• 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
гоце - помощник
Шапка се слага на комин, който е под нивото на билото. Може и да бъркам, но на снимката изглеждат много високи и сигурно са направени да излизат над билото. Според мен стърчат грозно и се набиват в очи. Бих те посъветвал, ако слагаш шапки скъси комините.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
гоце написа:
Шапка се слага на комин, който е под нивото на билото. Може и да бъркам, но на снимката изглеждат много високи и сигурно са направени да излизат над билото. Според мен стърчат грозно и се набиват в очи. Бих те посъветвал, ако слагаш шапки скъси комините.
Комините трябва да стърчат поне половин метър над било, инак не тегли. Шапка се слага заради валежи или заради птици.
Stefan2000 - специалист
Аз моят го направих с плоча, въпреки турските керемиди.
Плочата е "изкуствена", отлях си я от по-силен бетон.
За сега е гола, но ми се върти идея да наредя отгоре и' турски керемиди, и всичко ще се върже.
Процедурата ще е елементарна.
Лека подложка в центъра, за да се получи наклон за керемидите, след това задължително трябва да ги залепя, и на билото им, отново керемиди напречно залепени.
Ако керемидите идват дълги, рязане,
Комина, за да не ми изглежда хилав, го облепих с 2см. плочки итонг. А и за да изолирам топлината от битумната обшивка.
гоце - помощник
n_a написа:
гоце написа:
Комините трябва да стърчат поне половин метър над било, инак не тегли. Шапка се слага заради валежи или заради птици.

Е да де ! Това за 0,5 метра над билото го спестих защото видно е от снимката, че ги има. Но това за шапка на комин срещу пилетата искрено ме разсмя. Шапката се слага срещу дъжд и за предпазване от надналягане когато коминът завършва под нивото на билото или има в близост по-висок обект. Отворите отстрани на шапката трябва да са с площ 2-3 пъти сечението на димоотвода. В случая сега забелязах, че комините са на северен калкан на къщата и съвета ми да скъси комините не е много правилен. Казах го от естетична гледна точка. Комин стърчащ 2 м над покрива не ми се връзва. В крайна сметка зависи какви уреди (печки,камини) ще се включат в тези комини :) .
гоце - помощник
Stefan2000 написа:
Аз моят го направих с плоча, въпреки турските керемиди.
Плочата е "изкуствена", отлях си я от по-силен бетон.
За сега е гола, но ми се върти идея да наредя отгоре и' турски керемиди, и всичко ще се върже.

@Stefan2000, Няма да сбъркаш. При вятър се получава ефекта на самолетното крило. Отдолу подналягане и коминът има по-добра тяга. И само с плочата пак го има тоя ефект, но така се усилва пък е и по-красиво.
Не забравяй да измажеш ( шпакловаш) итонга :)
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14

Тема "От стара къща "стара къща"" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: