Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Dino - специалист
димитар кисиов написа:
Dino написа:
Да не се окаже че на горелката ще и се наложи често да спира заради малкия разход на киловати ? От това се притеснявам и от тук последващите проблем..
Дори и да бъде без буфер , трипътните вентили добре ли е да се сложат ?
Вашия монтажник какво препоръчва
Никой не мога да нарека " мой монтажник". Само поисках оферти от няколко фирми .Оферта се оказа един лист хартия с написани разни разходи и накрая една сума. Какво точно ще се прави и какви варианти има ...никой няма желание да казва.
Мен обаче ....това не ме удовлетворява ...
По отношение на буфера. Не държа на 100 % да го слагам ,просто искам да знам необходим ли ще ми е при моите условия. До такъв извод сам стигнах от прочетеното тук ,но може и да греша...Затова потърсих и мнение по въпроса от други места....То работата даже не е само до буфера а до цялата схема ...
andy_forresite - майстор
Обади се на разбиращ съвестен човек с фирма да ти сметне топлозагубите на стаите спрямо градусите, които искаш да се поддържат. За моята къща ... тя не е моя де ... съм изчислил, че при 5 градуса навън и 21 вътре ще ми трябват 4900 вата. Грейко ще работи на 5 кв, като винаги може ще задам 22° за да не гасне горелката.
След това съобразяваш характерните за твоя регион температури. КПД на котела не се знае колко е при 5 киловата на горелката и колко при 10 кв. Заслужава си да сложиш буферен съд ако при 10 кв КПД е 90%, а при 5 кв е 50%. Досега не съм срещал мнение някой да го е измервал при различно натоварване.
Ще ти кажа какво съм сметнал аз за къща 120 кв застроена площ като топлозагуби. При 5° ми трябват 4900 вата за 21 градуса в стаите; при -5 - 7470 вата пак при 21 гр. При -25 не съм смятал, защото цифрата няма да ми хареса и отоплението с пелети ще стане нещо, което е по-добре да забравя... Твоите стойности ще са чувствително по-ниски, тъй като нямам топлоизолация. При бъдещи зими като тази (да сме живи и здрави) ще ти се иска да си сложил буферен съд.
На твое място бих потърсил фирма по препоръка от познат, приятел, роднина, познат на познат ... да кажеш какво искаш, да огледа и да ти предложи варианти и компоненти. Обсъждате какво ще се прави и така. По форума един ти казва без буфер, друг ти казва друго и накрая единия ще е прав. Никой не знае дали и какво ще трябва за твоята инсталация :)
kalin72 - майстор
Анди, буфера е необходим най-вече ако се отопляваш на дърва и въглища и то ако котела е преоразмерен, при отопление на пелети, правилно изградена отоплителна система - трипътни винтили и/или Ладомат, правилно подбрани радиатори, качествена дограма и изолация на помещенията буфер най-често не е необходим.
Това е мнението ми на непрофесионалист, на база прочетеното тук, и не само тук. Дали съм прав или не - незнам, схемата ми е изградена като втората на предната страница-копирана от Атмос.
filmatoplo - майстор
Двете схеми са почти еднакви ,тези с буфер .
Evgeniy - майстор
Според мен дилемата с буфера не е в това дали е полезен и дали горелката не може да работи на малка мощност, а в неяснотата дали ще избие вложените средства (освен комфорта и другите възможности).

Някой правил ли е замерване с водомер/топломер колко точно енергия се получава от горелката за килограм пелети на различните мощности, т.е каъв е процента на загубите при работа suspend-1-2-1-suspend?
Miro4774 - специалист
Здравейте! Аз от скоро съм с грейко горелка и котел дедитрих но постоянно работи на 3 или 2 степен и резултата е 60 - 79 кг пелети за 24 часа. Котела е дедитрих 48 кв. Ако някой има настройки моля да пише :)
filmatoplo - майстор
Три кила на час, не е много, не е малко, толкова ли ти са топлозагубите -15 киловата, или котела не усвоява добре.
andy_forresite - майстор
Миро, продай този дедитрих и си вземи грейко експерт. Хубави котли са де дитрих, но явно не са за тази работа. Плюс това са скъпи и може да се вземе добра сума за него. Преди да си ме намразил ще се опитам да ти обясня защо.
Сега ти харчи 3 кила на час при температура навън около 10 градуса нали така. Питам се колко кила на час ще станат зимата при -10° :sad: Дори двойно да вдигне разхода, горелката не може да изгори повече от 4,5-5 кг за един час.
Само ще ти кажа, че разликата в топлозагубите на едно жилище от +10 до -10 е около 2,5 пъти.
Аз бих платил на някой като "филматопло" да дойде да види какво е направено. Не е изключено да види нещо, което други са пропуснали, или да знае как да се подобрят нещата с разхода и усвояването на този котел.
Miro4774 - специалист
Решил съм да взема котел Грейко но дали ще е по добре? Или имам много топло загуби, да си направя изолация.
Miro4774 - специалист
Нямам представа кой разбира просто обменяме информация. Аз се замислям дали да сложа трипътен винтил или да си направя изолация или направо да си купя котел грейко!

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: