• 1
  • 66
  • 67
  • 68
  • 69
  • 70
  • 78
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
jordanvass - майстор
Според мен цялата тая гимнастика е излишна. Щом си пише, че е за кола, значи трябва да може да работи, включено директно към инсталацията на автомобила и да понася 15-16 волта. Нищо не ти пречи за проба да ги включиш, без да ги монтираш на място и да наблюдаваш колко загряват. Освен това има и друго. Казваш 10 броя, значи смяташ да слагаш по 5 на фар ли? Ако е така, трябва да провериш изискванията на КАТ за фаровете. Не съм много сигурен, но си спомням смътно, че държаха фарът да е с ясно обособен единичен, точков източник на светлина. Тоест не можеш да ползваш разни лед ленти или много бройки светлинни източници. Изискванията на КАТ са да имаш включени КЪСИ светлини, тоест стандартни фарове, а не нещо там да свети. Поинтересувай се.
brad4edat - специалист
Ако трябва да сме честни, всички тези преправяния, модификации, цигании с ленти диоди и каквото щете, НЕ отговаря на законите в България за целта! Според сегашните закони, ако е за дневните светлини, те трябва да отговарят на 800lm поток ( иди ги доказвай пред КАТ без документ от Технотест ли се казваха...) да са на 40 см от земята, да има еди какви си отстояния ... И дори и да ги покриете, и да ви издадат документ за тази чудесия, пак по български има недомислица в закона, която обезсмисля предишните упражнения, понеже пък изрично е записано, че се разрешават само фабрични такива светлини.
Демек всякакви самоделки, лепенки, светлинки са абсолютно нелегални, и КАТ са в пълното си право по закон да ви зашият глобата за тях, без въобще да им мигне окото! :-D
Тоест всичкия този кич, който се движи из пътищата и си правиме, е абсолютно незаконен, а КАТ за момента се правят на добродушни и не са почнали всичко наред под ножа. :-D
DundyTheCroc - майстор
Диодите няма да са във фаровете, а на бронята. Допустимите разстояния за монтаж ще ги спазя, както и лумените, което разбира се няма да ги направи законни. Подобни схеми на монтаж с няколко единични диоди с лупа са реализирани на много нови коли, специално съм се заглеждал. Нямам намерението лятото в жегите да затоплям климата с фарове и да си горя рефлекторите, а как ще реагират униформените ще покаже.
hidrazin - майстор
jordanvass написа:
Хидра, на това му е много зле охлаждането на чипа. При по-големи токове ще види зор.
Е това беше първото дето ми попадна.
Но пък и той иска да ги кара на 100-тина mA (при 12V някъде там ще консумират и 10-те).
Осен това и разликата вход-изход е много малка.
Мисля че и първото ще ми свърши работа но няма да се циганим за няколко стотинки.
Нека си вземе такова като от ебейо. :-D
:partyman:
DundyTheCroc - майстор
100 mA на диод, 1A за десетте, замерено при точно 12 волта захранващо.
ivan_v - специалист
Това е поредната ми поръчка на LED крушки. 36 бр. диоди тип 5730 с декларирана мощност от 12W. Реалната консумация е около 3,2W , която също идва малко в повече и след продължителна работа се достига опасна за диодите температура.Аз ги намалих на около 2,1W( замених баластния кондензатор 680nF/400V с по-малък 470nF/400V) Пулсациите също са значителни и се налага увеличаване стойността на електролитния кондензатор.Фабричния 4,7µF/400V замених с 100µF/160V. При нормани условия напрежението му е около 98-100V, но ако някой от диодите прекъсне веригата ще си замине и кондензатора. За максимално добро охлаждане крушките,които ползвам лично са с премахнати плексигласови балони. Това обаче създава определени( всъщност доста сериозни) рискове при монтаж/демонтаж. Затова на част от крушките( които са за познати) осигурих допълнителното охлаждане посредством разпробиване на балоните. Отворите са 7mm.

Прикачен файл

IMG_6761.JPG

Прикачен файл

IMG_6768.JPG

Прикачен файл

IMG_6803.JPG
brad4edat - специалист
ivan_v написа:
Това е поредната ми поръчка на LED крушки. 36 бр. диоди тип 5730 с декларирана мощност от 12W. Реалната консумация е около 3,2W , която също идва малко в повече и след продължителна работа се достига опасна за диодите температура.Аз ги намалих на около 2,1W( замених баластния кондензатор 680nF/400V с по-малък 470nF/400V) Пулсациите също са значителни и се налага увеличаване стойността на електролитния кондензатор.Фабричния 4,7µF/400V замених с 100µF/160V. При нормани условия напрежението му е около 98-100V, но ако някой от диодите прекъсне веригата ще си замине и кондензатора. За максимално добро охлаждане крушките,които ползвам лично са с премахнати плексигласови балони. Това обаче създава определени( всъщност доста сериозни) рискове при монтаж/демонтаж. Затова на част от крушките( които са за познати) осигурих допълнителното охлаждане посредством разпробиване на балоните. Отворите са 7mm.
Тоест братята китайци си продължават да си произвеждат боклуци и да си пишат каквото си знаят!? Така ли да го разбираме? В смисъл, че тези крушки във фабричен вида са ненадеждни, и напрактика с бърз предизвестен край на живот? Да не ги купуваме и да разчитаме, че нещо по-надеждно и модерно ще монтираме на мястото на старите крушки с нажежаема жичка!?
:)
fox_vt - майстор
Я кажете при такъв тип захранване като на снимката по горе при наличие на глим лампа в ключа какво ще стане със лед лампата.В смисъл ще мига ли или просто нищо няма да стане.Въпросът ми е свързан с това че в коридор със два ключа за осветление но не девиаторни е свързан и декоративна глава на елен с 6 волтови крушки с нажежаема жичка захранвани от звънчев траф и светят само когато се угаси лампата в коридора от единия ключ.Как е свързано не съм гледал,но като сложих една лед крушка на V Tac 12 вата и тя започна да мига като мигач когато елена свети.Това ме навежда на мисълта за наличието на драйвър в лед крушката.За съжаление не мога да я разглобя без да я строша а в нета има варианти на тези лампи както със гасящ кондензатор така и със драйвър.Също така ми прави впечатление че между балона и цокъла се загрява при работа но може и да е от самата платка.
DundyTheCroc - майстор
Днес успях да монтирам диодите на колата, китайското импулсно регулаторче държи стабилно напрежение и не грее уж много. Диодите са си направо студени, обаче зад пластмасовата кора, на която са, монтирах парчета тънка алуминиева ламарина, върху която са стегнати гайките им. Остава да видим как ще реагират ченгетата :)
Изображение
Tiger - специалист
ivan_v и brad4edat чудя се защо ivan_v поръчва от тези модели?
Преди време си купих крушки от V-TAC - на дизайн са по-добри от показаните по-горе, а и нямам оплаквания от параметрите. По реклами слушам, че доста са им паднали цените
  • 1
  • 66
  • 67
  • 68
  • 69
  • 70
  • 78

Тема "Направи сам LED осветление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: