Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
jordanvass - майстор
Гого, 40V е максимално допустимото входно напрежение на стабилизатора. Малоумие е да проектираш да се захранва с 40, защото много лесно ще го надхвърлиш и то с много, ако консумацията е ниска, а мрежовото напрежение реши да скочи до горната си допустима граница. Не знам кой ти е казал, че интегралните стабилизатори за над 20 волта трябва да се захранват с 40, на ръба на възможностите им, но явно не разбира много от стабилизатори. Никога една електронна схема не се проектира да работи на граничния режим. Винаги се оставя резерв. Освен това максималният изходен ток на такъв стабилизатор зависи от разликата между входното и изходно напрежение. Захранвайки го с 40, дори да не изгори, няма да можеш да ползваш максималния изходен ток на стабилизатора. А за топлинните загуби в този идиотски режим въобще не ми се мисли.
hidrazin - майстор
+1 Това нещо ще пече почти колкото самия поялник.
И ще стане интересно като пробие транзистора и пусне 40 волта към това китайско чудо. :-D
:partyman:
gogo7777 - майстор
Това нещо изобщо няма да пече....писах, че съм правил такива :) Дооправете схемата щом разбирате, аз не съм силен по електроника. Или предложете друга. Аз давам изпитана моя самоделка, която вероятно работи и в момента при 8-10 ампера с дни :wink:

Инак сте прави, не трябва да се захранва с максимално напрежение. :) Значи по схемата от трафа са нужни 25-26 волта променливо, а не както съм шляпнал 30 :x
kolev_k - специалист
BGMEN написа:
Колега moimoimoi, благодаря за разяснението, ето и желаните снимки на цялото устройство, което не знам точно какво е, но вътре имаше четири батерии, които се бяха разтекли и се наложи да ги извадя и изчистя киселината, която беше навсякъде по дъното. То вероятно е някакво зарядно с батерии, нещо като аварийно захранване.

Колега AAsat, направих замерване със свързани две халогенни крушки 12V/90/100 вата, свързани на 24V/380 вата. Показанието беше 27,1V/7,51A. И благодаря за разясненията. Това трафче в Алиекспрес съм го гледал, харесва ми, но имам най-различни такива китайски, карат по година- две и сдават багажа. Затова исках нещо самоделно, а и разполагах с траф, хем да го видя дали ще кара повече време, както и готова кутия, а и удоволствието от това да си направиш сам такова изделие е незаменимо, затова и оценявам помощта от колегите и отново ви благодаря.

Колега sstefanov, не съм голям спец в електротехниката и не са ми ясни някои неща, затова и не разбрах точно за средния извод, ако можеш по снимките да разбереш от кой тип е и споделиш, ще съм ти много благодарен.

Отново искам да благодаря на всички колеги, които се отзоваха с помощта си към мен за този проект. Надявам се снимките да ви улеснят малко.
"колега",след като нямаш основни познания по електротехника и електроника,спри да употребяваш обръщението"колега".По този начин принизяваш тези които са учили,знаят и могат,до твоето ниво-около 0-та!
shadow__01 - майстор
BGMEN написа:
Колега shadow_01, моля посочи какъв грец и кондензатор трябват? Въобще мнението ти по написаното от мен?
Мнението ми е да не се използва импулсно захранване както са направили китайците в готовите станции. По-лесно е за тях, но си има ограничен живот и лесно изгаря. Трудно се поправя, а ново да се купува не винаги е изгодно.
Имаш си транасформатор и кутия.
Избираш си каква мощност искаш да има поялника. По таблицата гледаш какво напрежение му трябва и делиш на 1,4. Получаваш променливото, което ти трябва. Развиваш опитно малко по малко и правиш измервания. Оставяш поне 1-1,5V за празния ход на трафа или го тестваш под товар близък до избраната мощност.
За греца ти писаха в началото на темата. Не е 50A, но поне 5 ще ги държи продължително на малък радиатор. Ето го пак да не връщаш страниците http://elimex.bg/product/12908/kbpc5010.html
Кондензатора засега го ползвай, но ако след свързване нямаш повишеното напрежение, го смени със някой 3,300-6,800 микрофарада на 35-40V. Видях, че кутията ти има държачи за предпазители. Разгледай кой за какво е и сложи оразмерени предпазители. Не се подвеждай че пише 2A. Това е било за оригиналното приложение на устройството.

Тема "Траф за поялник" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: