Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
asenlynch - специалист
Здравейте, приятели!Поставен съм пред дилемата -обикновен или проточен бойлер?!Кое е по-икономично?Имате ли впечатление?
Шест - членно семейство, което се къпе между 5 и 7 пъти на ден...
Мием съдовете на бойлера.
Трябва да сменям старият бойлер и решаващо е кое ще ми харчи по малко ток.
Благодаря предварително!
alfman - напреднал
Приятелче поточния захранва само една точка, докато универсалния може да захрани всички точки на инсталацияата. По икономичен ти е поточния бойлер, защото докато се къпеш консумира ток и вода. Но разликата е минимална. Има газови поточни бойлери които могат да захранват цялата водопроводна инсталация и са много икономични, но все още не са практични у нас поради факта-газифициране.
W123 - специалист
alfman написа:
Приятелче поточния захранва само една точка, докато универсалния може да захрани всички точки на инсталацияата....
Не е баш така.Това че по магазините се продават онези въшки които се слагат в кухнята да си миеш чиниите не означава че няма и други модели.
За да си сложиш проточен бойлер за домакински нужди ти трябва наистина здрав,як и мощен.Стибел Елтрон имат такива но са голяма цифра и вършат това за което искаш.Монтират се на мястото на стария ти бойлер но няма тука меки връзки,момчетата искат железни тръби и инсталация която да издържи и кабела трябва да е дебел колкото палеца ти...
crez - майстор
Аз съм за нормален 80-120 литров бойлер от съвременен тип с подобрена изолация и добър клас на ел.ефективност с вграден топлообменник в него. Това е алтернатива която може и в бъдеще да се използва. Аз на вилата съм с такъв, захранва кухнята и банята, зимата като работи парното имам винаги в изобилие топла вода без да включвам на ток.
mitcd - специалист
За проточен бойлер ти трябва по яка ел. инсталация .Не знам с колко точно са по икономични ,но нагревателите им сдават по-бързо багажа заради варовика във водата.Комшията смени 2 докато накрая се отказа.от проточените бойлери.
shotik - майстор
Ползвал съм и от двата вида и категорично съм за нормалния бойлер.Причината е :при нормален бойлер може да се ползва и нощна тарифа за ток,с което се намалява сметката за ток,,ползва се по тънък кабел за захранване,може да се ползва по силна струя вода за определено време в зависимост от обема ,захранва цялата система,недостатък е че трябва да се изчака да загрее,заема пространство.

Проточния бойлер е добър че ведага загрява,може да поддържа по дълго време топла вода,заема малко място,недостатъци са нисък дебит и налягане на водата,изискване на по дебел кабел за захранване,често повреждане на включвателя,по голяма консумация на ток.

И при двата вида е важно правилното ползване за да не гръмне при първия и да не прегрее при втория вид,всички защити /водни и електрически/трябва да са изправни .
Милен - майстор
Аз съм с два обемни бойлера. 80л в банята и 15л в кухнята. И на двата съм си сложил часовници да включват 4ч. за големия и 5ч за малкия. Така имам топла вода през целия ден, а бойлерите са работили на нощна тарифа.
W123 - специалист
Вие колеги хубво ги пускате на нощна,ама я го вижте пича че са шест човека и всеки като си хвърли по един душ и аре...водата свърши още при втория,ако са като мойта мома няма и да остане и за втория.
Скачай на някой голям бойлер-120 и нагоре литра.
А за проточните-пак казвам не се ограничавайте само до Фламина,Елдом и т.н. .На един баровец в къщата видях Стибел за над 2 бона и по спомени беше 18 или 22kW :shock: Toва нещо захранваше цялата къща и водата излизаше яко вряла с пара без промяна на налягането.
crez - майстор
W123 написа:
Вие колеги хубво ги пускате на нощна,ама я го вижте пича че са шест човека и всеки като си хвърли по един душ и аре...водата свърши още при втория,ако са като мойта мома няма и да остане и за втория.
Скачай на някой голям бойлер-120 и нагоре литра.
А за проточните-пак казвам не се ограничавайте само до Фламина,Елдом и т.н. .На един баровец в къщата видях Стибел за над 2 бона и по спомени беше 18 или 22kW :shock: Toва нещо захранваше цялата къща и водата излизаше яко вряла с пара без промяна на налягането.
За тези са нужни 380 волта.
W123 - специалист
Знам,даже му видях и захранващия кабел...сигърно и електромера е усилен че да може да насмогне да се врътка :-D
Споменах че това беше в къща на баровец...

Тема "Проточен бойлер срещу обикновен бойлер!За кой сте?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: