Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
4px
Здравейте!
Наложи ми се да превърна ръчен циркуляр във фиксиран такъв и съответно да го монтирам на маса. Реших обаче, че ще е хубаво да има поне минимална защита и исках да го свържа с превключвател и стоп бутон. За жалост обаче нямам опит в тази сфера и имам нужда от вашата помощ :)

Първо да уточня, че разполагам с трижилен многослоен кабел с гумено покритие, 2.5 кв.мм. Препоръчаха ми да не ползвам многожилен, тъй като в системи с вибрации съществували проблеми. Можете ли да дадете мнение по този въпрос и евентуално препоръки за кабел? Става дума за ръчен циркуляр 1200W. Нивото на вибрации не мога да коментирам в момента - има го описано в книжката някъде.

Закупих стандартен защитен превключвател и стоп бутон. На тях обаче има изписани неща, които не разбирам безкрано (прикачил съм снимка с примерното свързване, което съм направил):

Превключвател:
Elmark EL02-BE101
3 - 4 (NO)
Ith: 10A
Ui: 600V
Uimp: 6kV
AC: 15
240V-3A

Стоп Бутон:
Elmark EL02-BE102
1 - 2 (NC)
Ith: 10A
Ui: 600V
Uimp: 6kV
AC: 15
240V-3A

https://goo.gl/photos/yxY1VptGcqSgwWvXA

До колкото можах да се информирам NO/NC защити най-просто означават, че единия тип пропуска ток при натиснато състояние, а другият - обратното, нали?

Въпроса ми е има ли значение последователността при свързване? Цифрите 1-2 и съответно 3-4 имат ли някакво значение? Също така правилно ли е примерното свързване, което съм направил и ако не - някакъв съвет относно кое трябва да променя?

Благодаря предварително!
Поздрави
Andri01 - майстор
Аз бих написал в инфото си и града.Е,не е задължително,но е желателно.Може някой колега от форума да има желание и възможност да ти помогне. А иначе-ако искаш дай по добри снимки,да се види задната част на елементите,че тези цифри така 1...4 нищо не значат.
nbr - специалист
Според мен трябва и контактор/реле. На контактните групи пише 240V-3A, което е под необходимото за циркуляра
fikata - майстор
стандартен защитен превключвател
това наименование ме смущава "защитен превключвател"

Помощни контакти или известни като микропрекъсвачи,или ... даже като "ШАУ-БАУ" :-D или..., но чак защитен и то превключвател
ПОМОЩЕН КОНТАКТ EL02-BE 102 1НЗ ЧЕРВЕН
НЗ означава нормално затворен контакт - осъществява постоянен контакт в електрическа верига, докато не му се окаже физическо въздейстие/натиск/ за прекъсване на контакта
означение на клемите му за свързване 1 и 2

ПОМОЩЕН КОНТАКТ EL02-BE 101 1НО ЗЕЛЕН
НО означава означава нормално отворен контакт, който в спокойно състояние прекъсва електрическа верига, докато при физическо въздейстие /натиск/ осъществява контакт в електическата верига.
означение на клемите му за свързане 3 и 4

Многожичният проводник е за предпочитане пред едножилния при евентуални вибрации.
Последователността на свързване 1-2 или 2-1 съответно 3-4 или 4-3 няма значение.

Важното е това,което е писал колегата nbr, че номиналния ток от 3А/240V на тези микропрекъсвачи не отговаря на номиналния ток на мощност 1200 W. Предназначението им е за оперативна верига или за консуматор с по малка мощност. Т.е не могат да се включат директно във силовата верига за захранване на твоя ръчен циркуляр.
Реших обаче, че ще е хубаво да има поне минимална защита....
Не разбирам като каква "минимална защита" ще ползваш тези помощни контакти.
Защита от какво?
Последна промяна от fikata на пон мар 21, 2016 1:25 pm, променено общо 2 пъти.
Andri01 - майстор
Трябват ти два бутона-пуск/ с НО контакт/,стоп/с НЗ контакт/,контактор мин.за 10А с поне един НО контакт-за блокировка на пуска. Евентуално подходяща термична защита последователно на контактора и вързана към оперативната верига. Ако не хващаш добре ел. задвижванията,по-добре потърси някой от бранша,да ти ги върже. :partyman:
4px
Здравейте отново,
Благодаря за бървите отговори! Извинявам се за лаишките термини, които съм изплзвал, както вече казах - абсолютно невеж съм в тази област :)

@fikata - благодаря за разясненията. Написах "минимална защита", тъй като както вече споменах циркуляра е ръчен и съответно механизма за пускане е със стандартен предпазител и е необходимо постоянно да се държи с ръка, или се самоизключва. Тоест ще се наложи по някакъв начин да застопоря спусъка, което означава, че ще заработи в момента, в който е включен в мрежата и ще спре да работи само, ако бъде изключен от нея. Може би не съм се изразил особено коректно и по-правилната дума е "удобство" и "минимална превенция" срещу инциденти, като най-вече разчитам на стоп бутона, а превключвателя (отново се извинявам за термина) е по-скоро за удобство.

@Andri01 - Извинявам се, но не успях да разбера отговора Ви. Защо са двата бутона (НО)? Не разбирам и много термина "НО контакт", но предполагам се включва в този контактор (No 13 и 14?):

http://tashev-galving.com/028+EMR1747/% ... 0%B5%D0%BD

Ще попълня в скоро време профила, но ако случайно някой проявява желание и има възможност да ми помогне в град София - бих бил много благодарен :)
crez - майстор
Най-простия за изпълнение начин. Елиминираш пусковия ключ на машината и двата края ги прекарваш през обикнавен ключ за бойлер 16А.
Прикачен файл:
190313.jpg
190313.jpg (50.9 KиБ) Видяна 3068 пъти
Andri01 - майстор
Този контактор ще стане. Бутоните са по 1: един НО за пуск,последователно на него се включва НЗ/ стопа/. Другия КОНТАКТ/ не бутон!/ ,е от контактора и се включва паралелно на НО "пуск"/ така го шунтира при работа- за самозадържане на контактора/. Термините : НО-контакт ,който в неработно/не натиснато/ състояние е отворен-т.е. не дава верига-3/4, зелен. НЗ-контакт в неработно/ненатиснато/ състояние е затворен-дава верига-1/2, червен.
4px
Бях разбрал, че са нужни два бутона с НО контакт, моя грешка :)
Малко ме притеснява свързването, тъй като за пръв път се сблъсквам с контактори и не разбирам техните контакти :) До колко е опасна схемата, която crez предлага (благодаря за предложението - звучи ми разумно :)) ?
nbr - специалист
Предложеното от crez е удачно и лесно. Трябва да сложил кабелни обувки, които да са добре стегнати. После трябва и да изолираш.
Ако те устройва с такъв ключ можеш да захванеш постоянно бутона на циркуляра със свинска опашка и да използваш удължител с ключ.

Тема "Последователно свързване на циркуляр със стоп бутон и превключвател" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: