• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
Всички имаме коли, нали ?
inspo - майстор
И аз го видях моста, но самите знаци и обяснението са смешни.
shofior.com написа:
При така поставената комбинация от знаци следва, че товарни автомобили с тегло над 10т. не могат да продължат направо.
Но е объркващо за останалите водачи на ППС, които могат да го възприемат като задължително движение само направо, след знака, ако
управляват автомобил с тегло до 10т.
Хайде някой да ми обясни как задължителен за направо знак може да ми укаже, че ми е забранено да минавам направо???
Глупости на търкалета.
Това се решава само със забранителения знак (в случая - В18), той трябва да е поставен на пътя за който се отнася непосредствено след кръстовището.
Hoвoceлckи - майстор
Да спреш или да не спреш ... Защо трябва да е толкова тънка границата някой да се прецака на изпита, да бъде глобен или ако не в затвора, да влезе в новините :? Тази вечер някой го каза в новините - че пешеходецът преди да премине по пешеходната пътека трябва да се увери, че МПС-то ще може да спре за да му даде предимство. Отделно е въпроса как шофьорът трябва да разбира намеренията на стоящия ...
Прикачен файл:
листовка 84.jpg
листовка 84.jpg (78.35 KиБ) Видяна 1019 пъти
Повечето сме шофьори ... с деца и възрастни родители. Но ми се струва, че има нужда от размисъл и обсъждане регламентираното пресичане на пътното платно от пешеходци?
inspo - майстор
Не разбрах ти за кое си?

Пешеходната пътека е продължение на тротоара върху пътното платно.
За да си шофьор трябва да отговаряш на доста условия и да имаш определени качества.
За да си пешеходец не трябва да отговаряш на никакви условия и качества.
Пешеходеца може да е всякакъв -дете, болен, умствено изостанал, старец в деменция...
Изхода от сблъсъка на пешеходец с кола/мотор е ясна.
В тоя ред на мисли кой трябва да внимава повече и да спре за да даде път?
nikolovvd - майстор
Както в Англия, така и в Румъния, преди пешеходните пътеки има зигзагообразна линия до осевата, което означава, че трябва да се намали.
http://www.abbeyroad.com/Crossing
В Испания 1 км може да се измине за 2-3 минути, а може и за 30, в зависимост от това колко пешеходци има. Ако не се спре рискът от глоба е много голям, а глобите не са малки.
В горе цитирания случай е по-добре да се спре, ако на тротоара има пешеходец, защото както колегата писа, не е ясно какво му е на пешеходеца. Често по тротоарите вървят групички от деца, които се бръскат и често някое от тях изкача на платното. Затова не е лесно да си шофьор. Винаги трябва да предвидиш поведението на пешеходците, особено на деца и старци, защото едните не знаят какво правят, а другите си мислят, че колите са както през 70-те години - от време на време и могат да си блеят и пресичат където си искат.
http://www.vbox7.com/play:8e972a4ceb
Последна промяна от nikolovvd на чет мар 31, 2016 9:21 am, променено общо 1 път.
Hoвoceлckи - майстор
На изпит сте. Кой верният отговор на листовката?
Andri01 - майстор
В ЗДП нямаше ли точка,че пешеходеца има предимство само ,ако се намира на пътеката,не на тротоара?
8180 - майстор
inspo написа:
Пешеходната пътека е продължение на тротоара върху пътното платно.

За да си пешеходец не трябва да отговаряш на никакви условия и качества.

В тоя ред на мисли кой трябва да внимава повече и да спре за да даде път?
Естествено, с Уважение, ще опонирам на 3-те цитирани изречения. Не за спора, а Нормативно - ЗДвП:
1. Има и други "пешеходни пътеки" - Доп. разп. § 6, т.54.
2. Има цял Раздел XXI Правила за движение на пешеходците и още десетина члена извън това, както и Глоби (20-50лв.) за неспазването.
Изложеното от теб кореспондира с масовото безхаберие, неуважение и незнание на законите от Българина. В същото време, той е прекрасно информиран за ПРАВАТА си (зъдълженията на водачите) по същия закон. Според Чл.119 и във връзка с листовката горе (верен отг. А), пешеходецът (НЕстъпил на пътеката), би трябвало да е по-песимистичен.
3. Като УЧАСТНИЦИ в движението, би трябвало да внимават и ДВАМАТА, в рамките на СВОИТЕ отговорности. Несанкционирането на пешеходците задълбочава безхаберието, докато мярката за водачите може да стегне до затвор.
Особен случай са велосипедистите, които изобщо се нямат за "водачи" и самонадеяно се изживяват като пешеходци.

Една задачка от мен.
Велосипедист влетява на пеш. пътека, аз го закачам в задната гума, той пада на тротоара и чупи крака на баба там, която после умира от страса в линейката? Кой е виновен по Закон и на практика?
lov - майстор
nikolovvd написа:
Както в Англия, така и в Румъния, преди пешеходните пътеки има зигзагообразна линия до осевата, което означава, че трябва да се намали.
http://www.abbeyroad.com/Crossing
Предназначението на тези зигзагообразни линии е съвсем друго и няма нищо общо с пешеходните пътеки. И кат сте почнали да решавате листовки давайте отговори и тука.
inspo - майстор
8180
Никъде не съм казал,че пешеходците не трябва да спазват правила.
Просто те могат да бъдат всякакви, а и са в беззащитна позиция на пътя.
Затова шофьорите трябва да ги пазят.
8180 написа:
Една задачка от мен.
Велосипедист влетява на пеш. пътека, аз го закачам в задната гума, той пада на тротоара и чупи крака на баба там, която после умира от страса в линейката? Кой е виновен по Закон и на практика?
По закон велосипедиста трябва да бута на пътеката. Какво ще реши съдията е друг въпрос.
Andri01 - майстор
Един страничен въпрос,евентуално към някой изкарал скоро шофьорския курс: има ли право КАТ да ни спира на пътя без причинно? Просто за проверка на документите и алкохол. Ако въпроса ми не е за тука,моля мод...да /си/ го премести - / например в отопление,всичко за вилата или в боклука/ :? :partyman:
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Тема "Пътни знаци !?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: