6osi6 написа: Как може да се направи голям Буфер?Да, мъчна работа е. Това с буфера.това, което си представях е да изкопая дна дупка в мазето и да наредя от онези бетонните пръстени, които използват за направа на канали и шахти, ама те няма да влязат в мазето
Да се вържат 10 буфера по 1000 лева, това е цената за горивото до 2030 г.
Може ли да се ползва за возен резервоар топлоизолирано помещение, в което водата не е под налягане? Само чес какви материали да се уплътни и изолира отвътре, за да задържа водата?

Относно цената... за момента се обсъждат концепции (поне аз де) , както се казва чесане на език.

В моя случей, хубавото е че буфера няма да е нужно да е толкова инертен (голям). Със сигурност ще се купуват още бойлери, които зимата ще се ползват като буфери. Каквото се натрупа през деня, ще бъде разкарано по тръбите на парното до сутринта. Става дума за Х на брой 500л бойлери. 300л няма да се пипа, той остава за миене на очите сутрин.
При този контролер, който сглобявам и тествам (липсват ми само релетата, ама мога да ползвам светодиодите им за индикация), може да се настройват интервали на работа на помпата според определени температури.
Освен това, освен по времеви интервал, може да се настрои релето да включва на твърдо зададени градуси или да работи според диференциална разлика.
Целта е 90те вакуумни тръби (+ 6 плоски панела) да поддържат 25 градуса в 2 стаи. Ако температурата в бойлера падне под зададения минимум, помпата спира. Това, ако няколко дена няма слънце. Ако няколко дена подред има слънце, ел клапан или друга помпа вклювчат нов кръг, в нкоя северна стая.
Чакам с нетърпение да сложа тази събота управлението и да поразместя малко фитинги, за да почна да снемам данни.
Така да си приказвам, звучи малко

Това беше и целта на тая тема, да събера информация какво мога да очаквам от 90 вакуумни тръби 1.8х55, за да знам колкои какви радиатори да взема.
Както и да е, радиаторите са взети, подбирани са според размерите си- най-големия, който може да влезе под прозореца. Дано проектантите за имали нещо наум. Общо за двете стаи около 10 КВт, но в едната стая е само един и ми се струва че ще е малко.

Преди сигурно месец тествах в ясен слънчев ден и всички радиатори грееха, най- близкия бехе на 55 градиса, според контролера на Интиел ДТ3, датчика е аналогов, значи се влияе от дължината на кабела, но пък не беше прилепен плътно, а набутан в ребрата на радиатора.
И още нещо исках да напиша, не е конкретно насочено към някой или провокирано от конкретно мнение, но аз предпочитам да дам (или вложа) пари в нещо, което има смисъл.
Вярно е че с парите, похарчени за системата, можеше да грея на дърва и ток няколко години, ама я да помислим (баналия пример) колко дървета ще спася? Вярно дървата не са най-адекватния начин за отопление, но като има слънце, защо да не се използва?
Я да си представим, какво би било ако на всяка селска къща имаше по 4-6 квадрата плоски панели или аналогична мощност тръби?
Нали затова ни раздаваха от Евр. СъюзЪ пари, компенсация за затворените блокове?
Каква стана тя?! Вместо населението да придобие автономност, "нашите" вкараха "техните" в схемата и се видя какво стана- соларни ниви, такси за пренос и включване за тарикатите и "зелена" (солена) добавка за овцете, да плащат.
Освен това, съм много песимистично настроен че цената на енергоносителите ще остане така ниска. Всички сме наясно кой го прави, напук на кого го прави и защо може да си позволи да подбива цените, но въпроса е докога. А у нас е доказано че се действа на принципа "зъб за чене" и цените винаги трудно падат а рязко се покачват. Като при отслабването

Мба, взех да се ядосвам, пак. Правя си системата и почвам да се моля всичко да работи както трябва

И тук се сещам за поговорката че безплатното е скъпо и независимостта се извоюва и иска жертви

А относно цената - както казват студентите - еее, няма да ида 20-30-50 пъти на дискотека и ще си го взема