• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 44
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
benimm8808 - специалист
bialk написа:
Оказа се, че май наистина плащаме за марката, а не за действителните характеристики на слънчевите колектори.

От примерите излиза, че панелите на Елдоминсвест по нищо не отстъпват на двойно по-скъпите немски марки. Моделът Classic R 2.5 в тестовете е показал по-добри резултати от BOSCH Solar 5000TF и

BOSCH Solar 4000 се оказа доста слаб.
Нямам наблюдения върху панелите на Елдом или турските алуминки.
Това което знам от познати за Бош е,че преди година и половина когато удари градушката в София,повечето колектори който оцеляха бяха 7000,5000 и 4000 TF.
селективното им стъкло наистина е много здраво.
шоп - майстор
bialk, според мен донякаде си прав. Има го това положение: "плащане за марката"

Слънцегреенето е константа и е безплатно:-) Ако един турски и един немски колектор са със сходни размери, направени от медни тръби, меден абсорбер, със селективно покритие и призматично стъкло, не можем да очакваме огромни разлики. Те просто няма от къде да дойдат.

Изолацията е сходна-вата. Дали панела е с дебелина 90мм или 100мм не е фатално.

От собствен опит знам, че за да има качествена топлоизолация, ватата трябва да е суха. Изпаднаха ми десетина турски медни селективни панела с чиста площ 2.5м2 и виждам каква отчайваща сглобка са. Няма начин ватата да остане суха след 1-2 год. експлоатация. Но с помоща на силикон, ал. самозалепваща лента и ал. ламарина проблема се решава.

Панелите с изолация от впръскан полиуретан са ваксинирани от тази болест:-)
bialk - специалист
Evgeniy написа:
70 Келвина е температурната разлика. Всички тестове са правени при G=1000W/m2
Слаб резултат при 70К означава слаба изолация.
Температурна разлика между какво - температура в колектора и температура на околен въздух? Може ли малко разяснение за тези температурни разлики по Келвин? Съответно - 10, 30, 50 и 70К на колко градуса по целзий се равняват?

Иначе Eldom Classic R е истински боец щом успява да усвои 448W/m2 при 70К.
radius - майстор
bialk написа:
Може ли малко разяснение за тези температурни разлики по Келвин? Съответно - 10, 30, 50 и 70К на колко градуса по целзий се равняват?
Това малко за бисерите :wink: , ми пак на толкова по целзий.
kuuuuuul - майстор
Е ми аз от кога обяснявам как да не си хвърляте парите на вятъра,ама като не ми вярвате :-D си е ваша работа.
Последна промяна от kuuuuuul на пон мар 28, 2016 9:40 pm, променено общо 1 път.
lz2skt - специалист
Има и нещо друго .Според мен турските алуминиеви СК са направени предимно да се ползват в гравитачно свързване с бойлера .Тръбите са им с по-голям диаметър и разположението им тип -лира има ниско хидравлично съпротивление. От там идва и сравнително по -големият обем на течност на топлоносителя в тях спрямо другите видове СК.На Висмана ,Волф и Бош (тип-меандър)обема на течността в колектора спрямо квадратурата е малка и съответно се загрява бързо.Лоши слънчеви колектори няма.По света има хиляди самоделки ,които работят приличноЛошо е, когато не се възползваме от безплатната слънчева енергия.
fox_vt - майстор
Има нещо вярно но във ранга на малките панели 2 квадрата боша бие със доста малко по показатели елдомския,но пък абсорбера е малко по голям.А цената е общо взето еднаква.В това число не слагам и цената на щуцерите.И остава въпроса със качеството и какво ще стане след 20 години със двата при почти еднаквата цена.Също неразбираемо е защо при бош цената скача доста със средния и най големия спрямо най малкия си за разлика от елдом.Има ли някой който ползва Solar TF 4000 със бойлер 120 и 150 литра искам да знам температурите които достига лете зиме и съответно ъгъла на монтаж.При малката разлика във цените мисля да заложа на бош за следващия ъпгрейт.
6osi6 - майстор
Viessmann 100 F гаранция 2 години.
Сънсистем селект CL гаранция 5 години.
При 70k:
Viessmann - 947W
Сънсистем - 866W
Съотношение цена/W по цени в магазин "Амиго" -
Viessmann - 0,76 лв. за W
Сънсистем - 0,57 лв. за W
КПД от 1 кв/см -
Viessmann - 3.7W
Сънсистем - 4W
Последна промяна от 6osi6 на вт мар 29, 2016 11:19 pm, променено общо 1 път.
lov - майстор
Той колегата kuuuuuul го каза малко по нагоре.
Моите тусрки алуминки минаха 10 годининки а още на втората се изплатиха. Та какво да ги мисля ако изкарат още толкоз доволно но и сега да ми се наложи да ги сменя няма да ме е яд. Аз пари за марка не давам.
kuuuuuul - майстор
Ех, колега LOV нашата кауза е загубена :sad: Не мога да разбера как интелигентни мъже не могат да схванат колко елементарна е конструкцията на сл.колектор и се оставят да бъдат подлъгани от звучни марки и рекламни трикове :x
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 44

Тема "Избор на слънчев панел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: