• 1
  • 2
Блажна боя, лакиране, боядисване с латекс, тапети и всичко полезно за вашия дом или предстоящ ремонт. А ако търсите изпълнители, разгледайте препоръчани майстори и фирми за боядисване с латекс.
bikerider_ - специалист
Здравейте!
Скоро ще ми се наложи да боядисвам една метална външна врата (външна в буквалния смисъл, разположена в планината на атмосферни влияния) и се чудя с какво да я боядисам, за да е максимално защитена. Ръждата ще отстраня с телена четка на бормашината, после ще грундирам, но се питам, дали боята, която продават на спрейове под налягане в железариите е също толкова трайна, като тази, продавана в кутии, за боядисване с четка? И дали разходът на боя със спрей не би бил твърде голям, предвид това, че вратата има и решетъчна част, върху която спрейът вероятно ще отива на загуба?
Ако смятате, че в този случай боядисването със спрей е неудачно по 1 или друга причина, препоръчайте друг вид боя!
Мерси в аванс за съветите!
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Боядисването със спрей е неудачно по няколко линии. Ако те мързи, купи си цветен грунд и валяче и за нула време си готов. Даже има 3в1 - ръждопреобразовател+грунд+боя.
bikerider_ - специалист
Това 3 в 1 не е много ефикасно. Боята не е хубава и доколкото съм го пробвал, не е издръжилво покритие, нито естетически красиво. Питах за спрей, понеже от доста време се питам, какви са качествата на този тип боядисване, поне с продуктите предлагани в БГ. Понеже сега става въпрос за конкретната врата, но и друг път съм се питал, при боядисване на гладки повърхности, дали покритието със спрей е достатъчно надеждно и изглежда по-добре от това, направено с валяк или четка?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Не, не е достатъчно надеждно!
Има си причини да е такова, има си причини изобщо да го произвеждат.
А за колелото направо забрави с готов спрей да го боядисаш.
В магазините за автобои могат да ти напълнят автобоя във флакон, но за теб няма смисъл - нямаш уменията за боядисване със спрей.
Изпитаното качествено боядисване е: почистване на повърхността механично, третиране против окиси, пак механично почистване, обезпрашаване, евентуално обезмасляване, грундиране, след пълно изсъхване боядисване, евентуално втора ръка. С четка, валяк или пръскано.
Вземи прочети етикетите на спрей и на конвенционална боя. Съставът дали ще ти проговори нещо...
bikerider_ - специалист
Кой говори за колело тук?! Това е тема, която съм пуснал, за спрейовете и техните качества. За рамката си има друга тема и нея ще я нося на бояджия, много ясно! :-D Обаче на нея трябва да и' сваля боята преди това, като хората. Ако намеря песъкоструй със сода в София. Ако не, ще трябва да я наям с терминатор.
Какво е предназначението на тези спрейове? И защо смяташ, че след грундиране, не са надеждни, като обикновените бои в кутия?
W123 - специалист
Боядисай с четката или с валяче с автолак.Вземи си на Оргахим.За тази работа е супер.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
bikerider_, това, че погрешка смесих двете ти теми, пречи ли ти да прочетеш какво пише на флакона? На каква основа е боята? А това как се "хваща" за материала? Какви своиства има? гъвкавост и реакция към температурни ексцесии? Еее!
bikerider_ - специалист
Не, не ми пречи, но нямам флакон пред мен в момента... :-D А и едва ли всички бои в спрей имат ограничено приложение. Няма да те заболят пръстите, ако го напишеш сега, нали? Нито ще ти се откачат ръцете? Или пък да ти излязат мазоли? Като отида до железарията, ще прочета, спокс!
yurig - специалист
Ако ще боядисваш със спрей трябва основата т.е. вратата да е подготвена перфектно - сваляне на старата боя,китване ,шлайфане и тогава спрей.Все едно боядисваш автомобил иначе всички дефекти на основата ще се виждат. Може би по-добрия начин е боятя 3 в 1 напр. Протекта на Оргахим нанасяш с валяче и готово а и имат интересни цветове и ефекти.Освен това няма нужда от предварително грундиране.
  • 1
  • 2

Тема "Боядисване на метална врата със спрей?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: