори за осветяване и примерно се включваг от датчици за движение.
estorm - специалист
Всъщност не мисля, че на смешните камери дето имам ще се види нещо нощем ако разчитам на техните светодиоди. Няма смисъл и да са на видно място щото една качулка решава проблема.
Идеята е да са на подходящо място в комбинация с лед прожектор и датчик за движение така, че като светне вече да няма начин да не хване в лице. Според мен външните камери са практични до там, че да носят едно предупреждение и да може да заснемат ако има лица които през деня са минали на оглед. Но нощем от тях няма смисъл. Колкото и добри да са една качулка и до там.
Аз ще заложа на варианта ако ме извести алармата /gsm/ да погледна през нет-а дали има смисъл да ходя до обекта. Затова и държа да има акумулаторно обезпечаване защото колко му е да спрат тока. Е, ако нямам и нет ще се ходи тогава няма как. :-D
Може на моите да им спра тогава захранването на инфрата само дано сработват бързо при внезапна ярка лед светлина. Трябва да пробвам как ще е.
Сега се сетих колко непрактично мисля относно захранването.
Че то само двр-а трябва да е със скъпия юпиес. На всичко останало не му пречи едно мигване като от реле на акумулатор :lol: тц,тц,тц
nikolovvd - майстор
Малко в страни от темата, но е важно.
1. Най-добре е камерите да не се виждат, защото тези които планират кражба (примерно), виждайки камерите ще дойдат подготвени, т.е. с качулки, маски и прочие.
2. Прожектора, който е разположен в близост до камерата трябва да работи на 940 nm, а не на 850 nm. Това е дължина на вълната на светлината, която е невидима за човешкото око.
3. Сложете някакъв магнитен или оптичен датчик на вратите, прозорците, решетките и т.н., който да е свързан със сирена. Това ще стъписа нападателите и малко ще ги забави. Те се страхуват най-много да не ги види някой.
4. Измислете нестандартни решения за защита, които да осигурят поне 3-4 минути забавяне при разбиването. Така ще разполагате със сумарно време от 5-6 минути, което е достатъчно докато дойде охранителната фирма, която охранява обекта със СОТ.

Повечето DVR-и са с импулсно захранване и консумация под 50W, така че може де се включат и към най-обикновен UPS. Дори да сте изградили система за видеонаблюдение с отделен захранващ блок, той също е импулсен и не е необходимо да търсите UPS, който да вади синусоида на изхода при работа на акумулатор. Нужно е само да подберете изходящата мощност, така че да е достатъчна да захранва системата поне за 6-7 часа.
И не забравяйте да тествате това време през деня и вечерта, защото то е различно и зависи от мощността, която потребявате за осветяването. Теста го правете поне веднъж месечно, защото капацитета на акумулатора пада с течение на времето и след 3-4 години може да се окаже, че през нощта UPS-а не държи повече от 1-2 часа.
kozl - майстор
Прикачен файл:
Zahr 12V_3.jpg
Zahr 12V_3.jpg (59.13 KиБ) Видяна 1288 пъти
Може ли с подобна схема да се предпази акумулатора от прекомерно разреждане :?
tzetz009 - специалист
Разбира се , че става . Само ти трябва един електролитен кондензатор 1000 микрофарада ( ползвам 4700 ) включен между емитера на мощния и базата на маломощния транзистор . И си намали R2 на 200-300 ома .

:partyman: :partyman: :partyman:
nikolov333 - майстор
А колко ще са загубите от схемата, че и на мен ми трябва такава, но с минимална консумация?

Тема "Въпрос за 12в ups" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: