• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Вичи - специалист
Защо всяка тема бързо се превръща в поле за спорове и мерене на ..."знания". Просто помогнете на човека да си го направи качествено и евтино.
Radius, посочения EPS e с 20% по - добър коефицент и 50 % по - скъп (обикновен стиропор с тази плътност е около 100 лв/куб. м.).
EnergySolutions, всичко е вярно, но пишеш като на потенциален клиент: Нищо сложно няма в подовото, за да не може човек с минимални умения да си го изпълни по метода "направи сам", нито специални инструменти са необходими, нито много опит. Изчисляването на внесената топлина и хидравличните загуби са елементарни за всеки проектант. Сам знаеш, че на половин цена на посочените тръби могат да се купят такива със същото качество, просто няма да са немски.С подложката за подово излиза 60 - 70% по - скъпо, спрямо с фибран. По - лесно се монтира и е предпочитана от майсторите, но оттук натам няма други предимства, даже напротив. Добавката е важна и необходима, но е евтина (от нея не се печели) и следователно може и без нея.

По темата. Колега, мисля, че торбалан не е разбрал, за къде питаш за изолацията. На посоченото място - под плочата, която е между първия и втория (таванския) етаж, не вярвам да те съветва да слагаш. Внимавай с външната изолация, важно е не само количеството, но и качеството на полагане. EnergySolutions е прав за материалите, прочети къде какво се слага. Никакакъв фибран, където няма опасност от вода или водни разтвори, като замазка напр.. XPS не се прецаква от вода, като ватата и стиропора, но е паронепропусклив. Прочети малко за термомостовете, съдейки от първия ти пост, не е каквото мислиш. Това през плочата е топлопреминаване, термомост, най - грубо казано са "дупките" през които изтича топлина. Не си обърнал с изолация отворите за дограмата, не си изолирал контакта с почвата - това са термомостове. Сега е момента да не допуснеш грешката с дебела и качествена изолация и още "дупки". Погледни снимки в нета от термокамера и лесно ще разбереш как изтича топлото, въпреки качествената дограма и изолация. Тази къща щеше да е топлиш с 0,5 - 1,5 кВата ел. мощност, все още може да спестиш доста, просто се информирай повече. В друга тема съм написал моя разход и коментарите са,че лъжа. Ама не лъжа, само внимавах, когато трябваше...

P.S. Как стигаш до втория етаж?
radius - майстор
Вичи, човек който пита, трябва да получи обосновани отговори. За да вземе правилното за себе си решение. А не " Направи го така, щото тъй се прави".
Да, графитния ЕПС е по-скъп от това което дава в повече от обикновения, но понякога дебелината не може да расте безкрайно и е важен всеки см. Затова избрах този по-скъп вариант и хич не съжалявам.
Точно плочата над земята не мисля, че трябва да е с добра паропропускливост, даже обратно, така че XPS-a си е съвсем наред на пода!
И друго -кои точно пари ще отвеждаме - тия преминали през гранитогреса или тия преминали през ламинирания паркет и найлоновата му подложка?
Вичи - специалист
radius написа:
Да, графитния ЕПС е по-скъп от това което дава в повече от обикновения, но понякога дебелината не може да расте безкрайно и е важен всеки см. Затова избрах този по-скъп вариант и хич не съжалявам.
Касае се за два сантиметра от двора. Получил си най - скъпите 0.8 кв. м. двор (ако къщата ти е 10 на 10 примерно) - няма лошо. Просто човек трябва да е вярно информиран, за да реши.
radius написа:
Точно плочата над земята не мисля, че трябва да е с добра паропропускливост, даже обратно, така че XPS-a си е съвсем наред на пода!
И друго -кои точно пари ще отвеждаме - тия преминали през гранитогреса или тия преминали през ламинирания паркет и найлоновата му подложка?
Ясно написах:
Никакакъв фибран, където няма опасност от вода или водни разтвори, като замазка напр.
Очевидно имах предвид въпроса на питащия с какво да си изолира тавана отдолу. Освен това на колегата му предстои полагане на доста изолация. Извинявай, няма да споря, заради самия спор, или ,за да раждам истини.
radius - майстор
Еми и аз няма да споря с теб, очевидно не си ме разбрал, щом извода за теб е, че съм спестил двор.
kistbam - специалист
Вичи написа:
По темата. Колега, мисля, че торбалан не е разбрал, за къде питаш за изолацията. На посоченото място - под плочата, която е между първия и втория (таванския) етаж, не вярвам да те съветва да слагаш. Внимавай с външната изолация, важно е не само количеството, но и качеството на полагане. EnergySolutions е прав за материалите, прочети къде какво се слага. Никакакъв фибран, където няма опасност от вода или водни разтвори, като замазка напр.. XPS не се прецаква от вода, като ватата и стиропора, но е паронепропусклив. Прочети малко за термомостовете, съдейки от първия ти пост, не е каквото мислиш. Това през плочата е топлопреминаване, термомост, най - грубо казано са "дупките" през които изтича топлина. Не си обърнал с изолация отворите за дограмата, не си изолирал контакта с почвата - това са термомостове. Сега е момента да не допуснеш грешката с дебела и качествена изолация и още "дупки". Погледни снимки в нета от термокамера и лесно ще разбереш как изтича топлото, въпреки качествената дограма и изолация. Тази къща щеше да е топлиш с 0,5 - 1,5 кВата ел. мощност, все още може да спестиш доста, просто се информирай повече. В друга тема съм написал моя разход и коментарите са,че лъжа. Ама не лъжа, само внимавах, когато трябваше...

Топлопреминаването през плочата го приемам за термомост защото не искам да грея горния (таванския) етаж. Иначе при обърнати прозорци с изолация, при полагане на 6см фибран на пода на първия етаж, при външна изолация на цялата къща + фибран по цокъла и верандата, при изолация на покрива (вата между ребрата), термомостове не би трябвало да останат. Прав ли съм? Мисля че разбирам какво е термомост, но ще се радвам да бъда поправен, отколкото да имам грешна информация.
Та на проблема: При положение, че искам горе да не се грее, как ще е най-добре да задържам топлината долу? От долната страна на плочата (на тавана на първия етаж) мога да си позволя максимум 15см да понижа нивото.
P.S До втория етаж се стига през отвор в плочата в коридора 140x80. Ще има таванска стълба.
EnergySolutions - напреднал
kistbam написа:
Вичи написа:

Топлопреминаването през плочата го приемам за термомост защото не искам да грея горния (таванския) етаж. Иначе при обърнати прозорци с изолация, при полагане на 6см фибран на пода на първия етаж, при външна изолация на цялата къща + фибран по цокъла и верандата, при изолация на покрива (вата между ребрата), термомостове не би трябвало да останат. Прав ли съм? Мисля че разбирам какво е термомост, но ще се радвам да бъда поправен, отколкото да имам грешна информация.
Та на проблема: При положение, че искам горе да не се грее, как ще е най-добре да задържам топлината долу? От долната страна на плочата (на тавана на първия етаж) мога да си позволя максимум 15см да понижа нивото.
P.S До втория етаж се стига през отвор в плочата в коридора 140x80. Ще има таванска стълба.
Аз ще ти кажа, как бих го направил аз. Ти сам си предцени, как предпочиташ.

Бих си направил окачен таван с гипскартон. Няма да слагам вата. Ще се възползвам от възможността да си направя скрито осветление, скрити корнизи, падове и т.н. Не бих сложил там изолация. Бих сложи вата под покрива ако е гредоред и бих го затворил пак с ГК. Ако е плоча бих сложил стиропор.

На въпроса "Защо ?" веднага отговарям.
Ако между плочата и тавана имаш под 5 см няма да се образува конвективно течение и въздуха между тях, ще играе роля на изолация. Въздухът е доста добър изолатор. Под покрива като сложа изолация и веднага повиша температурата в това помещение през зимата. Значи няма да има толкова голяма разлика в температурата между двата етажа и утре ако реша да си обзаведа горния етаж, няма да давам допълнителни пари за ремонти или отопление. В същото време ще ги изолирам и няма да ми напича толкова през лятото. От там ще си намаля и разходите за охлаждане с климатиците.

Между другото ако някой се интересува, кой е най-евтиния начин да си охлади къщата през лятото, да пита. Ще се изненада от отговора :lol: :roll: :wink:
Вичи - специалист
EnergySolutions написа:
Между другото ако някой се интересува, кой е най-евтиния начин да си охлади къщата през лятото, да пита. Ще се изненада от отговора :lol: :roll: :wink:
Питам?
EnergySolutions - напреднал
Решението е малко смешно, но е ефективно и е за без пари.

През лятото най-нагряваната част от къщата е покрива. Цял ден го облъчва слънцето и го напича. Който монтира слънчеви колектори, знае за какво говоря. Като се нагрее покрива, нагрява цялата конструкция и т.н.

Та значи ...

... монтираш един контактен термостат на покрива, който да подаде сигнал при дадена температура. Той да отвори един магнет вентил който да е вързан на най обикновен водопровд. Отваря клапана, потича водата и през някаква пръскчка, за поливна система, или такава за спринклер се облива покрива и се охлажда.

Просто и ефективно :idea:
radius - майстор
Да не си на договор и към ВиК-то :lol: .
Как ще ми помогне тази система, като имам 25см вата на тавана над втория етаж. В смисъл как ще ми охлади първия етаж като топлината там не е от покрива?
Вичи - специалист
Не е смешно. Даже като се изпарява водата ще отнема топлина от покрива. При мен обаче не става, защото направих покрива вентилируем, друга идея?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "Термопомпа + подово" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: