• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Напишете въпрос свързан със санирането.
Hursa - майстор
Наистина трябва да се дадат основите, поне най-общо. Иначе е трудно да се обясни. Ще се опитам, но не мисля, че аз съм подходящия. „Експертни кратки изводи в посока това ДА, това НЕ” може да даде, истински експерт в областта. За съжаление, аз съвсем не съм експерт. И такива категорични изводи, ако ги имах, ще са самозаблуда. Строителна топлофизика не съм учил, дори не съм я чел, само от тук от там, действително съвсем бегло. (Уж съм учил топлофизика, но в друга област, а до колко съм разбрал наученото е отделен въпрос.) За материалите използвани в строителството, пък съм чел само в нета. Материалите, които ние сме изучавали са в друга област и курса засягаше съвсем други техни свойства. За отразяващите им способности, поглъщане и „прозрачност” сме учили за съжаление малко и то на квантово ниво, но най-общо – метали, кристали, аморфни тела, течности, газове. И не мога да твърдя, че съм разбрал напълно изучаваното. За конкретните метали някъде бях намерил графики, но не помня къде. В областта на дългите инфрачервени лъчи отразяващата им способност надвишаваше май 99% - за сребро, злато, мед и алуминий. Силно зависи и от чистотата на метала и от това до колко се е окислила повърхността. Зависи и от качеството на повърхностната обработка – особено за видимите лъчи. Платината до колкото знам може да стигне другата крайност – много голяма степен на поглъщане, но това като се обработва повърхността се получават дълбоки каверни с тесни отверстия.
Под „Методиката с над 100%” вероятно имате в предвид SRI индекса? Не знам за него, само прочетох това което намерих, но го намерих само на английски, а съм зле с езика и не разбрах много.
„Solar Reflectance Index
The Solar Reflectance Index (SRI.) is a measure of the roof's ability to reject solar heat, as shown by a small temperature rise. It is defined so that a standard black (reflectance 0.05, emittance 0.90) is 0 and a standard white (reflectance 0.80, emittance 0.90) is 100. For example, the standard black has a temperature rise of 90 deg. F (50 deg. C) in full sun, and the standard white has a temperature rise of 14.6 deg. F (8.1 deg. C). Once the maximum temperature rise of a given material has been computed, the SRI can be computed by interpolating between the values for white and black.”

От тук http://energy.lbl.gov/coolroof/ref_01.htm

За материалите, който сте споменали, не знам. Бял тапет с толкова висока отразяваща способност – дори само във видимия спектър, не мисля, че е реално. За керамичната плочка също ми изглежда съмнително, но не знам, там пигментите май се правят от различни метални окиси, с полупроводникови свойства, отгоре има и гланц, но той май е прозрачен – и е възможно да поглъща инфрачервеното излъчване. Но, не знам, за съжаление.
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Тема "Мнения за течна вътрешна топлоизолация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: