• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 60
Всички имаме коли, нали ?
infomar
След пенсионирането реших да закупя една количка с която да изкарам следващите 10-15 години, ако Господ ми даде толкова живот.... щото ако гледам статистиката, може и да бъде на половината от този срок.
Гледам, чета по форумите и тотално се травматизирах от написаното. Оставам с впечатление, че всички коли от автокъщите са манипулирани в километрите, напудрени... 80% с пробег 100000 - 130000... всички катонови... супер... :? и т.н.т., а тези предлагани от частни лица/регистрирани, се продават защото...... казват....., че имат констатирани дефекти и искат да се отърват от тях.

Така или иначе, коли у нас се продават и купуват и както казва комшията - кола и жена са на късмет.

На кратко - като за пенсионер, ми трябва кола с мощност до 100 к.с. за да има нисък данък, (макс. 120к.с.) може да няма много екстри, но да има евтина поддръжка. Като километри едва ли ще изминавам повече от 300-500 месечно, така, че след закупуването и ще има общ очакван пробег около 40-60 000 км.... живот и здраве.
Не искам да е дизел, защото чувам, че имали скъпи части при евентуален ремонт, та трябва да е бензин... за газово устройство едва ли има смисъл при тези малки километри.

Пенсионерите не обичат малките и тесни коли, искат да си опънат краката и да не се свиват на седалките.. Да могат да натоварят 5-6 щайги с домати, грозде или праскови, за да ги занесат на "децата", които вече гледат внуци...

Основни изисквания:
Двигател - до 100 к.с; макс. 120 к.с.
Километри - под 100 000 - 120 000;
Цена - до 8000 - 8500 лева;
Двигател - бензин;
Купе - хечбег;
Скоростна кутия - ръчна;
Цвят - без значение;
Година производство - 2005-2010
Наличие на работещ климатик.

Опитах се да подредя колите по красота вънка/вътре, така както ми харесват от снимките, но не и по функционалност, икономичност и т.н.т.

1. Mazda 3 - 1.6i или Mazda 2 - 1.3 16v
2. Toyota Yaris 1.3i или Toyota Corolla 1.4i
3. Hyundai I30 1.4...1.6
4. Ford Fiesta 1.4 16V или Ford Focus II Hatchback 1.6 Duratec 16V (100 Hp) MT
5. Peugeot 307 1,6 I или Peugeot 207 SW 1,6i 16V
6. Seat Ibiza 1.6i
7. Opel Astra 1.4i или Opel Corsa 1.4

Трудно ми е да си отговоря, понеже не съм навътре в този бранш, коя от горните коли подхожда на едно спокойно пенсионерско каране и не скъпа поддръжка.
Интересува ме марка кола!!!

На ясно съм, че след закупуването на която и да е кола, трябва да се подменят ремъци, масла, филтри и т.н.т. което е около 1000 лева допълнително.
На ясно съм също, че от всеки модел има конкретни коли които са издържали дълги години без аварийна работа... но би трябвало с нещо генерално, едните да имат някаква разлика от другите.

Надделява ми намерението въпреки наличие на риск, който мисля, че е по-приемлив, да бъде закупена от частно лице. Виждам, че "Аутоплаза" ЕАД - София продава само такива коли. Какви впечатления имате от тях? Рискът да се попадне на крадена кола е по-малък, вероятността от превъртане километрите също... остава само рискът от скапан двигател поради което и се продава колата.

п.с.
Може ли да ме насочите към "читава" автокъща в района на Плевен, Враца или Бургас pls.
:partyman:
DundyTheCroc - майстор
Повечето коли от списъка ти са сравнително малки и няма да има много място за товарене, освен ако не свалиш задните седалки. За нисък данък се търси кола под 100 коня и със сертификат Евро3, за предпочитане Евро4. Поддръжката и колко ще изкара е въпрос на късмет. Комби не искаш ли или държиш на хеч?
VLADO66 - майстор
Може да включиш и Форд Fusion-здрава колица/ не страда като Фиестата от калпава предница/, висока позиция на седене,безпроблемно газифициране а и дизелите са хубави.
8180 - майстор
infomar написа:
Пенсионерите не обичат малките и тесни коли, искат да си опънат краката и да не се свиват на седалките.. Да могат да натоварят 5-6 щайги с домати, грозде или праскови, за да ги занесат на "децата", които вече гледат внуци...
Струва ми се, че повечето изброени не отговарят на цитираното.
Аз съм фен на минивановете.
Преди карах семейно и за работа Спейс Вагони, но се счупиха.
Със списък като твоя приблизително започнах да гледам и съвсем извън подготовката, ми предложиха нещо подобно и мe зарибиха.
От година съм с него и не съжалявам - 2,0 HDI, 90к.с., ок. 7,2л/100 градско София.
Изобщо не ми хрумваше, че ще ми хареса - марка, дизайн - абе, нищо.
Минуси - проблемен багажник на покрива, ако ти трябва, намалена видимост ляво (пешеходци), малко по-голям радиус на завиване (паркиране), завишен шум над 110км/час., може би по-слаба предница.

http://www.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?to ... 5303608434

Изображение

Загледай го, седни, преценявай си. На повечето изисквания отговаря. Не съм наясно с бензиновите мотори.
DundyTheCroc - майстор
С риск да бъда оплют, ама кола с емблема мачка, борче или пичка да не се взема :-D
п.п До 120 коня може да се погледне Мазда 6 1.8 бензин хеч, след фейслифта, че преди това много гният.
infomar
DundyTheCroc написа:
Повечето коли от списъка ти са сравнително малки и няма да има много място за товарене, освен ако не свалиш задните седалки. За нисък данък се търси кола под 100 коня и със сертификат Евро3, за предпочитане Евро4. Поддръжката и колко ще изкара е въпрос на късмет. Комби не искаш ли или държиш на хеч?
Така е, колата трябва да е до 100 к.с., но като изключение може и мааалко да прехвърли, ако "не е за изпускане" и е добра.
За комби - гледах ги, не са лоши, но хеча е по-красив и компромисен... но не е и изключено. Това с носенето на щайги ще е инцидентно - 2-3 пъти на година и може да се преживее някак си.. Относно сертификатите Евро 3,4,5 или 6 мисля, че няма голямо значение:

Ако автомобилът Ви притежава действащ катализатор и е с мощност на двигателя до 74kW, но не отговаря на екологичните категории "Евро 3", "Евро 4", "Евро 5", "Евро 6" и "EEV" данъкът се заплаща с намаление между 20% и 40% в зависимост от решението на общинския съвет.
Ако автомобилът Ви е с мощност на двигателя до 74kW и отговаря на екологични категории "Евро 3" или "Евро 4" данъкът се заплаща с намаление от 50%.
Ако автомобилът Ви е с мощност на двигателя до 74kW и отговаря на екологични категории "Евро 5" или "Евро 6" данъкът се заплаща с намаление от 60%.

Маздата много ми харесва, въпреки, че казват, че имала много по-скъпо обслужване, но пък по-рядко се разваляла. За "Мазда 6" не съм мислил, щото си мисля, че няма да влезе в ценовият диапазон, не, че не са хубави... дори е много хубава но не е нито хеч, нито комби.
Последна промяна от infomar на чет мар 24, 2016 11:39 am, променено общо 1 път.
8180 - майстор
DundyTheCroc написа:
С риск да бъда оплют, ама кола с емблема мачка, борче или пичка да не се взема :-D
Няма лошо - преди година и аз бях така, дано не се върна към тази сентенция. :)
А Питащият допуска "мачка". Синът ми имаше проблеми с две дизелови "пички", но не ги разкарва.
Май е на късмет.

П.П. При мен данъкът е 34лв.(София) - май съм с Евро3 или 4.
radius - майстор
DundyTheCroc написа:
С риск да бъда оплют,.
Плююююю , получи си го. :lol:

От 8г. карам Пикасо 2 ХДИ и съм много доволен, като споделям на 8180 забележките (без това за слабата предница). За багажника не разбрах кое е кофти, но да не размиваме темата.

Инфомар, стесни търсенето, така е много обширно и противоречиво - хем има Ярис в списъка, хем Астри и 307. Според мен първо си избери типа купе, което искаш ( съвета ми е за миниван, защото не е по-дълъг от хечбека, а е по-просторен и с повече възможности и удобства).
Пишеш за коли 2005, пък да ги караш още 15г. ( дай боже и 30 :wink: ). Е сегашните коли със сигурност не са направени да изкарват по 25г. Ако е по-нова ще трябва да се примириш с по-малка.
шоп - майстор
DundyTheCroc написа:
п.п До 120 коня може да се погледне Мазда 6 1.8 бензин хеч, след фейслифта, че преди това много гният.
+1
карал съм и пежо, имал съм и чисто нов С4 Гранд Пикасо.... Няма такива боклуци. Може би аз не съм имал късмет с мачката и борчето.

Карам в момента Мазда 6, 1,8 бензин 2009 год. За 7 години няма дори и крушка изгоряла!!! Дуракоустойчива кола. Акумулатора дори и е оргиналният ( е, за следващата зима ще купувам нов от Стар Моторс) Двигателят е с верига и оценката от Ауто билд е 6+. 100 000 км без нито един проблем. Масла и филтри са на прилични цени в Стар Моторс ( около 140-160лв всичко)
infomar
radius написа:
DundyTheCroc написа:
С риск да бъда оплют,.
Плююююю , получи си го. :lol:

От 8г. карам Пикасо 2 ХДИ и съм много доволен, като споделям на 8180 забележките (без това за слабата предница). За багажника не разбрах кое е кофти, но да не размиваме темата.

Инфомар, стесни търсенето, така е много обширно и противоречиво - хем има Ярис в списъка, хем Астри и 307. Според мен първо си избери типа купе, което искаш ( съвета ми е за миниван, защото не е по-дълъг от хечбека, а е по-просторен и с повече възможности и удобства).
Пишеш за коли 2005, пък да ги караш още 15г. ( дай боже и 30 :wink: ). Е сегашните коли със сигурност не са направени да изкарват по 25г. Ако е по-нова ще трябва да се примириш с по-малка.
Когато съм изброил колите, съм имал в предвид диапазона от/до, защото в зависимост от качеството на изпълнението и двете стават, не съм много претенциозен, като клоня към по-мощната.. защото за тях умните хора казват, че били по-добри от по-слабичките. Сега виждам, че малките модели трябва да отпаднат, щото и купетата им са малки... :? на снимките ми изглеждат големички... ама сигурно се заблуждавам.
Не ми придиряйте, щото от коли почти не разбирам и сега гледам обявите като объл камък.... и се литкам на ляво и дясно.

Сега карам една Форд фиестичка бензин 1.3...без климатик... без никаква автоматика... Ами вече е на 23 години, не съм навъртял много - 120 000 км. Освен ауспуха и тръбите му, акумулатор, накладки на спирачките, шарнири на кормилната щанга и консумативи (масла филтри) друго не съм пипал.. наливам бензин и карам. Но остаря и някак си ми стана малка.... За това искам да я сменя. Поне на стари години да покарам някоя по-съвременна кола.

п.с.
"Мазда 6" не е ли седан :?
https://bg.autodata24.com/mazda/mazda-6 ... hp/details
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 60

Тема "Избор на "пенсионерска" кола." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: