Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
fade - специалист
Здравейте, имам сложен казус за решаване и всяко мнение би било добре дошло.
Ситуацията е следната: северната страна на имот граничи с подпорна стена, която се извисява 1.5 до 2м от терена на имота. Стената държи част от насипа на основната улица (+тротоар), по която се влиза в селото, където е къщата ни.
Стената е суха зидария два реда камъни, без хоросан. На едно място в тротоара има и стълб на местното енерго.
Стената поддава към имота ни, в момента сме я подпрели с бетонни колчета и греди. Ако пропадне, според нас ще се засегне тротоара, дори част от пътя, а стълба на енергото също ще падне.
Имам подозрения, че и потъва по вертикал, но това ми е трудно да го измеря.
Водя разговори с общината, тъй като смятам, че стената е тяхна (реално зидарията се явяв под тротоара), а те се опитват да ми кажат, че е наша.

Какво укрепване може да се направи? Засега съм се спрял на контрафорси през някакви сантиметри, 60-70, и си мислех за инжектиране на цимент или монтажна пяна между камъните. Бях гледал в някакви списания за техника за запълване на подземни кухини и укрепване с нещо подобно на монтажна пяна, инжектирана от портативна машина. Има ли кой да направи подобно изпълнение тук?
И друго се чудя - има ли фирма или лице с подходяща техника да направи някаква графия, радарно заснемане или друго на това какви кухини, подпочвени води има в имота около този зид и къщата?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Като я замонолитиш тая стена с цимент и пяна и като ти се капичне наведнъж цялата....
Със нечии "служители" наглава не можеш да излезеш. Мързи ги.
Като падне стената на теб какъв проблем ще ти направи?
А! Разговори с община се водят писмено. И на местното енерго пиши. Засили краските, увеличи проблема. Да се раздвижат, да направят огледи, да си имат техните протоколи.
И си извади скица на имота. Там се вижда кое къде е и чие е
Всичката кореспонденция с входящ номер!
fade - специалист
Мерси за отговора!

Точно така направих имам писмо, украсено със силни думи. Те ми отговориха в писмен вид, че стената е в частен имот и не могат да нарпавят нищо, освен да помогнат, ако имат възможност, при оправянето на тротоара. За стълба казаха да пиша на енергото, не било тяхна работа. Няколко пъти говорих с енергото - нямало страшно, нямало да падне.

На скицата ни се вижда една червена линия точно през стената (така е по цялата улица), която е спорен момент - по принцип било останало от соц времето, идея за разширяване на улицата. И е с неясен статут. Минава през доста къщи, и през нашата, но те се водят търпим строеж. Но ето пример, как не е ясно чия е стената.
Според мен е на общината, щото реално е под тротоара. Аз с тях продължавам разговорите, опитвам се да им вменя, че не е ок да се прехвърля проблема, тъй като ако падне стената, пада стълб, селото остава без ток, ще пропадне и пътя, който е единствен и централен.
Аз съм укрепил досега с греди, като временно решение, всъщност единствено ме притеснява ако падне стената да не ни вменят вина за не-стопанисване или нещо от сорта.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
fade написа:
....всъщност единствено ме притеснява ако падне стената да не ни вменят вина за не-стопанисване или нещо от сорта.
Туй би било супер забавно, нали. За прелели реки и скъсани язовирски стени никого не осъдиха за не-стопанисване.
"Техния" път и тротоар не са построени както трябва, щом ще се суркат в твоя двор. Споко, ако ще те съдят (бре!) ще си вземеш адвокат, те ще загубят и ще му платят
Можеш веднага да завдеш дело, че "техният" път те застрашава.
Абе, само стълбът да не пада въху покрива ти, че както е "търпим" нямаш права ни на обещетение ни на ремонт
Antonii - майстор
Принципно по ЗУТ май ограда между съседи находящи се един над друг по склон е грижа и задължение на съседа отгорната страна.
Незнам дали това важи когато "съседа" е общински път.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Antonii написа:
Принципно по ЗУТ май ограда между съседи находящи се един над друг по склон е грижа и задължение на съседа отгорната страна.
Незнам дали това важи когато "съседа" е общински път.
В Англия съседът от ляво отговаря за комшулука. В Бг самата ограда като тяло попада поравно в двата имота, но кой се грижи не знам. Интересно, ще потърся
Но в случая, това е подпорна стена. Подпира пътя...има 'ляб в историята, само да не е в твоя двор
fade - специалист
Забравих да спомена, че като взехме къщата горе долу на мястото, където е най-издута стената към двора, от горна страна върху тротоара стоеше кофа за боклук, която понякога се пълнеше до горе с тежки боклуци и доста време не се извозваше. Накарах да я преместят, като станахме собственици на имота, но си мисля, че и тя може да е била допълнителен фактор.

Като следствие от цялата история не можем да си направим каквато и да е сносна ограда, докато не се реши проблема.
В петък ще ходя да всигам аларми пак, лошото е, че дори и да се докаже моята правота (че общината трябва да се погрижи), това би било с някакво дело, което значи, че или няма да имаме ограда до тогава, или ще рухне и пак не се знае кой ще я оправя. Според мен би трябвало да имаме и двете страни някакво солидарно участие в процеса, което за сега не виждам като готовност и отношение от страна на общината.

Грубо ми сметнаха, че около 8000 лв ще струва леене на подпорна бетонна стена. Което ми е непосилно в момента, след нов покрив, нова дограма и етаж от къщата готов. Затова все пак си мисля, че с контрафорси през някаква дистанция поне за момента би ми решило проблема. Ако може някой да даде мнение за това?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Да му помогнеш малко на свлачището? В някой проливен дъж...
fade - специалист
Мии при най-лошо развитие ако трябва сам да се оправям как да постъпя?
Аз това измислих, дето се казва до нивото на любителската ми компетенция:)

Готов съм да платя за консултация, преди време виках така от тук човек за дренаж и съм доволен, бях го питал и за стената, но не му бе силата там.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Покажи снимки на свлачището и на кореспонденцията.

Тема "Пропадане на подпорна стена" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: