Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
BGMEN - напреднал
1,5 мм диаметър да само не разбрах без товар ли 20V или със? И моя грец и кондензатора мога да ги ползвам нали?
gogo7777 - майстор
Можело е да си направиш грец от 4 греца и напрежението на изхода щеше да е около 18-19 волта.

Нещо такова. Има и други комбинации с диодите в кристала. Това на картинката е с участието на всички 16 диода....т.е. пад върху тях между 8-11 волта според консумацията.
Прикачен файл:
GREC_KBU6M.JPG
moimoimoi - майстор
да може да ги ползваш твоя грец и кондензатор
hidrazin - майстор
Общо взето от темата няма никакъв смисъл.
Просто си чешете пръстите.
Питащия няма и елементарни познания нито от електротехника, нито от електроника.
Извод - не му трябва и поялник. С него освен поразия или да запои някоя тенджера друго не може да направи.
:partyman:
P.S, Сбърках. И тенджера не може да запои.
shadow__01 - майстор
hidrazin написа:
Общо взето от темата няма никакъв смисъл.
Аз я следях, но по някои причини не съм писал.
Общо взето може да стане, но се искат познания. Греца е слаб, може да се смени. Кондензатора е за смяна с хубав.
Като цяло липсва описание за самият кит. Едва ли го продават само гола платка. В нета бях намерил една таблица със различни захранващи напрежения каква мощност изкарва. Максималната беше 72W(май). Първо трябва да се отговори на въпроса каква мощност се търси, тогава да се мисли става ли трафа и колко да се развие.
BGMEN - напреднал
Колега gogo7777, чудесно предложение, но аз вече размотах вторичната намотка до 25,9V. Ако можеш да предложиш схема, която да работи в сегашния вид на трафа, ще съм ти благодарен.
Колега shadow_01, за тази таблица ли става въпрос:
http://prikachi.com/images.php?images/745/8713745u.png
Таблицата съм я виждал при повечето продавачи на платката за поялника. Наложи се и по разни чуждоземни форуми да търся инфо. Сега ще разкажа накратко за китайските мощности, ъпдейти и премеждия. Излиза, че има доста производители на поялник-кита с по няколко различни версии, както и цели поялни станции. При различните видове платки срещнах най-различни изисквания, от 12 до 19V платката работи в този си вид:
http://prikachi.com/images.php?images/866/8707866e.png

Над 20V се премахва посоченото с червена стрелка съпротивление:
Изображение

Някои модели работят от 12 до 30V:
Изображение

Други от 12 до 36V:
Изображение

Този модел ми пристигна на мен:
Изображение

Продължих с четенето и забелязах, че готовите поялни станции от този вид, откакто са пуснати на пазара през 2013г., разполагат със захранване 19V/3,42A вероятно от лаптоп :
Изображение

Но при употребата на този вид човки и други подобни с по-голяма площ на загряване:
Изображение

не се стига до бързото покачване на желаната температура и поддържането и за нормалната работа на станцията.
И така решават да вдигнат мощността, на някой хитър китаец му хрумва гениалната идея да използва адаптор за Apple-24,5V/2,65A:
Изображение

Изображение

Изображение

Минава се малко време и не знам, защото мощността ли му е малка, цената ли му е висока на този Apple-адаптор, но се появява следващото им захранване, то вече е 24V/3A:
Изображение

То се задържа докъм август-септември 2015г. Оттам нататък започват да ги правят с новото захранване на 24V/4A:
Изображение
Изображение

По-интересното е защо на самата му платка пише 24V/5A:
Изображение

Китайците послъгват ли след всички проблеми със захранванията им, или научават полезен урок, поради който се случват тези модификации. През това време обаче се наблюдава и напредък при управляващите модули. Вероятно китайците зорко следят какво се случва по форумите-проблемите валят, но наред с тях и доста от потребителите намират и много от техните решения. Е, какво по-хубаво от това, остава само да печатат платки и вадят нови и подобрени версии.

Забелязaх, че имаше производител, започнал с платка версия (A), продължил нататък (B,C,D,E) и стигнал чак до (F):
(A):
Изображение

(B):
Изображение

(E):
Изображение

(F):
Изображение

И това не е всичко, има и друг модел подобна платка:
Изображение

Изображение

Отново се наблюдават няколко производители и сума ти различни версии.
Като в края на 2015г. се появява най-новата версия на поялната станция:
Изображение

С олед дисплей, вероятно с повече функции и отново същото захранване 24V/4A(или китайски 5А). Ето защо след прочитането на тази информация, която ви споделих, аз стигнах до решението да използвам захранване 24V/4A. Толкова много модификации и версии, че се омотах от четене и не можеш да му хванеш края. Не знам ще ми трябват ли тези 4А или 5А, може би? А дали ще може самия модул да ги отдаде на човката? Дали това няма да я повреди, не знам. Моят модул пристигна без характеристика, инструкции и схема, но нищо, оправям се както мога. На другите модули поне е написано от колко до колко волта работят, при мен не е. Но почти навсякъде срещнах изискването модулът да работи на 3А или 4А и в крайна сметка излиза че са китайски 5А.
Колега hidrazin, да си жив и здрав и все така да посрещаш новите потребители. Не съм завършил електроника, нито електротехника, затова и питам във форума. Който желае може да помогне, който не-това си е негово решение. Все пак форумът е за взаимопомощ. Кой с каквото иска да си запоява или заварява тенджерите. След пледоарията, която написах, се надявам да съм отговорил на въпроса за техническите данни, както и колко ампера трябва да бъде трафът. Колега shadow_01, моля посочи какъв грец и кондензатор трябват? Въобще мнението ти по написаното от мен? Колеги, ако имате други въпроси, критики или съвети, моля пишете. И отново искам да благодаря на колегите, които се включиха в темата, за помощта им.
dyaneff - майстор
BGMEN, голямо пручване си направил :)

На този клип е показано как трябва да работи този поялник, но с друг контролер
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=kzWc8O9cr8k[/youtube]

А в този форум е схемата и всичко необходимо за да се сглоби.
http://mcu-bg.com/mcu_site/viewtopic.php?f=22&t=13345
gogo7777 - майстор
Колега gogo7777, чудесно предложение, но аз вече размотах вторичната намотка до 25,9V. Ако можеш да предложиш схема, която да работи в сегашния вид на трафа, ще съм ти благодарен.
Ето една елементарна схема. Ако някой от разбиращите я "доокраси" ще е добре :) . Но и така ще работи. Обаче ще трябва да върнеш част от намотките.....трябват поне 35 волта изправено напрежение /по даташиит препоръчват 40/
Прикачен файл:
FF.JPG
jordanvass - майстор
Гого, ти между "препоръчително" и "максимално допустимо" входно напрежение разлика правиш ли? :wink:
gogo7777 - майстор
Правя. Казано е за напрежение на изхода >20 волта, входното напрежение да е 40 волта /ДА това е максималното допустимо напрежение за захранването на 7024/. Ама съм сигурен, че и с разлика ПОНЕ 3 волта входно/изходно схемата ще работи. Още повече, че тук се търси стабилизирано захранване, а не регулируемо такова. Да пробва, аз съм си правил няколко такива, но с ЛМ 317, резистор и тример по тая схема и всичко си е ОК :)

Тема "Траф за поялник" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: