Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Johny - майстор
Преди два дни в една месарница видях как се пуска ел.мотор с помощта на ключ "Рига".
Става въпрос за месомелачка с голям маховик с ремък и мотор на вид около 0.6 - 0.8 кВт.
Жената натисна пуска до край, без да чака развъртането.
Докато се чу бученето на мотора, тя с бързо движение завъртя с ръка маховика и.... пуска приключи :supz:
Не е приложимо навсякъде, но явно за случая действа добре.
mirk - майстор
Типичен пример за неподходящо приложение на някакво изделие, създаващо предпоставки за злополука с тежки телесни повреди. Чудя се само човека който го е направил, как може да спи спокойно.
vvventsi - специалист
има един недостатък на ключа рига и той е следния,докато работи двигателя ако спре тока и после пак тръгне а няма никой при него няма да има кой включи пусковата намотка, което означава че ще изгори мотора,затова когато ползвате ключ рига се застраховайте с някой контактор, който да не позволява да се включва мотора,когато отново се появи захранването,ключа рига се изключва включва се контактора и после ключа рига!
valentino76bs - майстор
Здравейте,някой да е слагал кл. Рига на 2.2 кw мотор? Питам защото гледам ,че го дават 10А и няма да свърши работа!От време на време ще се пуска на компресор.Строши му се Ц.И. и не ми се занимава!
moimoimoi - майстор
:? и как мислиш че ще стане това?

отиваш и пускаш първоначално компресора с тоя ключ рига . компресора прави нужното налягане и изключва.след време налягането спада и пресостата включва ,ама кой ще натисне отново тоя ключ рига че да тръгне двигателя?

и какво значи не ти се занимава? работа за един час максимум за смяната на центробежния прекъсвач

естествено ако двигателя е нестандартен и намирането на центробежен е проблем има и други решения

преди време на двигателя на един ледогенератор му се скапа центробежния прекъсвач,двигателя немски отвремето на GDR,центробежния прекъсвач беше монтиран върху печатна платка а самата платка опечена и натрошена,общо взето намирането на резервна беше невъзможно.решението бе добавянето на реле за време 0.1-3 секунди в пусковата намотка,когато се включва двигателя релето включва пусковата намотка за около 1-1.2секунди ,двигателя се развърта за това време и така си работеше дълги години
lov - майстор
На моя компресор от много години съм с контактор и пневматично реле глава. Двигателя беше трифазен и нямаше как да присадя по друг начин пусковия кондензатор.
Снимката е от друго пускане но поне да добиеш представа за какво идва реч.
Прикачен файл:
P1020108.JPG
Имаше разни други схеми на време релета с контакторче и стартер за луминисцентна лампа. Но са много температурно зависими а си и трябва още едно контакторче за целта.
valentino76bs - майстор
moimoimoi написа:
:? и как мислиш че ще стане това?

отиваш и пускаш първоначално компресора с тоя ключ рига . компресора прави нужното налягане и изключва.след време налягането спада и пресостата включва ,ама кой ще натисне отново тоя ключ рига че да тръгне двигателя?

и какво значи не ти се занимава? работа за един час максимум за смяната на центробежния прекъсвач

естествено ако двигателя е нестандартен и намирането на центробежен е проблем има и други решения

преди време на двигателя на един ледогенератор му се скапа центробежния прекъсвач,двигателя немски отвремето на GDR,центробежния прекъсвач беше монтиран върху печатна платка а самата платка опечена и натрошена,общо взето намирането на резервна беше невъзможно.решението бе добавянето на реле за време 0.1-3 секунди в пусковата намотка,когато се включва двигателя релето включва пусковата намотка за около 1-1.2секунди ,двигателя се развърта за това време и така си работеше дълги години
:) Ясни ми са тея раоти,тва е на един познат който нито му се дават пари нито му трябва за претенциозна работа само си помпел гумите на коллото по негови думи даже го пуска мотора с щепсел.Оплака се даже ,че му гърмяли предпазителите,та за тва не ме ...
krasi92 - майстор
Подари му ръчна помпа по някакъв повод.С Рига ключ не става.

Тема "Заместител на центробежния прекъсвач за пускова намотка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: