Най - вълнуващия въпрос зимно време.
benimm8808 - специалист
kuuuuuul написа:
Прегледах упътването на NHC-H52-2 но никъде не видях да се регулира тем.на соларната помпа за защита на колектора,което значи че пак ще имаш същия проблем въпреки че можеш да охлаждаш бойлера и през котела.Това означава че всички нови електронни терморегулатори произведени тук са приложими безпроблемно само при дрийн-бек с-ма,при другите вероятността да прегреят колекторите е огромна.
От Натурела обясниха,че не соларната помпа пази от прегряване,а управлението на 2-рата помпа за котела(камината).
В интерес на истината не съм стигнал още до там да го прочета упътването на Н52-2,просто споделих какво ми обясни днес собственика на Натурела.
шоп - майстор
benimm8808 написа:
шоп написа:
Разхода на ток, амортизацията на помпи и контролери за да се разтоварва бойлера за мен са неприемливи. Варианта топлината да се насочва към отоплителната система лятото и да е охлаждаме с климатици още повече.

Вкъщи съм вързал към соларите 2 перални и 2 съдомиялни...така, че по това също може да се помисли.
Колега писъл съм по горе,че при включването на помпата на камината за точно 2 мин. водата в бойлера пада от 84гр. на 80гр.За да загреят пак панелите до 84гр. ще са им необходими поне 45-50мин.(засичал съм го).А при мен всичко за соларните панели приключва в 15:30(лятото) просто калкана хвърля сянка.
Този проблем го нямам всекидневно,само в дните когато в къщи съм само аз.
И моето питане беше(е) как да подкарам помпата на камината за тези 2 мин. при достигане на 84гр..Вече стана ясно че с този модел управлвние на Натурела не става да подкара помпата(уви прецакал съм се),ако продам старото-ще инвестирам в новия модел.
Съгласен съм с теб,че промяната на градуса на панелите може да доведе до ефект,но немога да съм съгурен с колко,а и да преправям рамката и медната разводка ми се струва малко трудно вече.

Давайте идеи с какво и как мога да пускам помпата за кратко.

Evgeny предложи вариант-в момента ще потърся електронен термостат или електроника, за да вкючва помпата.

Поздрави.
То е ясно, че си си наумил да вкарваш лятото 84 градусова вода в тръбите на отоплителната система. Няма да споря дали това е ефективно или не. Щом идеята за инвестиция в бойлер с по-голям обем ти се струва неоправдана или повдигането на панелите с 10-20 градуса и увеличен зимен добив е трудно, помисли за един нормално затворен магнитен клапан който при аварийна ситуация ще пропуска студена водопроводна вода през горната серпентина в канализацията. Принципа е масово използван в котлите на твърдо гориво ( към Виадрусите се продава серпентина) Така с един ел.клапан за 15-20 лв и терморег. за 15 лв ще си решиш проблема.

Аз не бих изхвърллил топла вода в канала или в отоплителната система при 35 градуса лятото все пак.

Тема "Въпрос за охлаждане на бойлер през парна инсталация?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: