• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
shotik - майстор
iliya_i написа:
На тази схема са пропуснали кондензатора. Между пусковата и работната намотка трябва дефазиране. Точно това прави кондензатора. Центробежният регулатор не заменя кондензатора, а е свързан последователно във веригата кондензатор пуснова намотка и я изключва, когато двигателя се развърти.
В печатните грешки няма корекция :-D :? , сигурен съм , че колегата правилно е забелязал липсата на този елемент на схемата
fikata - майстор
На тази схема са пропуснали кондензатора.
iliya_i
Не търсете в печатните грешки :-D
Прочетете повече за монофазните АД
Например:
http://www.pgee-bourgas.com/files/09_06_2014_1f_ad.doc
iliya_i - майстор
fikata написа:
На тази схема са пропуснали кондензатора.
iliya_i
Не търсете в печатните грешки :-D
Прочетете повече за монофазните АД
Например:
Фика, както виждаш на снимките на двигателя, кондензатора си е там от време оно. Така, че явно схемата не е тази. Да има различни начини за пускане на монофазен асинхронен електродвигател, но този явно не е без кондензатор. А дали е пусков или работен, това можем само да гадаем, но е без значение.
hidrazin - майстор
Ами някой да беше погледнал всички снимки...
На третата си е останал надписа 10µ
:partyman:
lov - майстор
Така е Хидра, веднага се почват вариации по най сложните решения и хвърляне на боб :lol:
Двигателя си е с работен пусков кондензатор и никакви прекъсвачи няма там. То само като се замисли човек и ще му дойде веднага в акъля като види къде е произведено моторчето. Почти всичките им монофазни двигатели са само с работен кондензатор. Застраховах се с това почти щото не съм на 100% сигурен дали нямат някой друг с центробежен :)
:partyman:
fikata - майстор
iliya_i написа:
На тази схема са пропуснали кондензатора. Между пусковата и работната намотка трябва дефазиране. Точно това прави кондензатора. Центробежният регулатор не заменя кондензатора, а е свързан последователно във веригата кондензатор пуснова намотка и я изключва, когато двигателя се развърти.
Ти критикуваш схемата представена от shotik като невярна и трябва да се търси като печатна грешка. Защото според тебе:
Между пусковата и работната намотка трябва дефазиране. Точно това прави кондензатора.
Дефазиране трябва да има. То се получава НЕ само с кондензатор. Може и без него/въпреки,че с него е по добре/ Но не е задължително за малки мощности.
По тази причина пуснах и линка
фиг. 2а
Не е задължително да има пусков кондензатор във веригата с ЦП /центробежен прекъсвач/

Монофазни АД работят със и без пускови или работни кондензатори, или с комбинация със или без двата кондензатора.
Hoвoceлckи - майстор
lov написа:
Двигателя си е с работен пусков кондензатор и никакви прекъсвачи няма там.
:? Този какъв ще да е
Изображение
Kiril8305 - специалист
Специални благодарности към moimoimoi и iliya_i.
Електромоторчето заработи.
lov - майстор
Ако му бяха снимали и табелката щяхме да разберем. То в доброто старо време дето сега някои го плюят се произвеждаха толкова много неща че даже в тези фабрики конструкторите не помнят какво точно се е правило преди няколко години. Сега само ще си мечтаем и ще си внасяме от китай.
fikata - майстор
Форумът е направи си сам.
Направих си косачка с двигател от първите български неавтоматични перални "Перла".
Двигател монофазен,фланшов с мощност 370W, оребрен. Няма нито пусков нито работен кондензатор. Направих го с контактор с термична защита с ключ и бутон за първоначално стартиране . С бутона включвам пусковата му намотка. Повече от 30 години ми служи вярно за косене.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "моля дайте малко акъл за един ел.двигател" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: