• 1
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 49
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
Не е така. Това са вакумни тръби. Няма пренос на топлина. Идеалният изолатор е ваума. Вътре може да е 250 градуса външно -50 и пак няма пренос на топлина.

Важен е наклона. Колегата от форума на мазето е качил и снимки на вакумни колектори с монтажен наклон 45 градуса и 40 см сняг върху тях.

Ношно време при -10 градуса тръбите изстиват до около 5/10/20 градуса, защото в горната си част колектора си е нормално изолиран с вата и има загуби. При слънце за 10 ина мин колектора дига до 40 и терморелето включва вентилатора.
egomen66 - майстор
Прав си , не се замислих.При контактните места около тръбите , все пак сигурно поемат някаква топлина от конструкция.... :? Във такава ситуация един термо-мост може да е от полза.Разсъждавам...на глас (писмено). :partyman: Ти си го написал- и има загуби. Днеска нещо съм много разсеян...този ФОРД ми взе акъла :-D
Последна промяна от egomen66 на вт яну 19, 2016 4:48 pm, променено общо 1 път.
шоп - майстор
В долната част тръбата лежи в пласмасово гнездо и там няма термомост, защото външната тръба си е студена

В горната част колектора е обхванал пак външната част на тръбата и пак няма термомост. Изобщо външната част на тръбите са си студени и с температура равна на околната.
egomen66 - майстор
шоп написа:
В долната част тръбата лежи в пласмасово гнездо и там няма термомост, защото външната тръба си е студена

В горната част колектора е обхванал пак външната част на тръбата и пак няма термомост. Изобщо външната част на тръбите са си студени и с температура равна на околната.
Днеска нещо съм много разсеян...този ФОРД ми взе акъла :-D

Разбрах...благодаря . Като дойде и моето време ще го бистрим по подробно. :rock: :partyman:
Адмирации към труда на Шопа :)! Интересно ми е дали няма да се подобри КПД-то малко ако се напълнят тръбите на системата под налягане наполовина с пропиленгликол :).
Evgeniy - майстор
Това за системата с гофрето, предполагам? Може би ще се подобри малко в по-облачни дни, когато са ниски температурите и добива.
При нормални слънце суха тръба бързо се загрява до към 200 - 250 градуса и тази топлина няма къде да отиде, освен да се отведе от гофрето.
шоп - майстор
Вече е обсъждано в темата бюджетен вакумен колектор. Evgeniy даде идеята. Според мен е работеща. Обсъждахме даже пълнене с парафин или натрие вцетат за да имаме фазов преход.

Но тази тема е въздушно отопление и пълненето на тръбите с какъвто и да е флуид с течна форма е нелогичен.

Може и да бъркам....
6osi6 - майстор
шоп написа:
Много ми се иска да направя схемата като на скицата,
Може да се направи с въздух по тази схема. Два отделни канала за студени и топъл въздух. Вкарване на студения въздух през поцинкована тръба ф30 до края на вакуумната тръба.
По-добър топлообмен, по лесна изработка от тази с ламарините, загубите на топлина намаляват до възможния минимум, по-малко натрупване на прах във вътрешността на тръбите.

Прикачен файл

jpg250.png
jpg250.png (13.16 KиБ) Видяна 2006 пъти
шоп - майстор
Може да се направи и с тръби разбира се.

на втора страница от темата е разисквано. Снимал съм даже с какви неръждаеми тръби мислех да опитам.
Все още не съм се отказал от идеята да направя един колектор и с тръби.

Топлообмена и ефективността ще са същите. Прах няма, защото аз слагам три степенни филтри. Доста по-тежко и скъпо ще е, но трябва да се опита.
Evgeniy - майстор
Няма смисъл от две отделни малки колекторни тръби. Американеца, от когото видях идеята (снимката с вертикалния колектор) го прави с коаксиални тръби - в шалтето се вкарва по-тънка тръба, на която са монтирани единичните тръби, влизащи във вакуумните.
  • 1
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 49

Тема "Въздушно слънчево отопление с вакумни тръби" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: