• 1
  • 94
  • 95
  • 96
  • 97
  • 98
  • 336
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Фитилчо - майстор
filmatoplo написа:
Благодаря и аз тези гледах ,в краен случай ще се ползва както обикновено - плосък фибран или стиропор ,найлон, метална скара и тръби вързани с миши опашки :).
Надигате ли металната мрежа с нещо отдолу и ако да с какво, в смисъл да не е легнала на найлона а да стои повдигната леко.
vrangelov - специалист
EnergySolutions написа:
Не виждам причина да не слагаш мрежа. Обикновенно слагаме 5х5 см поцинкована. Така се заздравява замазката и по-никакъв начин на пречи на системата. Даже може да се каже, че до някъде съсзадаваш термомост, което в случая е добре :wink:

На въпроса за термоглавите, може да се използват. Според мен зависи от конкретния пример. Ако използваш инсталацията само за отопление и ако имаш по 1-2 радиатора в стая е по-доброто решение (лично мнение) . Аз като цяло съм привърженик, на по-простите решения. По малко дефекти дават. Със сигурност обаче ще препоръчам стаен термостат ако имам 5-10 радиатора и няколко зони на комфорт. Просто зависи от конкретния случай.
Без мрежа би било, защото в замазката се слагат фибри, които са един вид армировка и защото съм срещал черно на бяло, че няма нужда от мрежа върху тръбите. Ако пък тръбата е положена върху друга мрежа и вързана със свински опашки, тогава с тази отгоре мрежите стават две. Зная, че би било хубаво в замазката да има термомостове, но ако е вярно това, че една мрежа е излишен разход, тогава защо да са две. Реално въпросът е, дали наистина е излишен разход.

Да, наистина 1-2 и 5-10 радиатора са две съвсем различни неща. Аз имах предвид ситуация с един до два радиатора в стая плюс подово или ситуация с нула радиатори в стая плюс подово.
Всъщност идеята идва от колега от форума, но той е единствения, който е споделил подобно нещо.

Поздрави!
filmatoplo - майстор
Мрежата лежи на найлона, аз не я повдигам. по цялата повърхност мрежата на доста места е повдигната от кривини 2-3-4 мм. Интересно е - лепите ли изолацията за пода бетон.
EnergySolutions - напреднал
Oventrop иамт регулатори за подово "Unibox" Предполагам и другите производители имат подобни, но не съм ги разглеждал.

Прикачен файл

uniboxet2.jpg
uniboxet2.jpg (73.75 KиБ) Видяна 1924 пъти
radius - майстор
Това не е ли обикновена термоглава с обезвъздушител в кутийка? В този смисъл става всякаква.
За найлона дето питах, никой не каза защо го слага.
radius написа:
Това не е ли обикновена термоглава с обезвъздушител в кутийка? В този смисъл става всякаква.
Не съвсем. Те са различни видове. Например поддържа 45 градуса на подаване, и контролира по температура в помещението. С други думи, ако си задал 22 градуса в помещението пуска вода в серпентината но без да надвишава 45 градуса. Има такива които контролират само температура в серпентината и такива, които контролират само температура в помещението. Иначе само по себе си, пак е термоглава, но с малко по-сложен механизъм. Може да се контолира и дистанционно със задвижка и стаен термостат например. Има различни начини на свързване.
radius - майстор
Хм, смесителните глави не е ли по-евтино да се монтират по 1 на всеки колектор, ако всеки кръг има, няма да е евтино. Това сигурно се ползва, ако имаш 1 -2 кръга подово, без отделни колектори за подовото.
vrangelov - специалист
EnergySolutions написа:
Oventrop иамт регулатори за подово "Unibox" Предполагам и другите производители имат подобни, но не съм ги разглеждал.

Предполагам, че предложението е към мен. Благодаря! Разглеждал съм ги. И други фирми предлагат такива. Хубави са, но според ме са за когато подовото има само един кръг в едно помещение. Ако са два или повече кръга в помещение, няма да е много удачно.

Поздрави!
LazarGanev - "Велик майстор"
EnergySolutions написа:
Например поддържа 45 градуса на подаване, и контролира по температура в помещението. С други думи, ако си задал 22 градуса в помещението пуска вода в серпентината но без да надвишава 45 градуса.
Аз явно съм по-тъп и ми трябват повече обяснения - как точно в тази кутийка задаваш температура на подаващата вода 45*С и как става контрола?
Ето малко текст, който съм копирал от каталога. Опитах се да го прикача, но не знам, как да прикача pdf.

Спецификации:
„Unibox E“ на Oventrop в повърхностно отопление и охлаждане
– за темпериране на подови и стенни повърхности чрез
ограничаване на температурата във връщащата линия
или
– за регулиране на температурата в отделни помещения и
ограничаване на температурата във връщащата линия
Технически данни:
макс. работна температура ts: 100 °C
макс. работно налягане ps:0 10 bar
макс. диференциално налягане: 1 bar
Монтажна дълбочина: 57 mm
Комплект за монтаж „Unibox E T“, за регулиране на темпера-
турата в отделни помещения с термостатен вентил (регулиране
на стайната температура), състоящ се от:
Кутия за монтаж на стена с термостатен вентил с предвари-
телна настройка, вентил за обезвъздушаване и промиване,
покриващ панел с термостат с нулева позиция; вентилна
връзка G 3⁄4 за адаптори на Oventrop
Температурен диапазон: 7-28 °C (стайна температура)
0 = пълно затваряне
* = ок. 7 °C, символ “защита от замръзване”
1 = ок. 12 °C
2 = ок. 16 °C
3 = ок. 20 °C
4 = ок. 24 °C
5 = ок. 28 °C
Прод. номер: вж. Таблицата
Комплект за монтаж „Unibox E RTL“, за ограничаване на
температурата на отоплителни повърхности с ограничител на
температурата във връщащата линия, състоящ се от:
Кутия за монтаж на стена с интегриран ограничител на темпе-