• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 14
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Large - специалист
6osi6 написа:
Как може да се направи голям Буфер?
Да се вържат 10 буфера по 1000 лева, това е цената за горивото до 2030 г.
Може ли да се ползва за возен резервоар топлоизолирано помещение, в което водата не е под налягане? Само че :? с какви материали да се уплътни и изолира отвътре, за да задържа водата?
Да, мъчна работа е. Това с буфера.това, което си представях е да изкопая дна дупка в мазето и да наредя от онези бетонните пръстени, които използват за направа на канали и шахти, ама те няма да влязат в мазето :) Най- приемливия вариант си остава готова цистерна.. сигурно има такива с готова изолация, само трябва човек да я зарови в двора си :)
Относно цената... за момента се обсъждат концепции (поне аз де) , както се казва чесане на език. :partyman:
В моя случей, хубавото е че буфера няма да е нужно да е толкова инертен (голям). Със сигурност ще се купуват още бойлери, които зимата ще се ползват като буфери. Каквото се натрупа през деня, ще бъде разкарано по тръбите на парното до сутринта. Става дума за Х на брой 500л бойлери. 300л няма да се пипа, той остава за миене на очите сутрин.
При този контролер, който сглобявам и тествам (липсват ми само релетата, ама мога да ползвам светодиодите им за индикация), може да се настройват интервали на работа на помпата според определени температури.
Освен това, освен по времеви интервал, може да се настрои релето да включва на твърдо зададени градуси или да работи според диференциална разлика.
Целта е 90те вакуумни тръби (+ 6 плоски панела) да поддържат 25 градуса в 2 стаи. Ако температурата в бойлера падне под зададения минимум, помпата спира. Това, ако няколко дена няма слънце. Ако няколко дена подред има слънце, ел клапан или друга помпа вклювчат нов кръг, в нкоя северна стая.
Чакам с нетърпение да сложа тази събота управлението и да поразместя малко фитинги, за да почна да снемам данни.
Така да си приказвам, звучи малко :weedman: .

Това беше и целта на тая тема, да събера информация какво мога да очаквам от 90 вакуумни тръби 1.8х55, за да знам колкои какви радиатори да взема.
Както и да е, радиаторите са взети, подбирани са според размерите си- най-големия, който може да влезе под прозореца. Дано проектантите за имали нещо наум. Общо за двете стаи около 10 КВт, но в едната стая е само един и ми се струва че ще е малко. :?
Преди сигурно месец тествах в ясен слънчев ден и всички радиатори грееха, най- близкия бехе на 55 градиса, според контролера на Интиел ДТ3, датчика е аналогов, значи се влияе от дължината на кабела, но пък не беше прилепен плътно, а набутан в ребрата на радиатора.

И още нещо исках да напиша, не е конкретно насочено към някой или провокирано от конкретно мнение, но аз предпочитам да дам (или вложа) пари в нещо, което има смисъл.
Вярно е че с парите, похарчени за системата, можеше да грея на дърва и ток няколко години, ама я да помислим (баналия пример) колко дървета ще спася? Вярно дървата не са най-адекватния начин за отопление, но като има слънце, защо да не се използва?

Я да си представим, какво би било ако на всяка селска къща имаше по 4-6 квадрата плоски панели или аналогична мощност тръби?
Нали затова ни раздаваха от Евр. СъюзЪ пари, компенсация за затворените блокове?
Каква стана тя?! Вместо населението да придобие автономност, "нашите" вкараха "техните" в схемата и се видя какво стана- соларни ниви, такси за пренос и включване за тарикатите и "зелена" (солена) добавка за овцете, да плащат.
Освен това, съм много песимистично настроен че цената на енергоносителите ще остане така ниска. Всички сме наясно кой го прави, напук на кого го прави и защо може да си позволи да подбива цените, но въпроса е докога. А у нас е доказано че се действа на принципа "зъб за чене" и цените винаги трудно падат а рязко се покачват. Като при отслабването :axe:

Мба, взех да се ядосвам, пак. Правя си системата и почвам да се моля всичко да работи както трябва :prayer: и както искам/очаквам . Догодина слагам 2-4-6 панела за ток, за да съм наплно независим, поне няколко дни-месеца в годината. Помпи- момпи UPS-и...
И тук се сещам за поговорката че безплатното е скъпо и независимостта се извоюва и иска жертви :supz:
А относно цената - както казват студентите - еее, няма да ида 20-30-50 пъти на дискотека и ще си го взема :) :lol:
Andri01 - майстор
...и на 102-та година ще се изплати и ще заработи без грешка за правнуците,,ама тогава те няма да са тука !Ще живеят на Марс! :) :partyman:
Large - специалист
Andri01 написа:
...и на 102-та година ще се изплати и ще заработи без грешка за правнуците,,ама тогава те няма да са тука !Ще живеят на Марс! :) :partyman:
След 102 години бера една чанта свеж лук, хващам влак, отивам при тях на Марс и почваме да мислим как ще ги стоплим там. Слънцето е доста по-малко там, ама имам толкова време да вникна в ядрения разпад. Иска по-малко инфраструктура от тремоядрения синтез... ама е доказана технология - като дървата... Това колко ходеия на дискотека са... дори АЗ не мога да го сметна. :lol:

П.С. трябва да проуча как стои въпроса с геотермалната енергия там, че не ми идва на prima vista... Ама като трябва, ще бийм сонда , па квот стане :)
Andri01 - майстор
Те младите се топлят един друг,не им требе гео-енергия ни соларна! Такива ни трябват вече на нас-дъртите,че студено-бабата се дърпа...комшийката-крива :sad:
Large - специалист
Това го пиша и спирам, преди някой да ми се скара че спамим ...
Andri01 написа:
бабата се дърпа...комшийката-крива :sad:
Нали затова има Направи си сам :) :? :lol:

Ааа, щях да забравя! Относно помпата, от едната фирма ме пратиха при другата, която всъщност е официалния дилър на тая марка. Там я видяха и казаха че няма да стане, щото е капсулована, а части има само в западна Бъл... опс- Македония... Били ЗАБРАНЕНИ в Европейския съюз.... Така и не разбрах защо, но както и да е.
Да не ми кършат хатъра ме пратиха в една кал (кой ми е виновен че валя) в сервиза им, производствената база.
Там една леля ми показа къде е шефа им. Той пък също ми каза че няма как да се отвори (и да се затвори , ЧЕ И ДА РАБОТИ след това). Става дума за точно тоя модел. Единственото, което мога да опитам (след като толкова много настоявам) било да я накисна с оцет и да и направя клиз... аа-а-ъ промивка.... И сега кисна, ама по предварителни проверки не се е разхлабил ротора... ама пък се образува газ, значи реагира с някакви карбонати.. ако има киселина в оцета де....
Завих две ктъгчета от мека пластмаса под гумите на холендера, за да стои оцета вътре и да не вмириша балкона, ама трябва да излизам на балкона през 2-3 часа да изпускам газове... докога... ще видим. :mrgreen:
6osi6 - майстор
gnt69 написа:
Купуваш 2-3 спартака и ето ти 10 кубика...
:? Това не става.
За 400 лева се купуват 20 варела по 200 литра и можеш да контролираш температурата на всеки от тях. Така ще имаш съд с гъвкав използваем обем :yawinkle: от 0,2 до 4 куб/м.
шоп - майстор
Evgeniy написа:
Large написа:
Някой има ли идея как да измеря температурата на водата на хоризонтаален бойлер, 300л Сън Систем
Не трябва да махам термостата.. може би ще режа металната обшивка и изолацията и ще залепя метална тръбичка. Течния метал дали провежда достатъчно топлина?
Като се замисля, външно мерене няма да помогне, защото самия бойлер май няма серпентина вътре а антифриза минава по външна водна риза... кофти. Май ще трябва да извадя термрегулатора, за да ползвам гилзата на сондата му.
Здравей, Поздравления и от мен за ентусиазма, последователността и търпението :)

Относно температурата - запояваш една дълга затапена медна тръбичка в една тапа и я завинтваш през тетка в изхода/входа на водата. Така сензора може да се набута вътре в бойлера, а изхода/входа на водата - на 90 градуса от тетката.
шоп написа:
От доста време следя мониторинга на една немска къща с 55м2 плоски колектори и 11м3 буфер. Вече ще поглеждам и твоята.
Успехи!
Здравей Шоп,
Дай линк ако може, и на мен ми е интересно. Замислил съм се на тая тема...

Ето го линка http://vakuumpuffer.dyndns.org/heizung.php#

буфера е 11м3 с вакумна изолация
lov - майстор
Large написа:
Evgeniy написа:
Половин цол има площ 1.27 кв.см. Тръбичка Ф6 (не знам дали във Ф5 ще се напъха сензора) е с площ 0.28 кв.см. т.е с около 22% ще намалиш площта.
Да, това май е единствения вариант, за сега... Сензора е Ф6 . Само трябва да намеря подходяща тръбичка и човек, който да може да заварява такива материали... Може на първо време да ползвам гилзата на термостата на нагреватела. Яд ме е че не използвах времето, когато фланеца беше навън, да ми заварят една тръба :x , ама като знам какъв проблем ни прави, по-добре никога да не се налага да го сваляме отново...

Сега.. имам нов проблем, тоест, появи се лъч надежда, за еднациркулационна помпа.
Ротора е блокирал, и бше отписана, ама след обилно пръскане с ВД 40 започна да се движи, ама трудно. Проблема е че като развия болтовете,стои в това състояние и не мога да я разглобя по-нататък.
Изображение
Има ли друг начин, освен тоя, който ми идва на ум- да я сглобя пак, като оставя фиксирашите болтове леко хлабави и да я надуя под налягане, докато се разлепи тоя фланец ли е какво е...?
Друга помпа, на Грунфос, която отварях, си се разглобява на парчета, което даже малко ме изплаши, щото исках да обърна посоката на щуцера на кабела, а то изпада всичко:-D от ръцете ми...
Мислех да навия обратно пробката и да дърпам с нея, ама резбата е и самия материал на корпуса са много тънки.
Тая помпичка що много ми мяза на китайско Тайфу. :?
Имам една разглобена в гаража и утре ще ти снимам как е сглобката. Но дори да не е такава то разлика почти няма. Цялата тази тенекия трябва да се отлепи от чугунения корпус. Ротора остава в тая цилиндричната част. Това нещо е неразглобяемо. ротора е вкаран от зад и после е сложено дъното с лагера и после е заварено. Ако е китайче турбината със сигурност е пластмасова така че не прекалявай с нягряването. А и затягането може да е от това че е прегрята и турбината се е стопила. Виж дали се вижда през отвора.. Едва ли е варовик, по вероятно е някое парче от гарнитура. Цвъкай масло и пробвай с някой винтоверт да я развъртиш.
4799inpl64 - специалист
lov написа:
Large написа:
Evgeniy написа:
Половин цол има площ 1.27 кв.см. Тръбичка Ф6 (не знам дали във Ф5 ще се напъха сензора) е с площ 0.28 кв.см. т.е с около 22% ще намалиш площта.
Да, това май е единствения вариант, за сега... Сензора е Ф6 . Само трябва да намеря подходяща тръбичка и човек, който да може да заварява такива материали... Може на първо време да ползвам гилзата на термостата на нагреватела. Яд ме е че не използвах времето, когато фланеца беше навън, да ми заварят една тръба :x , ама като знам какъв проблем ни прави, по-добре никога да не се налага да го сваляме отново...

Сега.. имам нов проблем, тоест, появи се лъч надежда, за еднациркулационна помпа.
Ротора е блокирал, и бше отписана, ама след обилно пръскане с ВД 40 започна да се движи, ама трудно. Проблема е че като развия болтовете,стои в това състояние и не мога да я разглобя по-нататък.
Изображение
Има ли друг начин, освен тоя, който ми идва на ум- да я сглобя пак, като оставя фиксирашите болтове леко хлабави и да я надуя под налягане, докато се разлепи тоя фланец ли е какво е...?
Друга помпа, на Грунфос, която отварях, си се разглобява на парчета, което даже малко ме изплаши, щото исках да обърна посоката на щуцера на кабела, а то изпада всичко:-D от ръцете ми...
Мислех да навия обратно пробката и да дърпам с нея, ама резбата е и самия материал на корпуса са много тънки.
Тая помпичка що много ми мяза на китайско Тайфу. :?
Имам една разглобена в гаража и утре ще ти снимам как е сглобката. Но дори да не е такава то разлика почти няма. Цялата тази тенекия трябва да се отлепи от чугунения корпус. Ротора остава в тая цилиндричната част. Това нещо е неразглобяемо. ротора е вкаран от зад и после е сложено дъното с лагера и после е заварено. Ако е китайче турбината със сигурност е пластмасова така че не прекалявай с нягряването. А и затягането може да е от това че е прегрята и турбината се е стопила. Виж дали се вижда през отвора.. Едва ли е варовик, по вероятно е някое парче от гарнитура. Цвъкай масло и пробвай с някой винтоверт да я развъртиш.
Един познат разправяше че на битака имало помпи по 15-20лева.Утре съм свободен и мисля да прескоча.Ако е така-не знам дали си заслужава гимнастиката.Освен за направи си сам.
Large - специалист
4799inpl64 написа:
Един познат разправяше че на битака имало помпи по 15-20лева.Утре съм свободен и мисля да прескоча.Ако е така-не знам дали си заслужава гимнастиката.Освен за направи си сам.
Битака е хубаво нещо, но имайки впредвид естеството на предлаганата там стока, пазаруването от там е спонсориране на тероризма... и игра на руска ролетка едновременно. :lol:
Има някои търговци, на които им личи че не са от хората, пласиращи крадени стоки, ама кой знае от къде си набавят и те стоката. :?:
Бих си взел шило или някой нестандартен гаечен ключ голям размер от човека, дето има сергия, ама не и от онези с вестниците по земята. :finga:
Единствено остава кефа от пазарлъка, то като по моловете- стока за 100лв ти я "дават" за 15-20 лв :rolleyes:

Относно помпата, не е китайска, френска е, уж... ама за "източЕни" европейци.
Изображение

Wilo Star-RSB 25/4
Работела си е, нищо и е нямало, но както винаги става в България- зимата ни изненадва и тя замръзва. Явно е видяла зор, щом ръба на пробката се е отчупил... ако е била експлоатирана и монтирана правилно - с филтър, сигурно още е щяла да работи, но ситуацията е налице...
След като кисна в оцет снощи, няма особено подобрение. Винтоверта ми е слаб , но сложих бита в бормашината и пуснах нещата да се джуркат- ама няма подобрение. Ще я дисектирам, да видя какво има вътре. Да видим дали наистина държи 4-5-6 бара, при свален (раазхлабен) мотор...
Турбината си е без наранявания, но малко встрани... СЪмнявам се че може да има я кълчища, я тевлон влязал вътре...
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 14

Тема "Соларна инсталация - параметри" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: